Jump to content

WYEAST 2124 BOHEMIAN LAGER użyte do Ale.


Recommended Posts

Witam,

 

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z fermentowania tym szczepem piw górnej fermentacji?

Robi się ciepło i zamierzam zużyć gestwę do  jakiegoś piwa górnej fermentacji....

Wg producenta może być ono stosowane do Ales typu Biere-De-Garde oraz California Common.

Te style nie bardzo mi leżą ale jak trzeba będzie to uwarzę i to:). Szkoda mi wyrzucać gęstwę.

 

Czy ktoś z Was stosował je do jeszcze innych piw?

Dały radę?

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Pierwsze: sąsiad! Zima wraca, zacieraj co tam chcesz, fermentuj tak nisko jak możesz.

Drugie: to, że te dwa style wskazane są przez producenta wynika imho z tego, że są one z definicji czyste - estry i fenole z drożdży nie grają w nich w ogóle.

Trzy: jeśli musisz, zadaj może pytanie w wątku, poświęconym temu szczepowi: https://www.piwo.org/forums/topic/1386-wyeast-2124-bohemian-lager/?tab=comments#comment-20634

Cztery: mnie uczono, że używanie capslocka to jest krzyk. Nie krzycz co tytuł postu, proszę.

 

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

27 minut temu, zasada napisał:

Pierwsze: sąsiad! Zima wraca, zacieraj co tam chcesz, fermentuj tak nisko jak możesz.

Drugie: to, że te dwa style wskazane są przez producenta wynika imho z tego, że są one z definicji czyste - estry i fenole z drożdży nie grają w nich w ogóle.

Trzy: jeśli musisz, zadaj może pytanie w wątku, poświęconym temu szczepowi: https://www.piwo.org/forums/topic/1386-wyeast-2124-bohemian-lager/?tab=comments#comment-20634

Cztery: mnie uczono, że używanie capslocka to jest krzyk. Nie krzycz co tytuł postu, proszę.

 

A racja sąsiad ;)

caps wciskam tylko jak używam nazw własnych produktów.... tak mi się przynajmniej wydaje...

Na zimę licze ale mam wrażenie ze się przelicze ;(

dzieki. Podpytam w innym wątku.

 

Link to comment
Share on other sites

mgram_pict.php?ntype=2n%26row=132%26col=75%26lang=pl&key=2a1c0f0dabf4d89a06916a39cb84b5a8258e625b11bae0e68ffbe8dee3eea4e7
 
 

Przpominalo mi to ze na meteo dawno nie zaglądałem ;)
A sprawdzała się zawsze idealnie. Oby było i tym razem podobnie. W sobotę chce coldcrash robić.... to by mi ułatwiło ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites


http://www.pogodynka.pl/polska/16dni/poznan_poznan
u mnie kończy fermentacje koźlak na drugim pokoleniu w34/70 i też szkoda mi gęstwy

No własnie a ja tu mam dopiero pierwszą Warkę na tych wyeastach! Tym bardziej szkoda ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.