Jump to content

Problem z fermentacja


Recommended Posts

Cześć, mam problem z fermentacja mojego milk stoutu. Po 8 dniach piwo z 11blg zeszło do 6 i od trzech dni nie pracuje. Drożdże to uwodnione Gozdawa Pure Ale. Temperatura fermentacji to około 15 stopni. Teraz pytanie czy takie piwo można przelać na cichą i dodać kawę czy lepiej uwodnić jeszcze jedną paczkę sucharów i pozwolić odfermentowac to piwo.

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, BrowarPAPI napisał:

Cześć, mam problem z fermentacja mojego milk stoutu. Po 8 dniach piwo z 11blg zeszło do 6 i od trzech dni nie pracuje. Drożdże to uwodnione Gozdawa Pure Ale. Temperatura fermentacji to około 15 stopni. Teraz pytanie czy takie piwo można przelać na cichą i dodać kawę czy lepiej uwodnić jeszcze jedną paczkę sucharów i pozwolić odfermentowac to piwo.

Laktozę odliczyłeś? Jak nie zbierasz gęstwy to nie musisz przelewać. Podnieś temperaturę. Powinny jeszcze dojeść.

Edited by Gawron
Link to comment
Share on other sites

Nie odliczałem laktozy, dałem 500g na 25l. Piwo było dwa dni w temperaturze 22 stopni i to nie pomogło. Boję się estrów od wysokiej temperatury. Jest sens zadać nowe drożdże i zostawić w obecnej temperaturze?

Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, BrowarPAPI napisał:

Boję się estrów od wysokiej temperatury.

Jak jakieś powstały, to w pierwszej fazie fermentacji, także te 22 już nie zaszkodzi mocno samemu profilowi piwa, bo większoś cukrów jest już przejedzona. 

20 minut temu, BrowarPAPI napisał:

Piwo było dwa dni w temperaturze 22 stopni i to nie pomogło.

W dwa dni, to mogło się jeszcze nie ogrzać do tych 22, zwłaszcza, że w podnoszeniu tempereturu już drożdże nie pomagają.

20 minut temu, BrowarPAPI napisał:

Jest sens zadać nowe drożdże i zostawić w obecnej temperaturze?

Jak dla mnie nie. Ja bym zostawił na tydzień w 22 stopniach i tyle. Powinny dojeść.

Dawałeś jakieś surowce niesłodowane? Karmele i palone w dużej ilości też mogą zmniejszyć fermentowalność. Jak zacierałeś?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, BrowarPAPI napisał:

Zacieranie około 90 minut w temperaturze około 68 stopni i wygrzew 5 minut do 76 stopni.

4kg pale ale

0,5kg jęczmienia palonego

0,25kg czekoladowego.

 

To na słodko, więc nie licz, że zejdzie bardzo nisko.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.