Skocz do zawartości

APA - Czy coś zmienić


akolita

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam prośbę do bardziej doświadczonych kolegów abyście ocenili takto recepturę na coś w stylu APA ze składników które mam na stanie.

 

Zasyp - Słody strzegom:

Pale Ale - 3,5kg

Monachijski I - 0,5 kg

Red Ale - 1kg

Karmelowy 30 - 0,5kg

 

Zacieranie:

Na słodko 67C - 60 minut

Wygrzew 78C - 15 minut

 

Chemielenie  - plan jest na dosyć goryczkowe piwko w w/w stylu

Magnum 20g - 60minut goryczka

Simcoe 15g - 20 mintut Aromat

 

Drożdże S-05

 

Dzięki !

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, zasada napisał:

Wyrzuć to z zasypu - kilo melanoidynowego i pół kilo jasnego karmelowego do APY?

Prosza Ciebie.

Dzięki, No właśnie ja do końca nie jestem pewiem czy to musi być APA, może coś pomiędzy Amber Ale czy inna wariacja:).

Ale to radzisz wyrzucić powyższe i robić na samym Pale ale i Monachijskim dodając kg do zasypu?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, akolita napisał:

do końca nie jestem pewiem czy to musi być APA, może coś pomiędzy Amber Ale czy inna wariacja:).

Z kilogramem  melanoidynowego to tylko wariacja.

12 minut temu, akolita napisał:

Ale to radzisz wyrzucić powyższe i robić na samym Pale ale i Monachijskim dodając kg do zasypu?

Mniej więcej. Ale niech to kilo będzie pale ale,

A aromatyczny chmiel daj na minute - dwie przed wyłączeniem palnika.

Jak chłodzisz?

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mniej więcej. Ale niech to kilo będzie pale ale,
A aromatyczny chmiel daj na minute - dwie przed wyłączeniem palnika.
Jak chłodzisz?
Czyli całość miałbym chmielić tylko na goryczkę a aromat tylko 2 minuty? Nie zginie ten Simcoe? Czy miałeś na myśli dodatkowo do tego co napisałem?

A chłodzenie robię chłodnicą zanurzeniową

Wysłane z mojego HTC U11 life przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, akolita napisał:

Nie zginie ten Simcoe?

15 g chmielu aromatycznego do APA to nie jest dobra ilość, ale skoro nie masz więcej.

Najkrócej: uproszczenie zasypu i przesunięcie chmielenia to ratunek dla Twojego pomysłu z surowców które podałeś.

Dłużej: jeśli możesz dokupić słodu pale i chmielu simcoe - zrób to, bo inaczej nie wyjdzie Ci specjalnie aromat i smak amerykańskiego chmielu a moc piwa będzie poniżej widełek dla APA.

 

Powodzenia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 g chmielu aromatycznego do APA to nie jest dobra ilość, ale skoro nie masz więcej.
Najkrócej: uproszczenie zasypu i przesunięcie chmielenia to ratunek dla Twojego pomysłu z surowców które podałeś.
Dłużej: jeśli możesz dokupić słodu pale i chmielu simcoe - zrób to, bo inaczej nie wyjdzie Ci specjalnie aromat i smak amerykańskiego chmielu a moc piwa będzie poniżej widełek dla APA.
 
Powodzenia!
Dzięki. To sprostowując. Układałem recepturę za pomocą brewtargeta z zamiarem uwarzenia czegoś w stylu APA ale o bardziej bursztynowym kolorze. Dlatego napisałem taki skład jak mi wyszedł.

Jeśli chodzi o mój magazyn to mam tak:
Pale ale - 5kg
Monachijski I -1kg
Red ale i karmelowy 30 po 1kg każdego
Chmielu Simcoe 100g
Magnum 30g

Z tym mogę się bawić :) Może single hop i coś na zimno?

Wysłane z mojego HTC U11 life przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, akolita napisał:

Dzięki. To sprostowując. Układałem recepturę za pomocą brewtargeta z zamiarem uwarzenia czegoś w stylu APA ale o bardziej bursztynowym kolorze. Dlatego napisałem taki skład jak mi wyszedł.

Jeśli chodzi o mój magazyn to mam tak:
Pale ale - 5kg
Monachijski I -1kg
Red ale i karmelowy 30 po 1kg każdego
Chmielu Simcoe 100g
Magnum 30g

Z tym mogę się bawić :) Może single hop i coś na zimno?

Wysłane z mojego HTC U11 life przy użyciu Tapatalka
 

 Daj 5 kg pale, magnum na goryczke jaka chcesz osiagnac i simcoe np. 30 gram na 5minut, 30gram na koniec gotowania i 40gram na zimno 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.