Jump to content

PILS > MARCOWE > PORTER BAŁTYCKI - a podział i użycie zebranej gęstwy


Recommended Posts

Szybkie pytanie.

Planuje zrobić Pilsa 12P i zebrać gęstwę.

 

SafLager 34/70 - 2 saszetki

 

Wszystkie Warki na 20l.

 

Myślę nad dwiema opcjami:

1. Zbiorę gęstwę z Pilsa i zrobię na niej Marcowe, potem zbiorę z Marcowego i zaszczepię Portera. 

2. Zbiorę gęstwę z Pilsa i podzielę ja na 2 słoiki, zrobię na podzielonej gęstwie Marcowe oraz Portera.

 

Która opcja ma większy sens?

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, rkkr napisał:

Niedawno robiłem serię piw dokładnie wg. schematu z pkt 1.

W drugim przypadku nasuwa mi się pytanie czy z Pilsa wystarczy Ci gęstwy i na Marcowe i na Portera?

No to fajnie. Obstawiałem na pkt 2. :) ale kto pyta nie błądzi:)

Czy podczas takiego schemtatu jest coś na co zwrócić szczególna uwagę?

Jakieś dobre rady, coś ? 

Link to comment
Share on other sites

27 minut temu, tomitomi13 napisał:

No to fajnie. Obstawiałem na pkt 2. :) ale kto pyta nie błądzi:)

Czy podczas takiego schemtatu jest coś na co zwrócić szczególna uwagę?

Jakieś dobre rady, coś ? 

Robilem pierwszy schemat. Gestwy bylo malo, prawie cala poszla do kozlaka (20 litrow 17 blg).

Wiec raczej nie starczy Ci na dwa piwa. 

 

Na co zwracac uwage? Jak zwykle przy gestwie na czystosc. 

Edycja:

To jest lager wiec zawsze lepiej troche za duzo gestwy dac niz za malo. 

Edited by Lasek
dodatkowa uwaga
Link to comment
Share on other sites

Pamiętaj, że wg drugiego pkt. też możesz postąpić... myśl z możliwą za małą ilością gęstwy to tylko moje przemyślenie :)

Odnośnie rad: jeśli to będzie Twoje pierwsze użycie gęstwy to poczytaj tutaj.

 

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze pytanie, czy zamierzasz warzyć jakoś portera zaraz po marcowym, czy po przerwie. Bo jak ma gęstwa leżeć tydzień czy dwa w lodówce, to oczywiście lepsza będzie świeżo zebrana z koźlaka. 

 

No i druga sprawa to wspomniana ilość. Na jakieś dwa ejle o podobnych ekstraktach jak marcowe i porter byś raczej zebrał, ale lagery wymagają sporo więcej gęstwy. A do tego wybaczają o wiele mniej w tej kwestii. 

 

A jeśli zadbasz o te dwa czynniki, to nie ma tutaj w zasadzie różnicy. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.