Jump to content

Lodówka z maty termoizolacyjnej?


tymbarck

Recommended Posts

Zastanawiałem się nad zrobieniem lodówki do chłodzenia fermentatora.  Jest DIY ze styropianu, ale ze względu na brak miejsca w mieszkaniu i piwnicy pomyślałem nad innym rozwiązaniem. Odpada też cool brewing bag - 200 zeta, to ciut za drogo, wiec.... 

 

Czy styropian można zastąpić innym materiałem?

Na przykład matą termoizolacyjną (warstwa alu, pianka i alu). W specyfikacjach chwalą się, że odpowiada 5 cm styropianiu. Dla przykładu czymś takim http://allegro.pl/alufox-mata-termoizolacyjna-alu-pianka-alu-na-m2-i7002089776.html . 

 

Nie wiem, na ile jest realny pomysł, ale myślałem o walcu z wymiarami pod fermentor plus zapas na chłodzenie (pety, wkłady) i rurkę. Wszystko połączone rzepami. 

Dodatkowo wnętrze możnaby pokryć tym: https://www.kiltowo.pl/pl/p/Wypelnienie-240-gm2-z-warstwa-aluminium/190  (zaczerpnięte z forum)

 

Koszt nie byłby duży. Maty widziałem po 13 zeta za m2. Łącznie w dużym przybliżeniu potrzeba 2 m2. Rzepy kosztują grosze. 

 

Link to comment
Share on other sites

Działa. Używam do izolacji kadzi zaciernej, 3x izolacje na fermentory do Ale (do baniaka sonda stc-100, kawałek maty na na sonde, koc grzewczy i na to znowu izolacja z maty), tak utrzymuje temperaturę chłodnym garażu. Do tego jedna "lodówka" właśnie na pety i duża skrzynia w garażu do refermentacji - też z kocem grzewczym na dnie i stc-100, izolowana taka matą.

Matę łączę taką srebrną taśmą samoprzylepną, która  podobno jest termoizolacyjna (nie mam pojęcia jak mądrze się nazywa, w sklepie była obok tych mat).

Mam wrażenie, że materiał łatwiejszy w "obróbce" od styropianu.

Pozdrawiam

Rafał

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, rafple napisał:

Działa. Używam do izolacji kadzi zaciernej, 3x izolacje na fermentory do Ale (do baniaka sonda stc-100, kawałek maty na na sonde, koc grzewczy i na to znowu izolacja z maty), tak utrzymuje temperaturę chłodnym garażu. Do tego jedna "lodówka" właśnie na pety i duża skrzynia w garażu do refermentacji - też z kocem grzewczym na dnie i stc-100, izolowana taka matą.

Matę łączę taką srebrną taśmą samoprzylepną, która  podobno jest termoizolacyjna (nie mam pojęcia jak mądrze się nazywa, w sklepie była obok tych mat).

Mam wrażenie, że materiał łatwiejszy w "obróbce" od styropianu.

Pozdrawiam

Rafał

Możesz załączyć jakieś zdjęcia? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić po twoim opisie :)

Link to comment
Share on other sites

O własnie możesz załączyć zdjęcia?

 

Rafple robiłeś z alufloxa czy z innej maty? Może pamiętasz z jakiej? Jak to się sprawdza w praktyce z trzymaniem temperatury i uszkodzeniami? Na priva dostałem info, że łatwo ulega uszkodzeniom.

 

Taśma aluminiowa do łączenia mat;)

Link to comment
Share on other sites

Niestety nie mam pojęcia jak nazywała się ta mata. Irlandczycy nie lubią sobie utrudniać życia, więc nie było na tym specjalnie mądrej nazwy, a jedynie termo-coś i informacja, że odpowiada 5cm warstwie styropianu. U mnie wygląda to mniej więcej tak:

Lodówka to ten walec z zamykany od dołu i góry klapami wykonanymi z folii  - na zdjęciu widać w lodówce 11,8C (na plastikowych wkładach chłodzących, z butelkami schodzi niżej), baniak obok na burzliwej ma 25,9 ale to był Saison i tak miało być.

Na drugim zdjęciu w lodówce wyższa temp, ale najprawdopodobniej  było to jakieś Ale które na burzliwej schładzałem (to stare zdjęcia)

Do Ale  po prostu izolowany  koc na fermentorze.

Z pierwszego zdjęcia baniak bez izolacji - widać odizolowaną  sonde stc-100 przyklejoną do baniaka.

Trzecie zdjęcie to kocioł zacierno-filtracyjny i od razu warzelny (BIAB z recyrkulacją pompą - no prawie, bo mogę filtrować)

I ostatnie na dole zdjęcie to skrzynia do refermentacji - koc grzewczy wewnątrz i izolacja.

 

Wybaczcie, jeśli coś spierniczyłem, przy załączaniu ale to mój "pierwszy raz" :-)

 

Edit: Znalazłem https://www.woodies.ie/building-materials/insulation/thermawrap-1000mm-x-7m-1064011

 

IMG_0872.JPG

IMG_0873.JPG

IMG_2215.JPG

IMG_2247.JPG

IMG_2248.JPG

Edited by rafple
Uzupełnienie
Link to comment
Share on other sites

Czyli rozumiem że zrobiłeś lodówkę z dwóch części w kształcie walca na tyle szeroką że mieszczą się tam wkłady do lodówek turystycznych oraz dodatkowo pasy grzewcze ze sterownikami stabilizują temperaturę tak? 

Jak długo wytrzymują pojemniki ? Ile ich się tam mieści? 

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, Fabian Bielinski napisał:

Na ostatnim zdjęciu to białe okrągłe .....co to?

 

Przedłużacz... niestety jedno gniazdko jest w garażu.

8 godzin temu, goldi_WRO napisał:

Czyli rozumiem że zrobiłeś lodówkę z dwóch części w kształcie walca na tyle szeroką że mieszczą się tam wkłady do lodówek turystycznych oraz dodatkowo pasy grzewcze ze sterownikami stabilizują temperaturę tak? 

Jak długo wytrzymują pojemniki ? Ile ich się tam mieści? 

Jeden walec obustronnie otwarty jako ściana i dwa jednostronnie zamknięte jako dno i przykrywka. Na tyle duże że mogę wrzucić wiadro 32l zalać zimną wodą i wrzucić wkłady, albo lód i do tego wsadzić fermentor, żeby go szybko schłodzić (fermentory mam węższe niż standardowe wiadra fermentacyjne). Pasy grzewcze (u mnie koc) stosuje wyłącznie przy tych okrywach, w lodówce tylko wkłady chłodzące i jeśli mam tam podpięte STC to pracuje jako termometr, a nie regulator.

Wszystkie te zabawki w izolacji zrobiłem ponad 2 lata temu i na razie nie widzę uszkodzeń, poza śladami normalnego użytkowania. Fermentory których używam mają pojemność 27l. Do "lodówki" mogę wstawić chyba 6-8 butelek 1,5l jeśli będzie taka potrzeba.

Pozdrawiam

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Wracając do tematu wątku. Zrezygnowałem z projektu z matami na rzecz lodówki ze styropianu. Lodówka chłodziła, ale pod względem estetyki niezbyt ładnie wyglądała (frezowany styrodur nie jest łatwy w obróbce;), no i trochę zajmuje miejsca. 

 

W międzyczasie trochę poszukałem i kupiłem coś takiego za 75 zeta (duża i tania torba temoizolacyjna):

https://pl.aliexpress.com/item/Extra-Large-and-high-Thickening-Cooler-Bag-ice-pack-Insulated-lunch-pizza-Bag-Fresh-food-delivery/32797731038.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.C9HCGJ

 

Przyjechała w piątek. Wygląda jak na zdjęciu i jest solidnie zrobiona.

Co do niej wejdzie:

- wiaderko 15l z castoramy z rurką fermentacyjną (akurat na nich robię)

- wiaderko 33 l standardowe na styk, bez rurki fermetacyjnej i maks 2 pety jedno litrowe (1,5 litrowych nie sprawdzałem)

- w zasadzie wszystko poniżej standardu 33l będzie miało dużo miejsca.

 

Aktualnie chłodzę jeden fermentor 15l dodatkowo okryty matą zagrzejnikową, która mi zostało z lodówki styropianowej. Na jednym pecie 1,5l mam 18°C, przy temp zewnętrznej w pokoju 24 stopnie.

 

Jeśli, ktoś mam mało miejsca i potrzebuje czegoś przenośnego, to polecam. Dodatkowo cena, która jest prawie 3 razy niższa od cool brew bagu.

Link to comment
Share on other sites

Wracając do tematu wątku. Zrezygnowałem z projektu z matami na rzecz lodówki ze styropianu. Lodówka chłodziła, ale pod względem estetyki niezbyt ładnie wyglądała (frezowany styrodur nie jest łatwy w obróbce;), no i trochę zajmuje miejsca. 
 
W międzyczasie trochę poszukałem i kupiłem coś takiego za 75 zeta (duża i tania torba temoizolacyjna):
https://pl.aliexpress.com/item/Extra-Large-and-high-Thickening-Cooler-Bag-ice-pack-Insulated-lunch-pizza-Bag-Fresh-food-delivery/32797731038.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.C9HCGJ
 
Przyjechała w piątek. Wygląda jak na zdjęciu i jest solidnie zrobiona.
Co do niej wejdzie:
- wiaderko 15l z castoramy z rurką fermentacyjną (akurat na nich robię)
- wiaderko 33 l standardowe na styk, bez rurki fermetacyjnej i maks 2 pety jedno litrowe (1,5 litrowych nie sprawdzałem)
- w zasadzie wszystko poniżej standardu 33l będzie miało dużo miejsca.
 
Aktualnie chłodzę jeden fermentor 15l dodatkowo okryty matą zagrzejnikową, która mi zostało z lodówki styropianowej. Na jednym pecie 1,5l mam 18°C, przy temp zewnętrznej w pokoju 24 stopnie.
 
Jeśli, ktoś mam mało miejsca i potrzebuje czegoś przenośnego, to polecam. Dodatkowo cena, która jest prawie 3 razy niższa od cool brew bagu.
Ale nie da się w tym ustawić temperatury .

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Dnia 16.04.2018 o 10:15, tymbarck napisał:

Wracając do tematu wątku. Zrezygnowałem z projektu z matami na rzecz lodówki ze styropianu. Lodówka chłodziła, ale pod względem estetyki niezbyt ładnie wyglądała (frezowany styrodur nie jest łatwy w obróbce;), no i trochę zajmuje miejsca. 

 

W międzyczasie trochę poszukałem i kupiłem coś takiego za 75 zeta (duża i tania torba temoizolacyjna):

https://pl.aliexpress.com/item/Extra-Large-and-high-Thickening-Cooler-Bag-ice-pack-Insulated-lunch-pizza-Bag-Fresh-food-delivery/32797731038.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.C9HCGJ

 

Przyjechała w piątek. Wygląda jak na zdjęciu i jest solidnie zrobiona.

Co do niej wejdzie:

- wiaderko 15l z castoramy z rurką fermentacyjną (akurat na nich robię)

- wiaderko 33 l standardowe na styk, bez rurki fermetacyjnej i maks 2 pety jedno litrowe (1,5 litrowych nie sprawdzałem)

- w zasadzie wszystko poniżej standardu 33l będzie miało dużo miejsca.

 

Aktualnie chłodzę jeden fermentor 15l dodatkowo okryty matą zagrzejnikową, która mi zostało z lodówki styropianowej. Na jednym pecie 1,5l mam 18°C, przy temp zewnętrznej w pokoju 24 stopnie.

 

Jeśli, ktoś mam mało miejsca i potrzebuje czegoś przenośnego, to polecam. Dodatkowo cena, która jest prawie 3 razy niższa od cool brew bagu.

Hey i jak oceniasz po dłuższym użytkowaniu taki cooler bag? Zacząłem się zastanawiać nad kupnem czegoś podobnego głównie z braku miejsca. Chciałbym używać do cold crash i lagerowania. 

Link to comment
Share on other sites

Jeśli nie masz miejsca, to myślę, że się nie ma co zastanawiać. 

 

Natomiast, co do lagerów .. nie wiem. Raczej się do nich w najbliższym czasie nie przymierzam, ale przy 3-4 petach powinieneś zejść. Dodatkowo można obłożyć jedną lub dwoma warstwami maty zagrzejnikowej, czyli fermentor, obok pety, mata z dołu i wokół.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.