Pindin Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Cześć. Jako, że nadeszła wiosna, natura budzi się do życia, to niebawem będzie okazja na skorzystanie z jej dóbr. W temacie zbiorów soków, pędów, ziół itp. jestem zielony, nigdy tego nie robiłem, to chciałem się Was poradzić co, kiedy, gdzie i co z tych dobroci można zrobić.? Ktoś coś poleca? PS. wiem, że już w brzozach jest dużo soku. Lirfunax 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Z klonu można jeszcze lepszy soku uzyskać, a z wypasionych kleszczy niejaki Łuczaj robił kaszankę, pewnie w wersji mini Ogólnie warto poczytać jego blog, jest specjalistą od jedzenia rzeczy z lasu i łąk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Teraz ładnie zaczęły rosnąć mlecze. Można zrobić fajny syrop na jesień i zimę. Działa lecznico na przeziębienia, ból gardła i taki tam inne. A może nawet nadawać się do piwa. Wczoraj zebrałem trochę kwiatów, tak około 0,5 kg - samych główek. Wszystko zalałem wodą, żeby było przykryte, gotowałem 35 minut. Odłożyłem do ostygnięcia i odleżenia na jakieś 16 godzin. Kwiaty od płynu odcedziłem na sitku. Płynu okazało się strasznie mało, tak więc doświadczeniem piwowara kwiatki zacząłem wysładzać W sensie przełożyłem do garnka, zalałem, żeby było przykryte, zagotowałem 3 minuty i tak 2 razy (odcedziłem płyn od kwiatów). Całości wyszło mi jakieś 1,5 litra płynu. Do tego dodałem sok z całej cytryny i 1 kg cukru. Gotowałem wszystko do odparowania do 1 litra. Cały syrop poszedł w słoiki. Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez Pindin Lirfunax 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Moja zona tez go lubi zima popijac, ale zawsze zastanawiam sie czy po takim wygotowaniu to mozliwe, zeby mial jakiekolwiek walory zdrowotne Lirfunax 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 2 godziny temu, luki161 napisał: wygotowaniu to mozliwe, zeby mial jakiekolwiek walory zdrowotne Myślę, że ma, ale nie potrafię udowodnić. Bo gdyby nie miało po gotowaniu to po cholerę coś takiego robić? Piwo też się gotuje (nawet dłużej) i ma walory zdrowotne. Witaminy itp. jakoś wytrzymują. PS. Niedługo czas na syrop z pędów sosny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się