Tadzik Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 Sekcja Technologii Fermentacji "Promil" Koła Naukowego Technologów Żywności przy Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie ma zaszczyt zaprosić studentów krakowskich uczelni na II Krakowski Studencki Konkurs Piw Domowych! Celem tego wydarzenia jest propagowanie wiedzy teoretycznej i praktycznej z piwowarstwa domowego wśród studentów w Krakowie.W tej edycji konkursu oceniane będą style Brown Ale i Amerykańskie Pszeniczne.Zgłoszenia przyjmujemy do 30 kwietnia 2018r.Formularz zgłoszeniowy dostępny pod poniższym linkiem: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfkLmyYgpdZdtsGZKXB34R7SwA-w6fXetxK4RRXAtZTt-jmqQ/viewform?usp=sf_link Regulamin konkursu: https://drive.google.com/file/d/1GWUhB0J4P314i0CVhUhR1vbkLK7uaqNj/view?usp=sharing Nagrodą główną jest warka zwycięskiego piwa z każdej kategorii w Browarze Uniwersyteckim Krakowska Szkoła Browarnicza - Uniwersytet Rolniczy w Krakowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 (edytowane) Miałem przyjemność być jednym z sędziów, więc parę słów o poziomie W kategorii American Wheat zgłoszono chyba 21 piw, w kategorii Brown Ale 4. Poziom niezły, w zasadzie zbliżony do normalnych KPD. Zwycięzca w BA bardzo dobry technicznie i stylowo, kolejne dwa trochę gorzej (zwłaszcza pod kątem stylowości) ale przyzwoite. W AW do finału przeszło 6 piw, z tego pierwsza piątka na naprawdę dobrym poziomie, i stylowo, i technicznie (piąte piwo u mnie miało 34 punkty), więc było nieźle Z tych co odpadły, były też dobre i pijalne ale niestylowe (bardziej w stylu zest lub fruit ale, często kwaśne), niestety było też dość sporo piw zainfekowanych (z 6-7, większość apteczna, jedno wyglądało na infekcje Brettami ale o nieprzyjemnym profilu dzikim (a zdarzają się fajne Brettowe infekcje )), poza tym utlenione lub z starym chmielem, jakieś prześwietlone czy aldehydowe, oraz z podniesionymi estrami. Co też warte podkreślenia, piwa były nie tylko o cytrusowym profilu chmielowym ale też zdarzały się bardziej "kontynentalne" interpretacje, niektóre całkiem udane. Ogłoszenie wyników chyba 23.05 w Klubie Arka. Edytowane 13 Maja 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Jako drugi sędzia dorzucę jeszcze dwa słowa od siebie. Zwycięskie Brown Ale na świetnym poziomie, pozostała trójka wyraźnie odstająca. American Wheat poza typowymi wadami sporo piw było obok stylu - a to jakieś trawy cytrynowe, a to ewidentnie przechmielone w stronę session ipa czy też niemal sour ale. Trafiło się kilka infekcji ale dominującą wadą była wyraźna taniczność i zbożowość wynikająca najprawdopodobniej z braku korekcji pH. Jakoby źle powyższe nie brzmiało to ogólny poziom był całkiem przyzwoity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się