Jump to content

Automat do piwa - jaki?


nike21

Recommended Posts

Cześć,

 

obecnie używam kadzi z kega 50L jako kadź zacierno-warzelną. Ponieważ warzę w mieszkaniu w bloku to coraz bardziej wkurza mnie noszenie tego całego sprzętu z piwnicy tym bardziej, że robię warki 25 litrów. Zastanawiam się nad przesiadką na automat zacierno-warzelny wraz ze sterownikiem, który po pierwsze zmniejszy swoją masę w stosunku do kega a po drugie przyspieszy cały proces. Przekładanie młóta do wiadra z oplotem i wysładzanie zajmuje jakąś godzinę do półtorej więcej.

 

Na rynku jest pełno chińczyków typu Coobra czy Bulldog, ale są też lepsze jak BM czy GF. Czy są osoby, które mogą szczerze coś z takich automatów polecić? Jakieś plusy i minusy? Nie mówmy o przeróbkach typu dodatkowa siatka na sito czy filtr. Zastanawiam się czy taki automat daje rade i czy opłaca się inwestować w GF bo osobiście najbardziej mi się podoba tylko prawie 4k PLN trochę mnie zniechęca. Gdyby @PiwoLab robił swoje sprzęty na zamówienie to pewnie taki na garnku 36 litrowym byłby ok. Ktoś coś?

Link to comment
Share on other sites

Siema. 

 

Robię takie klony bm. Skraca czas całego procesu to fakt. Wszystko ręcznie robione spawane metoda tig. Blach 1,5mm ścianek dno 2mm. Gar (zależy od wielkości) kosz na słód +sita, grzałka, sterownik bolecki  8etapow zacierania+ karta pamięci 8GB sterowanie ręczne lub auto, pompa cyrkulacyjna.

357F0430-5A00-4C3C-8244-96E83EC9F293.jpeg

Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, nike21 napisał:

Cześć,

 

@PiwoLabobecnie używam kadzi z kega...

Też mam ten sam dylemat. Aktualnie zastanawiam się właśnie czy kupić od kogoś (też myślałem o koledze @PiwoLab, ale pisał na forum że nie ma i nie będzie - próbuj go przekonać, ja pewnie byłbym następny :) ).

 

Jeśli by się nie udało to przymierzam się do-> https://www.expondo.pl/royal-catering-kociol-warzelny-40-l-lcd-10010891?gclid=Cj0KCQiAiKrUBRD6ARIsADS2OLlNiDt8wA79SHqajC_mTXIKD7dbQ-VqGMzz3ZPzG7adOkKKi6skFn4aAjSLEALw_wcB

 

Większość chińczyków robiona jest podobnie, mam warnik z tej firmy i mimo tego co z nim wyczyniam to 20 warek odwalił i śladów zużycia prawie nie widać, a pojemność też mi odpowiada bo chcę delikatnie zwiększyć wybicie. GF czy BM niestety mnie odstraszają ceną.

 

Masz na forum duży wątek dot. elektrycznych kotłów zaciernych.

Link to comment
Share on other sites

Siema. 
 
Robię takie klony bm. Skraca czas całego procesu to fakt. Wszystko ręcznie robione spawane metoda tig. Blach 1,5mm ścianek dno 2mm. Gar (zależy od wielkości) kosz na słód +sita, grzałka, sterownik bolecki  8etapow zacierania+ karta pamięci 8GB sterowanie ręczne lub auto, pompa cyrkulacyjna.
357F0430-5A00-4C3C-8244-96E83EC9F293.thumb.jpeg.6a5525c65e80862f134c939921b0dcb4.jpeg
Może więcej fotek? No i jak cena ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Ja używam GF już jakieś pół roku. Pyknalem na nim 11 warek. Wszystkie łatwo i przyjemnie. Ustawiasz sterownik lub gotowa recepturę wysyłasz z aplikacji GF do sterownika i piwko się warzy. Nie musisz pilnować temperatur ani czasu warzenia. Jak dał mnie zakup pierwsza klasa. Mam małą kuchnię i nie mam piwnicy ani garażu więc miejsca nie za wiele. Polecam

Sent from my HUAWEI VNS-L31 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.