JacekKocurek Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zachęcony (i trochę zdziwiony) popularnością mojego bloga na browar.biz postanowiłem od warki nr 60 zamieszczać i na tych gościnnych łamach informacje o swoich poczynaniach. Wszystkich ciekawych co było wcześniej zapraszam tu http://www.browar.bi...ead.php?t=67455. Póki co na browar,biz nie zamykam wątku i będę pisał na obydwu forach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka 60: Milk Stout v.3 Na sobotę 10 kwietnia było zaplanowane warzenie i postanowiłem mimo wszystko je przeprowadzić. Przy pracy jakoś lżej było słuchać smutnych wiadomości. Do wykorzystania była gęstwa WLP005 zebrana z bittera więc stylów wyspiarskich kontynuacja - Stout w wersji słodkiej. Zasyp * słód Pale Weyermann 1,5kg + 0,5kg Brewferm * słód monachijski Weyermann 1kg * słód karmelowy jasny Strzegom - 0,3kg * słód Carafa III Special - 0,2kg * słód barwiący żywiecki - 0,2kg * jęczmień palony - 0,2kg * płatki owsiane górskie (błyskawiczne) - 0,5kg Zacieranie infuzyjne 1 temperaturowe w okolicy 68°C przez 1,5godziny tyko słody jasne i płatki. Do filtracji podgrzane do 78°C i dodane składniki barwiące. Gotowanie 75'/chmielenie * w 15' - 15 g Northern Brewer 11,4%ak. * w 45' - 20g szyszek lubelskiego, stary ale chyba jeszcze ma z 3,5%ak. * w 68' - 0,65kg laktozy Kolor wg ProMash 89EBC, goryczka 25 IBU granica dolna dla dla stylu ale palone słody i tak wprowadzają swoje więc na podstawie wcześniejszych doświadczeń stwierdziłem, że tak będzie lepiej. Po schłodzeniu do 20°C przelałem do tanka. Wyszło 26l 15,5°Blg co daje wydajność warzelni 84%. Śrutownik po naprawie sprawdził się znakomicie. Do tanka dodałem wierzchnią, spienioną warstwę gęstwy po ogrzaniu do temperatury pokojowej. Fermentacja idzie pełną parą od przedpołudnia. Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zachęcony (i trochę zdziwiony) popularnością mojego bloga na browar.biz postanowiłem od warki nr 60 zamieszczać i na tych gościnnych łamach informacje o swoich poczynaniach. (...) Póki co na browar,biz nie zamykam wątku i będę pisał na obydwu forach. Fajnie to zabrzmiało - zachęcony popularnością bloga na b.biz PÓKI CO nie zamykasz tam wątku:o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zachęcony (i trochę zdziwiony) popularnością mojego bloga na browar.biz postanowiłem od warki nr 60 zamieszczać i na tych gościnnych łamach informacje o swoich poczynaniach. (...) Póki co na browar' date='biz nie zamykam wątku i będę pisał na obydwu forach.[/quote']Fajnie to zabrzmiało - zachęcony popularnością bloga na b.biz PÓKI CO nie zamykasz tam wątku:o Hmm. Raczej niezręcznie. Znam takich co odwiedzają tylko jeden z portali jednak pisanie na dwóch forach tego samego bloga trąci megalomanią i dlatego może będę musiał dla spokoju sumienia wybrać jeden... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Co Cię skłoniło Jacek do tych korków? Popularność grzmi dziwnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Co Cię skłoniło Jacek do tych korków? Popularność grzmi dziwnie. Właściwie to nie wiem i zaczynam chyba żałować Na pewno nie dla poklasku. Rozumiem, że oceniasz pomysł negatywnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Jacku bardzo dobra decyzja. Może MARUSIA teraz zagrzmi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Co Cię skłoniło Jacek do tych korków? Popularność grzmi dziwnie. Właściwie to nie wiem i zaczynam chyba żałować Na pewno nie dla poklasku. Rozumiem' date=' że oceniasz pomysł negatywnie?[/quote'] No i słusznie. Ja nie oceniam tego negatywnie, a parę osób pisze i tu, i tu. No i super. A skoro Twój blog jest na browar.bizie popularny tu na pewno też podbije serca. Szczególnie że piwo to masz bardzo smaczne i przemyślane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Cześć Jacek jak Twój blog na browar.biz mam w prenumeratach i czytam zawsze jak jest uzupełniany Ale oczywiście nie widzę problemu żebyś prowadził bloga takze na piwo.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Warka 60: Milk Stout v.3 Przelałem na cichą. Trochę się piwo naczekało na te operację, bo musiałem ponadrabiać zaległości powstałe z powodu wyjazdu do Brennej na Zlot Piwo.org. Piwo ma w tej chwili 7°Blg i pewno nie zejdzie już wiele niżej - zacieranie "na słodko" i szybko sedymentujące drożdże robią swoje. Drożdże utworzyły na dnie niesamowicie zbitą, grubą na 1cm warstwę. Zaczynam żałować, że nie zaplanowałem więcej warek z ich udziałem bo piwo smakuje już bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Warka 61: Belgian Pale Ale Czas w końcu zrobić to piwo na dedykowanych drożdżach. Saszetka Begian Wheat 3942 napuchła szybko mimo zakupu na wyprzedaży. Zrobiłem więc litrowy starter na ekstrakcie słodowym. Zasyp: * słód pale ale Brewferm - 4kg * słod Carabelge Weyermann - 0,6kg * słód Caraaroma - 0,2kg * słód palony Żywiecki 40g Zacieranie Jednotemperaturowa infuzja w 66°C przez 2h, mashout 78°C przez 10' Gotowanie 70'/chmielenie * w 10' 15g NortherBrew 11,4%ak. * w 50' 25g Halertau Hersbrucker Wyszło 25l 13°Blg co daje wydajność 71%, całkiem przyzwoitą. Drożdże zadałem w temperaturze 20°C wlewając cały starter. Kolor brzeczki nastawnej ładny, miedzianoczerwony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Warka 62: Witbier v.2 Tym razem Wit po Bożemu czyli jak napisane w BJCP 50% pszenicy i 50% słodu. Jako, że pszenica w sklepach detalicznych występuje w chorych cenach to wykorzystałem kaszkę mannę. Warzenie miało miejsce w sobotę 8 maja. Zasyp: * słód pilzneński Soufflet - 2,3kg * kaszka manna - 1,8kg * pszenica w formie pęczaka do kutii - 0,5kg Zacieranie * Kleikowanie pszenicy: 10l zimnej wody (50/50 Ro i kranówka) z włączonym mieszadłem wsypałem kaszkę i ześrutowana pszenicę. Stale mieszając podgrzałem prawie do wrzenia. Wyłączyłem gaz i zostawiłem na kilka minut. Na koniec dolałem 7 l wody celem schłodzenia. Uzyskałem temp. około 62°C i dodałem słód * przerwa 62°C 40' * przerwa 72°C -20' * przerwa 78°C - 10' Filtracja na początku szła OK ale potem złoże mocno się ubiło i musiałem nawet raz odwrócić kierunek przepływu. Jakoś jednak poszło. Gotowanie 70'/Chmielenie * w 10' - 10g chmielu Northernbrew 11,4% ak. * w 55' - 10g kolendry zmiażdżonej w moździerzu * w 62' - 5g kolendry zmiażdżonej w moździerzu i 20g skórki pomarańczowej suszonej (Kamis) Wyszło 26l (24+2 rezerwy) o gęstości 13°Blg co daje wydajność warzelni 77,4%. Podczas gotowania wystąpił wręcz książkowy przełom pewno dzięki białku z niesłodowanej pszenicy. Po schłodzeniu zadane gęstwą Belgian Wheat z BPA. W brzeczce, o dziwo, nie stwierdziłem obecności skrobi. Fermentacja przebiega w około 20°C. __________________ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Dla porządku powinienem tu zapisać, że BPA od dwóch tygodni stoi na cichej w piwnicy (13°C) a Milk Stout od tygodnia nagazowuje się w butelkach. Gęstość Milka zeszła do 7°Blg, czyli raczej dość słabo, nawet uwzględniając laktozę. Zawartość Alkoholu wynosi 4,7%v/v. Do nagazowania użyłem 1l rezerwy i 46g sacharozy rozpuszczonej w 0,5l wody i zagotowanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Oczywiście skorzystałeś do przeliczania ze swojego kalkulatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 właśnie jak liczycie rezerwę ? bo nie kumam tego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 właśnie jak liczycie rezerwę ? bo nie kumam tego ? Czyli co, mam zrobić manuala do programiku?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Oczywiście skorzystałeś do przeliczania ze swojego kalkulatora? Oczywiście. NO w końcu ktoś musi go przetestować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 Warka 61 BPA Zabutelkowane z 1,5l rezerwy. Powinna wystarczyć bo cichą prowadziłem w piwnicy w około 13°C. Nie sprawdziłem gęstości przed dodaniem rezerwy, po dodaniu wynosiła ok 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2010 Warka 62 Witbier Dziś zabutelkowany z 1,5l rezerwy i 25g sacharozy. Zrezygnowałem z cichej i wydłużyłem nieco burzliwą. Gęstość zeszła do 2°Blg. Piwo jest mętne ale takie ma być. W smaku daje się wyczuć kolendrę i nieco aromatu pomarańczowego. Ogólnie piwo zapowiada się OK. Wkrótce degustacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 (edytowane) Warka 63: Weissbier Czas leci, zapasy topnieją, sezon pszeniczny nadszedł w końcu. W piwnicy 16°C. Założenia warki są następujące: prosty, klasyczny zasyp, zacieranie z dekokcją, tak by jak największe były szanse na uzyskanie piany, czyli pominięcie przerwy białkowej i sensowna przerwa w 72°C. Zasyp: * słód pszeniczny Weyermanna - 2,5kg * słód jęczmienny sufflet - 2kg Zacieranie * tylko słód pszeniczny do 20l wody (15l RO + 5l kran) o temp. 44°C przerwa 45' * dodanie słodu jęczmiennego, wymieszanie i po 5 minutach odbiór 11l rzadkiego * Gęste dekokcja: o do 65°C i przerwa 30' o do 72°C i przerwa 10' o do wrzenia i gotowanie przez 20' * Po zmieszaniu z rzadkim 68°C przerwa 25' * do 72°C i przerwa 20' * do 78°C, przerwa 10' i do filtracji W tej chwili trwa filtracja. Rankiem do 1l startera wlałem zawartość z lekka spuchniętej saszetki Bawarian Wheat 3638. Edytowane 28 Czerwca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 (edytowane) Warka 63: Weissbier Gotowanie w sumie ok 90minut (nie mierzyłem dokładnie, trafiło na obiad) Chmielenie: 25g Lubelskiego przez 60 minut. Przełom pojawił się około 20 minut po dodaniu (edytka: słodu) chmielu. Do tego momentu brzeczka była mocno mętna. Edytowane 26 Czerwca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Warka 63: WeissbierGotowanie w sumie ok 90minut (nie mierzyłem dokładnie, trafiło na obiad) Chmielenie: 25g Lubelskiego przez 60 minut. Przełom pojawił się około 20 minut po dodaniu słodu. Do tego momentu brzeczka była mocno mętna. Po dodaniu chmielu Jacku czy tak ? A swoją drogą to ciekawy eksperyment z tą pszenicą A tak poza tym to żałuje nie było mnie Żywcu,no ale siła wyższa chrześnica miała wesele. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Po dodaniu chmielu Jacku czy tak ? A swoją drogą to ciekawy eksperyment z tą pszenicąA tak poza tym to żałuje nie było mnie Żywcu,no ale siła wyższa chrześnica miała wesele. Pozdro. Dzięki za czujność poprawiłem babola Eksperyment to trochę na wyrost. Za Chiny nie wychodzi mi ostatnio w pszenicach piana więc staram się znaleźć na ten problem jakiś sposób. No ja też żałuję, że Cie zabrakło w Żywcu. Rubezahl Cię usprawiedliwiał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Warka 63: Weissbier Brzeczki wyszło 25l o gęstości 12,5°Blg co daje wydajność przyzwoitą ok. 73%. Wieczorem zniosłem fermentor do piwnicy. Dziś około południa dodałem starter w fazie wysokich krążków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Napowietrzałeś może brzeczkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się