Jump to content

Przedłużająca się fermentacja na WLP090


ATP

Recommended Posts

Cześć!

Dodawałem temat o przegazowaniach, teraz mam odwrotny problem.

Uwarzyłem na WLP090 San Diego Super dwa piwa, które uległy przegazowaniu. Oba osiągnęły odfermentowanie w zakresie odfermentowania tych drożdży (77% przy zakresie 77%-83%). Problem siłą rzeczy, wyszedł w butelkach. Na gęstwach uwarzyłem mocarze, które fermentowały dwa tygodnie w temperaturze otoczenia ok. 13-14 stopni i tydzień w temperaturze pokojowej. Jak fermentacja na tych drożdżach zawsze była błyskawiczna, tak teraz niemiłosiernie się ślimaczy. Spadek Blg wygląda tak (pomiary co tydzień):

Wheat Wine: 24,6 -> 15 -> 11,1 -> 8,2 (odfermentowanie 67%)
RIS: 27,1 -> 15 -> 12 -> 10 (odfermentowanie 63%)

Zgoda, ekstrakt spada, choć strasznie ta fermentacja się ślimaczy. Wcześniejszy ris na nottinghamach zszedł z 27 do 5 przy tym samym sposobie zacierania, czasie i warunkach fermentacji.
Przy przegazowanych piwach, natknąłem się na opinię, że te drożdże wymagają znacznie więcej tlenu od innych szczepów i w piwach przegazowanych mogły zakończyć pracę i ruszyć przy nawet delikatnym natlenieniu przy rozlewie.

Stąd moje pytanie; zostawić WW i RISa w wiadrze i dać im nadal pracować tak jak jest, czy zlać nawet całość do innego wiadra i w ten sposób spróbować je "pobudzić" do pracy?

Link to comment
Share on other sites

13-14C to na początek fermentacji trochę chłodno dla SDS. 16-17 byłoby idealnie. Ogólnie zostaw niech fermentują dalej jak masz możliwość podnieś jeszcze temperaturę. U mnie one idą jak burza choć też zdarzyło się, że w dwa tygodnie nie potrafiły 19 blg zrobić. Widać lubują się w lekkich piwach zresztą sam producent podaje duży zakres tolerancji alkoholu (10-15%) - rozstrzał niezły :D Od czego zależy cholera wie. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Dnia 6.04.2018 o 08:31, Undeath napisał:

13-14C to na początek fermentacji trochę chłodno dla SDS. 16-17 byłoby idealnie. Ogólnie zostaw niech fermentują dalej jak masz możliwość podnieś jeszcze temperaturę. U mnie one idą jak burza choć też zdarzyło się, że w dwa tygodnie nie potrafiły 19 blg zrobić. Widać lubują się w lekkich piwach zresztą sam producent podaje duży zakres tolerancji alkoholu (10-15%) - rozstrzał niezły :D Od czego zależy cholera wie. 

Zostawiłem dalej. Wheatwine zszedł do 7.5 Blg, RIS do 9.9 Blg, więc niewiele (wg kalkulatora refraktometru od Brewersfriend) i odpowiednio 6,7 i 9,5 wg Northernbrewer

Edited by ATP
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.