JacekKocurek Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 (edytowane) Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale Wczoraj późnym wieczorem pojawiły pierwsze się objawy fermentacji. Dziś rano wieko już nieźle wybrzuszone i piana solidna. Edytowane 6 Maja 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 (edytowane) Warka 80.a: AAA amerykańskie bursztynowe ale-dzikie Zostawiłem osady, żeby odzyskać z nich brzeczkę ale nie miałem czasu się tym zająć. Dziś patrzę a tam ruszyła fermentacja spontaniczna. No to odcedziłem osady i przelałem brzeczkę do butelki. Zobaczymy co z tego wyjdzie Edytowane 6 Maja 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 (edytowane) Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale We czwartek przelałem na cicha. Do chmielenia na zimno poszło: 15g Amarillo, 15g Citry i 10g Centenniala. Po 24h zniosłem do piwnicy. Jest tam teraz jakieś 16°C. Edytowane 21 Października 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Warka 80.a: AAA amerykańskie bursztynowe ale-dzikie Po kilku dniach fermentacji powąchałem zwartość butelki i aż mnie odrzuciło, chciałem ją wylać ale wylałem tylko trochę dla sprawdzenia gęstości (było ok. 10°blg, czyli robaczki raczej powolne). Piwo spróbowałem, a jakże. Smak jak dla mnie typowo belgijski. Teraz już nawet nie pachnie tak źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Jak się zachowują te drożdże Zymoferm? Pytam bo mam już prawie tydzień na burzliwej i wygląda to podobnie do US-05, czyli czapa drożdży. Opadły Ci one ładnie czy wisiały do końca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Jak się zachowują te drożdże Zymoferm? Pytam bo mam już prawie tydzień na burzliwej i wygląda to podobnie do US-05, czyli czapa drożdży. Opadły Ci one ładnie czy wisiały do końca? U mnie raczej nie utworzyły pływającej warstwy tak jak US-05. Jak przelewałem to niewiele było na powierzchni. Ale efekty pracy podobne do US-05: jak na temperaturę fermentacji smak młodego piwa był całkiem czysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Ok, czyli jeszcze poczekam kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Ok, czyli jeszcze poczekam kilka dni. Ja przelałem chyba po 10 dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale Dziś zabutelkowane z dodatkiem 170g cukru rozpuszczonego w wodzie (planowane nasycenie 2,6v/v). Zawartość ekstraktu jeszcze co nieco się zmniejszyła, jest poniżej 2°Blg ale piwo nie jest puste w smaku. Aromat i smak jaki nadały mu amerykańskie chmiele jest niesamowity. W połączeniu z karmelami daje bardzo udaną kompozycję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Jak niektórym wiadomo na Politechnice Śląskiej uruchomiłem w zeszłym semestrze fakultet "Podstawy procesów browarnictwa". Na zajęciach między innymi powstały dwie warki. Ponadto jedna ze studentek uwarzyła już w domu pierwsze swoje piwo. Może wkrótce będę z niej dumny jak Wena z Gabi... kto wie. Na fotkach butelki domowego i uczelnianego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Jacku,naucz że najpierw woda potem słody laktoza i na końcu chmiele i drożdże.Taka jest kolejność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Jacku,naucz że najpierw woda potem słody laktoza i na końcu chmiele i drożdże.Taka jest kolejność. Eeee, nie wszystko musi zgodnie z unijnymi normami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Brawo gratuluje Ci tego uczelnianego + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Brawo gratuluje Ci tego uczelnianego + Powiem Ci, że piwa wyszły całkiem dobre. Nawet pszenica na WB-06 została doceniona. Najtrudniej niestety utrzymać wysoki poziom "sterylności" kiedy warzeniem zajmuje się 7-8 osób. Pszenica wyszła ciut za kwaśna, chyba, że to zasługa drożdży. Nawet 15' maltozowej to przy nich za długo. Chyba trzeba zacierać z przeskokiem. Najbardziej cieszy mnie bardzo pozytywny odbiór samej idei uruchomienia fakultetu, od pań z dziekanatu po profesorów (przynajmniej mojej ketdry). Zobaczymy jak to będzie dalej. Może się rozwinie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Kiedyś zacierałem dla tych drożdży "w locie". Ferulikowa, a potem wolniej niż 1°C/min do dekstrynującej i wyszło końcowe 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Dziś drożdże Weyeast 3333 trafiły na karuzelę. Po raz pierwszy namnażam starter z mieszadłem. Użyłem zapomnianej rezerwy z jesieni (z Biere de Garde). Jutro warzenie pszenicy. Nie wiem czy to jeszcze sezon 2010/2011 czy już 2011/2012 :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Jak głosi stare przysłowie pszczół: "przerwa dłuższa niż dwa miesiące oznacza definitywny koniec sezonu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Jak głosi stare przysłowie pszczół: "przerwa dłuższa niż dwa miesiące oznacza definitywny koniec sezonu" Nie znana mi ta pszczela mądrość ale zgodnie z nią to mam już nowy sezon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 ... Użyłem zapomnianej rezerwy z jesieni (z Biere de Garde)... W jaki sposób zabezpieczasz brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 ... Użyłem zapomnianej rezerwy z jesieni (z Biere de Garde)... W jaki sposób zabezpieczasz brzeczkę? Gotuję brzeczkę kilkanaście minut, wlewam wrzącą do butelki i natychmiast kapsluję. Po zakapslowaniu kładę butelkę na boku, żeby gorąca brzeczka zdezynfekowała kapsel i szyjkę butelki. Rezerwę przechowuję w piwnicy. Jeżeli jest tam akurat włączona lodówka to w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Kiedyś mroziłem, teraz podobnie jak Ty, tylko dodatkowo butelka wygrzewa się w wodzie do wysładzania. Zastanawiam się nad skróceniem zabawy - pominięcie gotowania. Brzeczka z wysładzania prosto do wygrzanej butelki i kapselek. Temp. ~75° chyba jest dostateczna do eksterminacji 'zła'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Kiedyś mroziłem, teraz podobnie jak Ty, tylko dodatkowo butelka wygrzewa się w wodzie do wysładzania. Zastanawiam się nad skróceniem zabawy - pominięcie gotowania. Brzeczka z wysładzania prosto do wygrzanej butelki i kapselek. Temp. ~75° chyba jest dostateczna do eksterminacji 'zła'. No jak widać nawet nalewając do zimnej butelki efekt jest pozytywny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) Warka 81, Weizen (kristal) Czas zacząć nowy sezon. Pogoda sprzyja warzeniu, temperatura w piwnicy 17°C. Drożdże namnożyły się bardzo ładnie. Niezły patent z tym mieszadłem . Drożdże te należą do szybko sedymentujących więc myślę, że tym razem będzie weizen w wersji kristal. Zasyp prosty i zacieranie także. Zasyp: słód pszeniczny 2,4kg słód pilzneński 2kg Zacieranie 40 °C - 45' tylko słód pszeniczny z 10l wody 62 °C - 20' dodany słód pilzneński i 5l wody 72 °C - 35' 78 °C - 15' Gotowanie 80' w 20' - 16g H. Tradition 4,6% a.k. - 73,6 GPH Wyszło 25 l brzeczki nastawnej o ekstrakcie początkowym 11,5 °Blg. Dodałem drożdże i zniosłem do piwnicy. Edytowane 3 Sierpnia 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Warka 81, Weizen (kristal) Zajrzałem do piwnicy po południu. Fermentacja idzie na całego. Piana na 4cm. Oj, podoba mi się coraz bardziej karuzela dla drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Drożdże te należą do szybko sedymentujących więc myślę, że tym razem będzie weizen w wersji kristal. To które konkretnie? wb 06 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się