sermon01 Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Witam. Pytanie do użytkowników tych urządzeń- czym kierować się przy wyborze tych wszystkich garnków automatycznych, warnikow, garów do pasteryzacji itp.Generalnie ma być koszt do 400-500 zł, chce w nim robić Warki ok 20l , zamontować kranik plus sraczwezyk i robić w nim zacieranie i gotowanie. Te wszystkie urządzenia wyglądaja podobnie, Hyundai pc200, Severin czy ten: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5684904297 I nie mam pojęcia czy w praktyce wykazują jakieś różnice.... Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Jeśli to ma być coś a la kociołek z Lidla to patrz przede wszystkim na moc grzałek. W Severinie jest tylko 1,8 kW i o ile do podgrzewania wody do wysładzania to wystarcza, o tyle podgrzewanie zacieru a później gotowanie, może skończyć się płaczem i zgrzytaniem zębów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 28 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Hyundai ma niewiele więcej a z tego co czytałem na forum są osoby które chyba gotują w nim. Ten co wkleiłem linka ma 3kw. Także chyba byłoby wystarczające. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Ja mam kociołek 1800 w i 29L. Do zacierania idealny, ale warzenie tylko na gazie. trochę za słaby i za mały na 26 L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipja Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Używam severina od ponad miesiąca i grzałka nurkowa do zagotowania brzeczki jest obowiązkowa. Bierz coś mocniejszego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Używam Hyundai PC200SS jego moc w zupełnosci wystarcza do mocnego wrzenia brzeczki. Dodatkowo jest z nierdzewki i to dość sztywnej. Termostat mało dokładny +-5st. C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Dnia 28.03.2018 o 21:35, sermon01 napisał: chce w nim robić Warki ok 20l , zamontować kranik plus sraczwezyk i robić w nim zacieranie i gotowanie. Te wszystkie urządzenia wyglądaja podobnie, Hyundai pc200, Severin czy ten: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5684904297 I nie mam pojęcia czy w praktyce wykazują jakieś różnice.... Witaj Półtora roku temu stałem przed tym samym dylematem, na szczęście wybrałem dobrze (tzn prawie dobrze). Ten warnik który podałeś w linku jest całkiem spoko, pod warunkiem że ma faktycznie 30 litrów. Wszyscy podają pojemność brutto, czyli tak mówiąc po chłopsku "objętość całego gara", a nie pojemność użytkową. Też kiedyś kupiłem warnik rzekomo 30l a tak naprawdę jego pojemność wynosi 22l. Ogólnie jestem zadowolony, przerobiłem go tak jak ty piszesz (kranik, sraczwężyk) i służy mi póki co bezproblemowo, a zrobiłem na nim 26 warek póki co. Jedynym problemem właśnie jest pojemność, która przy próbie zacierania mocniejszego piwa bardzo nas ogranicza. Ważne żeby garnek nie wyłączał się po zagotowaniu, miał mocną grzałkę i odpowiednią pojemność. Mogę Ci z czystym sumieniem polecić ten: https://zkmgastro.pl/pl/o/Warnik-do-wody-RCWK-40L-poj-30-L-Royal-Catering Mocna grzałka + Gotowanie + Pojemność użytkowa 30l + Ja mam podobny model tej samej firmy, tylko niestety wersje 30l = 22l użytkowej. Bierz 40l. Jeśli się zdecydujesz i potrzebowałbyś jakiejś porady co do dostosowania go to pisz śmiało. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Witaj Półtora roku temu stałem przed tym samym dylematem, na szczęście wybrałem dobrze (tzn prawie dobrze). Ten warnik który podałeś w linku jest całkiem spoko, pod warunkiem że ma faktycznie 30 litrów. Wszyscy podają pojemność brutto, czyli tak mówiąc po chłopsku "objętość całego gara", a nie pojemność użytkową. Też kiedyś kupiłem warnik rzekomo 30l a tak naprawdę jego pojemność wynosi 22l. Ogólnie jestem zadowolony, przerobiłem go tak jak ty piszesz (kranik, sraczwężyk) i służy mi póki co bezproblemowo, a zrobiłem na nim 26 warek póki co. Jedynym problemem właśnie jest pojemność, która przy próbie zacierania mocniejszego piwa bardzo nas ogranicza. Ważne żeby garnek nie wyłączał się po zagotowaniu, miał mocną grzałkę i odpowiednią pojemność. Mogę Ci z czystym sumieniem polecić ten: https://zkmgastro.pl/pl/o/Warnik-do-wody-RCWK-40L-poj-30-L-Royal-Catering Mocna grzałka + Gotowanie + Pojemność użytkowa 30l + Ja mam podobny model tej samej firmy, tylko niestety wersje 30l = 22l użytkowej. Bierz 40l. Jeśli się zdecydujesz i potrzebowałbyś jakiejś porady co do dostosowania go to pisz śmiało. PowodzeniaDzięki wielkie za odpowiedź. Rozwiewa moje wątpliwości oczywiście termostat w tych warnikach raczej jest do wywalenia? Czy nie przeszkadza w gotowaniu jeśli nastawi się temperature powyżej 100?Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 53 minuty temu, sermon01 napisał: Dzięki wielkie za odpowiedź. Rozwiewa moje wątpliwości oczywiście termostat w tych warnikach raczej jest do wywalenia? Czy nie przeszkadza w gotowaniu jeśli nastawi się temperature powyżej 100? Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Z termostatem nic nie musisz robić. Ustawiasz na "110" i gotuje bez przerw. Nie ma żadnego problemu. Ogólnie nie nastawiaj się na dokładność tego termostatu, przy zacieraniu w tych warnikach i tak niezbędny jest termometr w ręku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Z termostatem nic nie musisz robić. Ustawiasz na "110" i gotuje bez przerw. Nie ma żadnego problemu. Ogólnie nie nastawiaj się na dokładność tego termostatu, przy zacieraniu w tych warnikach i tak niezbędny jest termometr w ręku Tak właśnie myślałem. Bałem się tylko że podczas gotowania gdzieś może termostat nagle zadziałać ale jeśli nie ma problemu to idealnie. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 (edytowane) Dnia 31.03.2018 o 18:52, sermon01 napisał: Tak właśnie myślałem. Bałem się tylko że podczas gotowania gdzieś może termostat nagle zadziałać ale jeśli nie ma problemu to idealnie. W warniku jest jeszcze termik z bimetalu więc podczas zacierania przy załączonym grzaniu trzeba cały czas mieszać bo po pierwsze możesz przypalić a po drugie właśnie wspomniane zabezpieczenie na pewno zadziała i czasy przerw pójdą a piz...u U siebie w severinie wyciałem dziada właśnie w trakcie zacierania i teraz mam spokój Edytowane 1 Kwietnia 2018 przez Arkis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Gotowałem w Hyundaiu, zgadza się, termostat beznadziejny. Ale gar spoko,co nierdzewka to nierdzewka. Trzeba pomyśleć nad stabilizacją temperatury, wymienić kran i OCIEPLIĆ. Wtedy jest szybciej . Aktualnie używam go jako podgrzewacz wody do wysładzania lub do pasteryzacji przetworów. Tak wię moja LP zadowolona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi