Switala18 Posted February 21, 2018 Share Posted February 21, 2018 Witam wszystkich serdecznie. Jestem ze Żnina. W moim mieście istniał kiedyś browar produkujący piwo Pałuckie, Leszek. W tej chwili browar zarasta krzakami, a ja postanowiłem się dowiedzieć coś o jego historii i ważonym tam piwie. Ciekawe informacje znalazłem na na forum browar.biz https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=50699 Może jest ktoś na forum kto może dodać jakieś ciekawe info. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 21, 2018 Share Posted February 21, 2018 i jeszcze https://www.browar.biz/historia.php?co=br&id=58 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted February 21, 2018 Author Share Posted February 21, 2018 wyczytałem w książce dzieje Żnina że przed 1939 r. produkowano piwo ciemne określane mianem doborowego, i piwo typu lager. nie pisze jakie słody chmiele. fermentacja dolna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Puzii Posted February 21, 2018 Share Posted February 21, 2018 Tak się składa że ja spod Żnina. Z których Świtalow jesteś? Dawaj na priv, żeby nie śmiecić. A Leszka mielem okazję jeszcze spróbować zanim browar padł.. Tapatalknięte z drogi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Masław Posted February 22, 2018 Share Posted February 22, 2018 Niestety nie załapałem się aby spróbować tego piwa. Widok smutny gdy się przejeżdża 5.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted February 23, 2018 Author Share Posted February 23, 2018 (edited) widok smuty masz rację. Chciał bym coś uwarzyć w tym stylu. Nie wiem z jakich słodów oni tam robili i z jakiego chmielu używali. Na etykietach był tylko ekstrakt. ☺☺☺ Edited February 24, 2018 by Switala18 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted February 23, 2018 Share Posted February 23, 2018 8 godzin temu, Switala18 napisał: włosów ach ta autokorekta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Puzii Posted February 24, 2018 Share Posted February 24, 2018 Trza by poszukać kogoś i opytać po rodzinie i znajomych kto tam pracował. Może się ktoś znajdzie. Obadam czy moi coś pamiętają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts