dzordz Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Cześć, Mam dwie gęstwy z tych samych drożdży US-05 i zastatawiam się nad połączeniem/zmieszaniem ich + przemycie aby poźniej użyć tych drożdży do kolejnego piwka (AIPA) z zacieraniem w myśl infaz Wiki: "Podobno najlepsze wyniki fermentacji dają drożdże z trzeciego zbioru". Pierwsza warka AIPA 16 BLG była z suchych US-05, druga American Wheat 12 BLG z gęstwy AIPA, trzecia warka to Stout 12 BLG z gęstwy z drugiej warki. Wszystkie z ekstraktów. Gęstwy mają ok 2/3 tygodni jeśli chodzi o Stout (słoik po lewej) oraz jakieś 5 tygodni z Przeniczenego (słoik po prawej). Czy takie zmieszanie gęstw ma sens czy lepiej uzyć suchych US-05? Czy może lepiej użyć tylko gęstwy ze Stouta bez przemywania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Cześć. Gęstwy 5-cio tygodniowej nie używaj. Jeśli chodzi o gęstwę po stoucie to rozumiem że ma 2-3 tygodnie, a nie 2/3 tygodnia? Jak już chcesz użyć to tylko tą bardziej świeżą. A najlepiej to suchary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 I taka mała rada na przyszłość, lepiej dla drożdży jak gęstwę będziesz trzymał z wodą, a nie z piwem. W tym przypadku też dałbym suchary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzordz Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Ok. dzięki za rady! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się