Jump to content

Szybka metoda fermentacji dolnej – eksperyment


Recommended Posts

Od dnia Warzenia do wlania do szklanki całość procesu zajęła 32 dni ale piwo było nagazowane już po 7 dniach, zatem można by pić je po 25 dniach od warzenia.

 

Smakowo: Świetne. Wyszło bardziej jak Classic American Pilsner niż American Lager. Pomimo 11P ekstraktu, jest bardzo pełne w smaku, pijalne. 

Piana mocno się trzyma, kolor mógłby być jaśniejszy. Napewno nie jest to 3 SRM jak zakładałem. 

 

Myślę że w przeciągu 2-3 tygodni sklaruje się, obecnie lekko mgliste, ale też nie bawiłem się specjalnie w delikatne nalewanie z butelki.

 

Na tym etapie mogę powiedzieć: dla niecierpliwych jak najbardziej POLECAM tę metodę.

Zamieszczam kilka fotek.

 

P.S. Postaram się za miesiąc wrzucić kolejne fotki i napisać odrobinę. Piwo zapewne będzie się dalej układać. 

 

 

 

_DSC1985.thumb.jpg.a7d831323c3975f0d8a87a7c7c34003c.jpg_DSC1991.thumb.jpg.d2bd76d50f1a92d637a809ac2eb8e5f4.jpg_DSC1992.thumb.jpg.c9559f8e4e803b133db303f3b1056e24.jpg_DSC1993.thumb.jpg.e9d7c305e5fe722a8fba8935eb9209b9.jpg

_DSC1990.jpg.c7a567580a37db0b92c357c85d2c3e9c.jpg

 

 

 

 

Edited by tomitomi13
Link to comment
Share on other sites

No i najważniejsze pytanie, jaki jest poziom estrów (bo to, że w tej metodzie wyjdzie piwo, które będzie pijalne raczej nie było wątpliwe)? :)

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, kantor napisał:

No i najważniejsze pytanie, jaki jest poziom estrów (bo to, że w tej metodzie wyjdzie piwo, które będzie pijalne raczej nie było wątpliwe)? :)

LEKKA  kwiaciarnia jest. Czy to poziom dużo poniżej koncerniaka? Nie wiem bo dawno klasycznego koncerniaka nie piłem. 

Ale zaznaczam LEKKIE kwiatki, nie zaburzają mi odbioru. 

Co do gruszek i jabłek od to BRAK :) Banan również NIEOBECNY :). Więc octany chyba się nie przebiły, myślę że to przez fakt że fermentacja ponad 80% cukrów przebiegła w temp. ponizej 11C. Ufam, że te pozostałe 20% procent nie miało dużego przełożenia na bukiet. 

 

Ja się zastanawiam bardziej jak z alkoholami wyższymi wyszło w odbiorze po spożyciu  - musiałbym chlapnąć z 4 butelki i zobaczyć nazajutrz co na to moja głowa mi powie.

 

Edited by tomitomi13
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, tomitomi13 napisał:

LEKKIE kwiatki

Takie to mam na US-05 w dolnych granicach fermentacji, he he ;)

Fajnie by było porównać albo dać komuś ogarniętemu sensorycznie (z papierami sędziego na przykład) do oceny

 

No i szacunek za cały ten eksperyment! :beer:

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, Jancewicz napisał:

Takie to mam na US-05 w dolnych granicach fermentacji, he he ;)

Fajnie by było porównać albo dać komuś ogarniętemu sensorycznie (z papierami sędziego na przykład) do oceny

 

No i szacunek za cały ten eksperyment! :beer:

Fakt, sensorykiem nie jestem. Mogłoby się okazać nagle, że to Kwiaciarnia przy cmentarzu a nie lekkie kwiatki :) 

BTW >> Ja dzisiaj rozlewam BOHEMIAN PILSNERA zrobionego tą samą metodą a za tydzień będę Pakował Schwarzbiera, też tak wykonanego. Wszystkie poszły na Wyeast 2124 

Opiszę niebawem w tym wątku.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, tomitomi13 napisał:

Fakt, sensorykiem nie jestem. Mogłoby się okazać nagle, że to Kwiaciarnia przy cmentarzu a nie lekkie kwiatki :) 

BTW >> Ja dzisiaj rozlewam BOHEMIAN PILSNERA zrobionego tą samą metodą a za tydzień będę Pakował Schwarzbiera, też tak wykonanego. Wszystkie poszły na Wyeast 2124 

Najlepiej wyślij na jakiś konkurs (będziesz miał ocenę od panelu bez żadnego wstępnego zasugerowania się), Schwarbiera masz w Chorzowskim i Grand Championie, Pilsa czeskiego będziesz miał we wrześniu w Cieszynie.

 

edit

Przy następnych piwach będziesz miał prościej, bo przy amerykańskich chmielach może być trudniej ocenić poziom estrów i np te kwiatki to mogły być od chmielu.

Ja jednak nadal jestem sceptyczny, bo normalnie robię lagery, a nieraz się zdarzy że poziom estrów jednak jest podwyższony ale może pozytywnie się zaskoczę :)

A i przy niskich poziomach ale jednak podwyższonych estry mogą być wyczuwalne jako nieokreślona owocowość, a nie konkretne owoce.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Najlepiej wyślij na jakiś konkurs (będziesz miał ocenę od panelu bez żadnego wstępnego zasugerowania się), Schwarbiera masz w Chorzowskim i Grand Championie, Pilsa czeskiego będziesz miał we wrześniu w Cieszynie.

Ale to z ekstraktów jest!!! Chyba nie wypada ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Jak uważasz że jest dobre, to wysyłaj, sam ciekawy jestem metryczki :)

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Dnia 10.04.2018 o 15:51, kantor napisał:

edit

Przy następnych piwach będziesz miał prościej, bo przy amerykańskich chmielach może być trudniej ocenić poziom estrów i np te kwiatki to mogły być od chmielu.

Ja jednak nadal jestem sceptyczny, bo normalnie robię lagery, a nieraz się zdarzy że poziom estrów jednak jest podwyższony ale może pozytywnie się zaskoczę :)

A i przy niskich poziomach ale jednak podwyższonych estry mogą być wyczuwalne jako nieokreślona owocowość, a nie konkretne owoce.

Tak też mniemam, do Szwarca dałem Tettnangera a do Pilsnera.... oczywiście Saaz :).

Pilsner nagazuje się za tydzień a Szwarca wczoraj butelkowałem.

Napiszę.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

I kolejne piwo zrobione ta metodą.

 

SCHWARZBIER

 

Receptura:

 

schwarz-rec.thumb.JPG.831f5dcb5fdce150e6a7e6d2692eea86.JPG

* - gestwy zadałem 420  ml, zebranej tydzień wczesniej z Pilsnera.

 

 

 

 

Fermentacja wyglądała następująco:

schwarz.thumb.JPG.272faf13f0d22dbadabef53856d45d63.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia piwa:

_DSC2846.jpg.75d93b9d6fd5c184ed01f7e99d957026.jpg_DSC2851.thumb.jpg.c7a965b06e29ef04fa71d31cd80df6b6.jpg

 

 

 

_DSC2853.jpg

_DSC2863.jpg

 

 

WNIOSKI:

Piwo, jest zwarte, pieniste, lacing jest, nie ma klasycznych wad - brak aldehydu i diacetylu.

Dodane słody karmelowe zapewne przykryły trochę ewentualne wady ale jest to naprawdę udany ciemny lager. Pijalne, lekkie i pozbawione kleistości. Zrobię je zapewnie ponownie.

 

 

 

Edited by tomitomi13
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.