tomitomi13 Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Witam, Czy ktoś z Was ma doświadczenia z fermentowania tym szczepem piw górnej fermentacji? Robi się ciepło i zamierzam zużyć gestwę do jakiegoś piwa górnej fermentacji.... Wg producenta może być ono stosowane do Ales typu Biere-De-Garde oraz California Common. Te style nie bardzo mi leżą ale jak trzeba będzie to uwarzę i to:). Szkoda mi wyrzucać gęstwę. Czy ktoś z Was stosował je do jeszcze innych piw? Dały radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) Pierwsze: sąsiad! Zima wraca, zacieraj co tam chcesz, fermentuj tak nisko jak możesz. Drugie: to, że te dwa style wskazane są przez producenta wynika imho z tego, że są one z definicji czyste - estry i fenole z drożdży nie grają w nich w ogóle. Trzy: jeśli musisz, zadaj może pytanie w wątku, poświęconym temu szczepowi: https://www.piwo.org/forums/topic/1386-wyeast-2124-bohemian-lager/?tab=comments#comment-20634 Cztery: mnie uczono, że używanie capslocka to jest krzyk. Nie krzycz co tytuł postu, proszę. Edytowane 14 Marca 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 27 minut temu, zasada napisał: Pierwsze: sąsiad! Zima wraca, zacieraj co tam chcesz, fermentuj tak nisko jak możesz. Drugie: to, że te dwa style wskazane są przez producenta wynika imho z tego, że są one z definicji czyste - estry i fenole z drożdży nie grają w nich w ogóle. Trzy: jeśli musisz, zadaj może pytanie w wątku, poświęconym temu szczepowi: https://www.piwo.org/forums/topic/1386-wyeast-2124-bohemian-lager/?tab=comments#comment-20634 Cztery: mnie uczono, że używanie capslocka to jest krzyk. Nie krzycz co tytuł postu, proszę. A racja sąsiad caps wciskam tylko jak używam nazw własnych produktów.... tak mi się przynajmniej wydaje... Na zimę licze ale mam wrażenie ze się przelicze ;( dzieki. Podpytam w innym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 1 minutę temu, tomitomi13 napisał: Na zimę licze ale mam wrażenie ze się przelicze ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) http://www.pogodynka.pl/polska/16dni/poznan_poznan u mnie kończy fermentacje koźlak na drugim pokoleniu w34/70 i też szkoda mi gęstwy Edytowane 14 Marca 2018 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Przpominalo mi to ze na meteo dawno nie zaglądałem A sprawdzała się zawsze idealnie. Oby było i tym razem podobnie. W sobotę chce coldcrash robić.... to by mi ułatwiło Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 http://www.pogodynka.pl/polska/16dni/poznan_poznan u mnie kończy fermentacje koźlak na drugim pokoleniu w34/70 i też szkoda mi gęstwy No własnie a ja tu mam dopiero pierwszą Warkę na tych wyeastach! Tym bardziej szkoda Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się