Matias Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Cześć zrobiłem Milk Stout. obecnie jeszcze siedzi w wiadrze ale chyba skończyła się już fermentacja. Z tym właśnie mam problem. Początkowe BLG wynosiło 12 (z laktozą) końcowe teraz wynosi aż 7. Zasyp jaki użyłem: Słód Pale Ale - 2,4 kgSłód Monachijski typ I - 0,5 kgSłód Karmelowy 150 - 0,3 kg Słód Czekoladowy Jasny - 0,3 kg Jęczmień Prażony - 0,3 kg Płatki Owsiane - 0,3 kgPłatki Jęczmienne - 0,3 kg Laktoza - 0,7 kgChmiel Magnum - 20gChmiel Hallertauer Tradition - 20gDrożdże - US-05 Błąd jaki popełniłem to wysładzałem chłodną wodą prosto z butelek zamiast gorącej. Nie wiem co dalej robić? Czekać i butelkować ? Dosypać cukru zadać drożdży? ile w ogóle alkoholu będzie ? Laktoza wszystko psuje i nie umiem tego wyliczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Ile miałaś brzeczki nastawnej? 20l? Jeśli tak to laktoza podbija Ci około 3.5 blg. Jak ją odejmiesz od 7 to po fermentacji masz 3.5 blg a to już realna wartość. Jako ogólną zasadę przyjmujemy, że jak blg nie spada w ciągu 3 dni to fermentacja się skończyła. Więc poczekaj i za 3 dni sprawdz czy nie spada. To, że wysladzales zimną wodą dalo ci bardzo niską wydajność więc i będzie malo alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matias Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Było około 20L, 7blg jest już od tygodnia więc zakładam że się fermentacja skończyła. Dodatkowo zrobiłem szybki test fermentacji i nadal pozostało 7blg. Rozumiem że już nie ma co dosypywać cukru i glukozy. Zastawie jak jest i za tydzień zabutelkuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Teraz, Matias napisał: Rozumiem że już nie ma co dosypywać cukru i glukozy Po co chciałeś dosypywać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matias Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 By zwiększyć ilość alkoholu skoro ma być to słabe piwo dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Kup polówkę i dolej, albo od razu spiryt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 38 minut temu, Matias napisał: By zwiększyć ilość alkoholu skoro ma być to słabe piwo Czy każde piwo misi być mocne? Zły styl wybrałeś. Trzeba było Ris'a, albo Barleywine warzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Godzinę temu, Matias napisał: By zwiększyć ilość alkoholu skoro ma być to słabe piwo Ilosc alkoholu to nie wyznacznik piwa. Piwo mimo że będzie miało mniej alkoholu będzie do wypicia więc glowa do góry. Wyciągnij wnioski i warz kolelejne warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matias Opublikowano 18 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Dlatego zostawię jak jest i za tydzień zabutelkuje.To samo piwo zrobię za jakiś czas.Mam nadzieję już bez błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonDamiano Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Na początku było 12 Blg (z laktozą) czyli jakieś 8 Blg bez laktozy. Ile miało z tego być alko? Koncerny wycisnęłyby ok. 4 alko a ile to wg. Ciebie "dużo"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Biały Rusek? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się