Jump to content

zmieszanie 2 gęstw + przemycie


Recommended Posts

Cześć,

Mam dwie gęstwy z tych samych drożdży US-05 i zastatawiam się nad połączeniem/zmieszaniem ich + przemycie aby poźniej użyć tych drożdży do kolejnego piwka (AIPA) z zacieraniem w myśl infaz Wiki: "Podobno najlepsze wyniki fermentacji dają drożdże z trzeciego zbioru".

Pierwsza warka AIPA 16 BLG była z suchych US-05, druga American Wheat 12 BLG z gęstwy AIPA, trzecia warka to Stout 12 BLG z gęstwy z drugiej warki. Wszystkie z ekstraktów.

Gęstwy mają ok 2/3 tygodni jeśli chodzi o Stout (słoik po lewej) oraz jakieś 5 tygodni z Przeniczenego (słoik po prawej).

 

Czy takie zmieszanie gęstw ma sens czy lepiej uzyć suchych US-05? Czy może lepiej użyć tylko gęstwy ze Stouta bez przemywania?

 

gestwy.jpg

Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

Gęstwy 5-cio tygodniowej nie używaj. Jeśli chodzi o gęstwę po stoucie to rozumiem że ma 2-3 tygodnie, a nie 2/3 tygodnia? 

Jak już chcesz użyć to tylko tą bardziej świeżą. A najlepiej to suchary. 

Link to comment
Share on other sites

I taka mała rada na przyszłość, lepiej dla drożdży jak gęstwę będziesz trzymał z wodą, a nie z piwem.

W tym

przypadku też dałbym suchary. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.