ATP Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Cześć! Dodawałem temat o przegazowaniach, teraz mam odwrotny problem. Uwarzyłem na WLP090 San Diego Super dwa piwa, które uległy przegazowaniu. Oba osiągnęły odfermentowanie w zakresie odfermentowania tych drożdży (77% przy zakresie 77%-83%). Problem siłą rzeczy, wyszedł w butelkach. Na gęstwach uwarzyłem mocarze, które fermentowały dwa tygodnie w temperaturze otoczenia ok. 13-14 stopni i tydzień w temperaturze pokojowej. Jak fermentacja na tych drożdżach zawsze była błyskawiczna, tak teraz niemiłosiernie się ślimaczy. Spadek Blg wygląda tak (pomiary co tydzień): Wheat Wine: 24,6 -> 15 -> 11,1 -> 8,2 (odfermentowanie 67%) RIS: 27,1 -> 15 -> 12 -> 10 (odfermentowanie 63%) Zgoda, ekstrakt spada, choć strasznie ta fermentacja się ślimaczy. Wcześniejszy ris na nottinghamach zszedł z 27 do 5 przy tym samym sposobie zacierania, czasie i warunkach fermentacji. Przy przegazowanych piwach, natknąłem się na opinię, że te drożdże wymagają znacznie więcej tlenu od innych szczepów i w piwach przegazowanych mogły zakończyć pracę i ruszyć przy nawet delikatnym natlenieniu przy rozlewie. Stąd moje pytanie; zostawić WW i RISa w wiadrze i dać im nadal pracować tak jak jest, czy zlać nawet całość do innego wiadra i w ten sposób spróbować je "pobudzić" do pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 13-14C to na początek fermentacji trochę chłodno dla SDS. 16-17 byłoby idealnie. Ogólnie zostaw niech fermentują dalej jak masz możliwość podnieś jeszcze temperaturę. U mnie one idą jak burza choć też zdarzyło się, że w dwa tygodnie nie potrafiły 19 blg zrobić. Widać lubują się w lekkich piwach zresztą sam producent podaje duży zakres tolerancji alkoholu (10-15%) - rozstrzał niezły Od czego zależy cholera wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) Dnia 6.04.2018 o 08:31, Undeath napisał: 13-14C to na początek fermentacji trochę chłodno dla SDS. 16-17 byłoby idealnie. Ogólnie zostaw niech fermentują dalej jak masz możliwość podnieś jeszcze temperaturę. U mnie one idą jak burza choć też zdarzyło się, że w dwa tygodnie nie potrafiły 19 blg zrobić. Widać lubują się w lekkich piwach zresztą sam producent podaje duży zakres tolerancji alkoholu (10-15%) - rozstrzał niezły Od czego zależy cholera wie. Zostawiłem dalej. Wheatwine zszedł do 7.5 Blg, RIS do 9.9 Blg, więc niewiele (wg kalkulatora refraktometru od Brewersfriend) i odpowiednio 6,7 i 9,5 wg Northernbrewer Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się