flood Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) Olenek - to co linkujesz to słody - ziarna do zacierania. Od HB potrzebujesz coś z ; http://www.homebrewing.pl/ekstrakty-slodowe-c-11.html i sprzet co najmnmiej; http://www.homebrewing.pl/zestaw-sprzetowy-hbok-p-248.html co najmniej, bo dwa fermentory powinny być - burzliwa>cicha>rozlew ( tu powinien być z kranikiem, ja takiego z kranem używam wyłącznie do rozlewu). Mając jeden pełny, i jeden ze spustem, ja bym robił tak; na burzliwej - w pełnym. Potem na chwilę do kranikowego, mycie pełnego po burzliwej, i z powrotem, na cichą. po cichej - do kranikowego, i z niego rozlew. W zestawie HB-OK brak rurki do rozlewu - taki wygodny dynks, który kawałeczkiem rurki przypina się do kranika; http://www.homebrewing.pl/rurka-do-rozlewu-zaworkiem-grawitacyjnym-p-96.html . No i jakaś rurka do przelewania, tak z 1-1,5 metra ( dla mnie półtora jest w sam raz), aby zdekantować piwo znad osadów po burzliwej. No i jakaś siateczka na chmiel, bez względu czy szyszka czy granulat ( osobiście używam damskiej bielizny;-) Pewno możesz się z właścicielem;-) sklepu dogadać co do konfiguracji niezbędnego sprzętu. powodzenia flood Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olenek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Kolego, przeskoczyłeś na jeszcze wyższy level, a mianowicie na ten z zacieraniem słodu. Sporo ludzi Ci zaraz przyklaśnie, ale ja mimo to jednak bym polecał downgrade o 1 oczko smile Masz racje, nie dopatrzyłem. Na pierwszy rzut zrobię piwo z ekstraktów http://www.homebrewing.pl/piwo-jasne-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-155.html. Nie ma co się upierać przy tym pilsnerze. Zatem będę musiał kupić zestaw surowców do piwa wspomnianego powyżej oraz zestaw sprzętowy. Pozdrawiam Olenek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geddeon Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Witam wszystkich Szanownych Piwotwórców Jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam parę pytań związanych właśnie z tematem brewkitów, więc postanowiłem nie zakładać nowego tematu a tylko dołączyć się do tego wątku. Otóż również jak kolega Olenek postanowiłem zacząć przygodę z piwem właśnie od tego rodzaju warzenia tegoż napoju. Miałem już możliwość spróbowania takiego wyrobu tyle ze był robiony przez znajomego(Coopers International - Canadian Blonde 1.7kg) z dodatkiem zwykłego cukru. Cóż.... posmak lekko kwaskowaty, ale dało się to spożyć Osobiście chcę zacząć od czegoś takiego jak : I mam teraz kilka pytań odnośnie brewkitów: Na forum wyczytałem, żeby nie dawać wody mineralnej (np. z Biedronki itp...) Dlaczego ?? Woda z kranu wiadomo ze jest bardzo chlorowana i trzeba ja przegotować i odstawić. A jeśli zrobiłbym to także z woda źródlaną i nie koniecznie najtańszą a np. Ustronianka czy Żywiec ? czy są jakieś przeciwwskazania ? Kolejne pytanie: Czy po fermentacji burzliwej (np. po 7 dniach) muszę przelewać do butelek czy mogę przelać do drugiego fermentatora z kranikiem i tam odpowiednio dosłodzić (4g/0,5l) a po kilku dniach(?) dopiero butelkować ? Zdaje sobie sprawę ze moje pytania mogą być głupie, ale wolę głupio zapytać niż "mądrze" spie...yć cały ten proces Zamiast cukru zastosuję Coopers Premium Dextrose - glukoza 1kg. Dodam jeszcze ze zaopatrzyłem się w odpowiedni sprzęt i jak tylko zakończę proces fermentacji burzliwej i zwolni się fermentator zabieram się zaraz za Piwo bursztynowe Ale 12° Blg na bazie ekstraktów a zaraz później planuje: Alt Bier 12.5°Blg na bazie słodów i na pewno będę jeszcze miał wiele pytań tak ze proszę o wyrozumiałość i cierpliwość tych , którzy zechcą mi udzielić kilku rad czy wskazówek. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Na forum wyczytałem, żeby nie dawać wody mineralnej (np. z Biedronki itp...)Dlaczego ?? Woda z kranu wiadomo ze jest bardzo chlorowana i trzeba ja przegotować i odstawić. A jeśli zrobiłbym to także z woda źródlaną i nie koniecznie najtańszą a np. Ustronianka czy Żywiec ? czy są jakieś przeciwwskazania ? Staż mam mały ale może pomogę. Jeśli kranówę masz w domu podłą to śmiało używaj wody ze sklepu, raczej tej niskomineralizowanej (zwykle to właśnie ta najtańsza ). Kolejne pytanie:Czy po fermentacji burzliwej (np. po 7 dniach) muszę przelewać do butelek czy mogę przelać do drugiego fermentatora z kranikiem i tam odpowiednio dosłodzić (4g/0,5l) a po kilku dniach(?) dopiero butelkować ? Przelej na cichą fermentację, ja cichą przeprowadzam w fermentorze bez kranika - ten używam jedynie do rozlewania piwa i jako pojemnik manipulacyjny właśnie przy przelewaniu na cichą itp. Do cichej nie dodawaj niczego, żadnego cukru itp. Glukozę dodasz dopiero przy rozlewaniu ale to po cichej. Zamiast cukru zastosuję Coopers Premium Dextrose - glukoza 1kg. Tego użyj przy butelkowaniu a do brewkitu dodaj ekstraktu słodowego. Dodam jeszcze ze zaopatrzyłem się w odpowiedni sprzęt... Też tak myślałem a ciągle dokupuję coś i dlaej czegoś brak ...zaraz później planuje: Alt Bier 12.5°Blg na bazie słodów Zacieranie... Uważaj bo to wciąga! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geddeon Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Glukozę dodasz dopiero przy rozlewaniu ale to po cichej. Tak, ale czy można dodać do fermentatora, poczekać aż się rozpuści i rozlewać do butelek ? (tak byłoby łatwiej) Czy tylko dodawać do butelek podczas przelewania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) Można dodać bezpośrednio do butelek (odmierzone porcje) lub roztwór glukozy z wodą wymieszać z piwem przed rozlewem (tak chyba prościej). Obydwie metody mają swoich zwolenników, ja z wrodzonego lenistwa wybieram drugą Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Jak dodasz cukier do fermentora i będziesz czekał aż sam się rozpuści to zanim się doczekasz drożdże zdążą go zjeść Syp albo prosto do butelek, albo dodaj roztwór cukru do fermentora, zlej do niego piwo, wymieszaj i od razu butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Przegotowany syrop do fermentora ok. 200ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) A do tej wody to mogę dodać że jak pierwsze piwo zrobiłem z brewkitu to naprawdę marne wyszło następne zrobiłem z kranówy i smak całkowicie przeskoczył na +. A jak się wciągniesz i będziesz w przyszłości dużo ważył to po prostu jest nieekonomicznie. Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geddeon Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 dziękuję za wszystkie uwagi i sugestię Kości zostały rzucone :rolleyes: Wczoraj zacząłem proces fermentacji. Wszystko zgodnie z załączona instrukcją, wszystko sterylne, czyste. Co do wody to użyłem Ustronianki. ( nie z Biedronki ) Jedna z nich (5l) zagotowałem żeby podczas zlewania do fermentatora temperatura nie była zbyt niska. (udało się - było ok 30°C ) Drożdże dodałem gdy w fermentatorze była już temperatura 25°C. Dziś temperatura wokół fermentatora wynosi 21,4- 22,2 °C i właśnie dziś zaczęło się bulgotanie Najpierw co 15-20 minut teraz co 2-3 minuty Zaraz po zlaniu wszystkiego do fermentatora zmierzyłem tez zawartość cukru. Wynik 9°Blg A jak się wciągniesz i będziesz w przyszłości dużo waŻył to po prostu jest nieekonomicznie. Zdaje sobie z tego sprawę ale tak jak pisałem wcześniej, również chciałem zacząć od dołu "piwowarskiej drabinki" wiec już pierwszy krok zrobiłem. jak tylko rozleje do butelek biorę się za Piwo z ekstraktów. Zaraz później ze słodów.... Ostatnim szczeblem jest stworzenie własnej receptury, ale to trochę jakby odległa przyszłość Też tak myślałem a ciągle dokupuję coś i dalej czegoś brak No właśnie. W cały zamówieniu zapomniałem o mieszadle... Mam pytanie odnośnie podawanych parametrów: np: Kolor: 25 EBC ( im większa liczba EBC tym kolor ciemniejszy ?) Goryczka: 70 IBU (im większe IBU tym goryczka jest bardziej wyczuwalna?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gargh Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 A ile łącznie wyszło Ci tego litrów? Bo 9°Blg to trochę licho... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 EBC rośnie wraz z kolorem, 25 to już pod bursztyn, ciemny podchodzi 70IBu to mocno nachmielone piwo - ja lubie słabo chmielone, i dla mnie 40 to już goryczkowe, tak robię pilsy. Bez mieszadła da radę żyć. Jak ty ten brewkit robiłeś, że dolewałeś gotowaną wodę żeby uzyskac 30°C ? Ja do przegotowanych ekstraktów dolewałem jak najchłodniejszą, żeby wychłodzić maksymalnie, do zadania drożdży. do tych 20-25°C . Czy ty całość ekstraktów przegotowałeś? pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geddeon Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 (edytowane) Jak ty ten brewkit robiłeś, że dolewałeś gotowaną wodę żeby uzyskać 30°C ?Ja do przegotowanych ekstraktów dolewałem jak najchłodniejszą, żeby wychłodzić maksymalnie, do zadania drożdży. do tych 20-25°C . Już tłumaczę Roztwór (brewkit,glukoza, 2l wrząca woda) po wymieszaniu itd wg. instrukcji należało wychłodzić i po wystudzeniu przelać do fermentatora. Wystudziłem do 35°C ,ale wcześniej sprawdziłem temperaturę wody w butlach i wynosiła średnio 12-13 °C .(czyli dość zimna) Dlatego postanowiłem część wody z jednej butli (ok 3,5 litra wiec nie całą) podgrzać aby po zlaniu wszystkiego do fermentatora nie okazało się ze jest dużo niższa niż powinna.... Po zlaniu okazało się, że jest prawie 30°C wiec odczekałem dłuższą chwilkę i gdy było 25°C wkomponowałem drożdże A ile łącznie wyszło Ci tego litrów? Bo 9°Blg to trochę licho... ok 22 litry (+/- 0.5 l) Edytowane 15 Kwietnia 2010 przez Geddeon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geddeon Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam ponownie. Przedwczoraj bulgotanie zaczęło słabnąć po kilku dniach ostrego działania. Otworzyłem fermentator i dokonałem pomiarów. Prawie 0°Blg, lekka piana na całej powierzchni. Zaniepokoiły mnie jednak dwie rzeczy: 1. Zapach Wydawał mi się dość intensywnie kwaśny.... 2. Osad na ściankach fermentatora Gdzieś na forum wyczytałem że jest to wynik mocnego działania drożdży podczas fermentacji. Ale czy na pewno to jest to? Osad był ok 1 cm nad poziomem roztworu. Co do koloru myślę, że jest taki jak w opisie dość jasny. Dziś przelałem wszystko na cichą, uważając na osad na dnie. Zapach był zupełnie inny, już nie tak kwaśny i dało się wyczuć już wyraźnie woń piwa. Po przelaniu zostało ok. 20 litrów Mam pytanie kiedy najlepiej rozpocząć rozlew do butelek ? Edytowane 21 Kwietnia 2010 przez Geddeon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Witam wszystkich! Jestem nowym uzytkownikiem.Pozwolę się podpiąć do tematu. Mam zamiar zrobić swoje pierwsze piwo. Niedawno piłem piwo "koźlak"z browaru Amber, chciałbym zrobić właśnie takie. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jakiego użyć brewkita aby uzyskać piwo typu wspomnianego koźlaka. Może ktoś robił takie piwo. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Witam, Przedstaw się w odpowiednim dziale. Koźlaka (German Bock) robi Muntons (jest/był w ofercie Browamator) Napisz tam kiedy będzie dostawa. Czy wyjdzie taki jak Amber'a - nie mam pojęcia. Zacznij może od innego Kit'a... może Dark Ale Coopersa (jest na sklepie tego forum) . Pozdrawiam i życzę powodzenia w warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 (edytowane) Niedawno piłem piwo "koźlak"z browaru Amber, chciałbym zrobić właśnie takie. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jakiego użyć brewkita aby uzyskać piwo typu wspomnianego koźlaka. Super piwko ale z brewkita takiego nie zrobisz... Chyba prędzej wykombinowałbyś coś podobnego z ekstraktów słodowych, no i dolna fermentacja do kompletu. Koźlaka (German Bock) robi Muntons (jest/był w ofercie www.browamator.pl.)... Czy wyjdzie taki jak Amber'a - nie mam pojęcia. Tego akurat ćwiczyłem jako drugie piwko w "karierze", zrobiłem tak jak proponuje BA czyli około 15 litrów (czyli mniej niż powinno wyjść i z dodatkiem 1kg ekstraktu słodowego). Wyszło dobre piwko (moja pani zarezerwowała go dla siebie) ale do fabrycznych koźlaków mu daleko. W sumie jako pierwsze (i ostatnie) piwko z brewkita może być. Edytowane 18 Maja 2010 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się