Jump to content

Piwo wędzone - smoked - doświadczenia i porady


Recommended Posts

Zakładam temat bo jestem fanem piw wędzonych. Prośba o dzielenie się swoimi wskazówkami w zakresie piw wędzonych przez bardziej doświadczonych piwowarów. Myślę, że w tym mało doświadczeni tak jak ja będą mogli znaleźć pomoc przy piwach wędzonych.

 

Jako pierwszy wątek przedstawiam mój plan na whisky stout gdzie główny ciężar zasypu to słód wędzony whisky.

 

zasyp:

Słód Whisky 35ppm Castle Malting – 3 kg
Słód Pale Ale Zero Viking - 1,50 kg

Słód Monachijski Jasny Viking - 1 kg
Jęczmień palony Viking - 0,20 kg
Słód czekoladowy Ciemny Viking - 0,25 kg

Słód Carafa III Special Weyermann - 0,25 kg
płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg

 

Zacieranie : woda ilość słodu x 3 litry. Temp 64 – wsypujemy wszystkie słody i płatki i trzymamy 40’ w temp. około 61-62. Podgrzanie do 72 i trzymamy 20’. Na koniec podgrzanie do 78 i 5’. Przeniesienie do filtracji. Wysładzamy do 25 litrów chyba że wcześniej spadnie wydajność poniżej 2,5 blg.

Gotowanie 65’ – w 55’ 60  gram chmiel Premiant CZ 2014 (10,5% wiem że stary dlatego dam go więcej innego nie mam na zamianę), w 25’ 12 gram Sybilla (6,3% z 2016 więcej nie mam)

Chłodzenie i drożdże us-05 wcześniej zrehydratyzowane.

Po fermentacji burzliwej X dni. Przelanie na cichą i dodanie płatków dębowych 60 gram średnio opiekane z USA.

Refermentacja przy użyciu glukozy 110 gram na 20 litrów piwa.

 

Moje pytania:

1.       Jak z zasypem – czy coś ograniczyć?

2.       Czy zacieranie planuje odpowiednio?

3.       Czy ilość chmielu zwiększyć? Nie mam w zamyśle aby chmiel dominował raczej chce aby goryczka z chmielu przełamała lekko słodycz.

4.       Czy płatki dębowe to zły pomysł – polecacie zrezygnować (czytałem na forum, że wnoszą zbędne taniny do piwa)?

5.       Dodatkowo proszę o inne cenne uwagi.

 

 

Link to comment
Share on other sites

jak dla mnie wygląda spoko, robiłem wczoraj podobne piwerko tylko bez płatków - nie chciało mi się męczyć z filtracją. chmiel z 25' bym przesunął na 60'. a płatki to bardzo dobry pomysł, ale sprawdzaj na bieżąco smak - kilka dni za długo i zamiast piwa będziesz miał upłynniony parkiet ;).

Link to comment
Share on other sites

Zamiast temperatury 61-62 bezpieczniej jest 62-63 a nawet 63-64 i wtedy 5-10 min dłużej. Poniżej 62 nie zaciera się, a nigdy nie ma pewności, że termometr wskazuje poprawnie :)

 

Co do chmielu to również przesunąłbym go na dłuższe gotowanie. 

Płatki - tylko taka sugestia, pół warki zabutelkować bez nich, drugie pół wrzucić płatki. 

 

PS. Może tylko częściowo związane z tematem, ale mnie oczy bolą: 1 gram, 2 gramy, 5 gramów itd. Analogicznie nie ma

takiego czegoś jak 60 kilogram :)

Link to comment
Share on other sites

Podzielę się swoją recepturą prostej wędzonki którą zrobiłem. Wędzonki zdecydowanie łatwiejszej w odbiorze, bardzo pijalnej i będącej jednym z moich ulubionych piw do grila. Była to moja warka nr 9, ale tu podaję przepis po modyfikacjach które bym wprowadził. 

 

OG: 12° BLG

Pale ale/pilzneński 40%

Wędzony bukiem Weyerman 60%

Zacieranie 66°- 60 minut

Mash-out

Chmielenie:

Magnum- 60 minut 35 IBU

Drożdże US-05  fermentowane w 18°C lub inny czysty szczep.

 

Smacznego.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

17 godzin temu, Henx napisał:

Płatki - tylko taka sugestia, pół warki zabutelkować bez nich, drugie pół wrzucić płatki. 

 

o właśnie tak zrobię, będę miał prównanie - dzięki

Link to comment
Share on other sites

Ja 3 tygodnie temu zrobiłem coś bardzo podobnego (trochę inne proporcje): 

 

Castle Malting Whisky Nature 4 kg 
Pale Ale 1 kg 
Monachijski 1 kg
Żytni 1 kg
Carafa III 0.7 kg
Czekoladowy ciemny 1200 0.65 kg

 

Użyłem gęstwy po US05.

 

Zacierałem w 63-64C przez 60 min, później podgrzanie i mash out. 

Wyszło mi w 17L przy 23.5 blg. Wczoraj mierzyłem Blg i zeszło do 5. Obecnie przeniosłem do cieplejszego pomieszczenia. Próbka w smaku jest super :)

Link to comment
Share on other sites

Dnia 5.03.2018 o 13:17, rolek86 napisał:

Ja 3 tygodnie temu zrobiłem coś bardzo podobnego (trochę inne proporcje): 

 

Castle Malting Whisky Nature 4 kg 
Pale Ale 1 kg 
Monachijski 1 kg
Żytni 1 kg
Carafa III 0.7 kg
Czekoladowy ciemny 1200 0.65 kg

 

Użyłem gęstwy po US05.

 

Zacierałem w 63-64C przez 60 min, później podgrzanie i mash out. 

Wyszło mi w 17L przy 23.5 blg. Wczoraj mierzyłem Blg i zeszło do 5. Obecnie przeniosłem do cieplejszego pomieszczenia. Próbka w smaku jest super :)

planujesz dodać np. płatki dębowe albo inne dodatki na cichą?

Ja zrobiłem zgodnie z moim planem i wyszło mi jakieś 21 litrów z 16 blg, wydajność mogłaby być lepsza ale filtracja trochę nie poszła po mojej myśli. Nie mniej jednak US05 pracują intensywnie. Zadałem w poniedziałek o 23:00 czyli mają dopiero 3 dni pracy zobaczymy ile to im zajmie.

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, noxny napisał:

planujesz dodać np. płatki dębowe albo inne dodatki na cichą?

Ja zrobiłem zgodnie z moim planem i wyszło mi jakieś 21 litrów z 16 blg, wydajność mogłaby być lepsza ale filtracja trochę nie poszła po mojej myśli. Nie mniej jednak US05 pracują intensywnie. Zadałem w poniedziałek o 23:00 czyli mają dopiero 3 dni pracy zobaczymy ile to im zajmie.

 

Mam kupione płatki dębowe toffie, mocno palone. Może dodam 10g, ale jeszcze nie zdecydowałem :)

 

Link to comment
Share on other sites

daj później znać jak wyszło, ja zrobię tak jak radził kolega Henx

Dnia 4.03.2018 o 17:54, Henx napisał:

 

Płatki - tylko taka sugestia, pół warki zabutelkować bez nich, drugie pół wrzucić płatki. 

 

nie wiem jeszcze ile gr wsypie do tej połowy ale jeszcze mam dużo czasu zanim przefermentuje.

 

Jeśli ktoś ma jeszcze inne doświadczenia to fajnie gdyby się dzielił, jednak sporo ludzi lubi wędzone piwa.;)

Link to comment
Share on other sites

Dnia 4.03.2018 o 17:54, Henx napisał:

Zamiast temperatury 61-62 bezpieczniej jest 62-63 a nawet 63-64 i wtedy 5-10 min dłużej. Poniżej 62 nie zaciera się, a nigdy nie ma pewności, że termometr wskazuje poprawnie :)

no tak nie do końca bym powiedział

 

http://alechanted.pl/2014/08/18/zacieranie-na-lenia/

zacieranie[1].jpg

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, Henx napisał:

Ooo, nie znałem tego wykresu. Moje lekkie niedouczenie właśnie wyszło. Dzięki za sprostowanie :)

spoko, po prostu nie chcę żeby ktoś spanikował bo zacierał godzinę w 58 stopniach ;). polecam ogólnie artykuł, bardzo fajnie wyjaśnia jak działa zacieranie. nieraz mi temperatura zjechała do 60 stopni i piwko się zatarło prawidłowo.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.