Bartek 80 Opublikowano 8 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 (edytowane) Witam kolegów, przymierzam się do zrobienia kwasa, Będzie to Berliner Weisse. Mam kilka pytań odnośnie WLP630. - Ile powinienem robić starter z tego blendu, dodam ze nie mam mieszadła, robie go w słoiku na zasadzie potrząsania co jakiś czas w celu napowietrzenia? - Ile czasu po dodaniu startera do brzeczki trzymam go na fermentacji burzliwej? Nie moge nigdzie znaleźć instrukcji jak postępować z tym blendem, a pierwszy raz będę miał z nim doczynienia Edytowane 8 Marca 2018 przez Bartek 80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 8 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2018 Na wlp 630 nie warzyłem ale tu masz dużo potrzebnych wiadomości odnośnie piw kwaśnych http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-lactobacillus/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 W sobotę robiłem berlinerka. Drożdże wlp630 z terminem ważności wrzesień 2016, aczkolwiek przechowywane w lodówce to przeterminowane dwa i pół roku, ruszyły po trzech dniach. Startera nie robiłem, bo gdzieś wyczytałem, że zadane prosto z fiolki pozwalają lepiej rozwinąć się bakteriom. Na razie daje siarkowodorem aż miło, więc wszystko zgodnie z opisami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 To nie lepiej kupić suche bakterie, w tej samej cenie a może nawet tańsze i wystarcza na dużo więcej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Może i lepiej ale te wlp leżały i tak długo. Musiałem coś z nimi zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 10 godzin temu, cemik1 napisał: Może i lepiej ale te wlp leżały i tak długo. Musiałem coś z nimi zrobić. Ja to bardziej do założyciela tematu pisałem ;). A co do tego przeterminowania, próbowałeś tą brzeczkę czy skwaśniała ?, ja bym obstawiał, ze po takim terminie to tam sama trupiarnia była a ruszyły dzikie z powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Nie jestem fanem grzebania w fermentującym piwie. Tym bardziej, że nie mogę za bardzo już nic poprawić. Sprawdzę, jak skończy się burzliwa. Z drugiej strony w recenzjach tych drozdzy piszą o nawet półrocznym oczekiwaniu na rozwój kwasu. Mam czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziadekMroz Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Potwierdzam długo trzeba przy tych bakteriach czekać na właściwy efekt, u mnie po 4 miesiącach dopiero zaczęły pracować, finalnie i tak efekt po 9 miesiącach był słaby w moim odczuciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się