ogur_ek Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 (edytowane) Przeglądając wasze zapiski, pomyślałem, że założenie własnego wątku może być receptą na bałagan jaki mam w dotychczasowych notatkach. Zaczynam od dzisiejszej warki. Za wszystkie rady i uwagi, będę bardzo wdzięczny. Warka nr 9. Grodziskie (15.04.2018) Skład: Pszeniczny Wędzony (Viking) - 5kg Oktawia 9,2% - 50g Drożdże FM51 Grodzie Dębowe - 1l starter na brzeczce żytniej (tylko taki słód miałem) Zacieranie: Woda do zasypu - 25l 52C - 30min. 64C - 45min. 72C 15min wysładzanie - 15+10l 6,5blg x ok.42l Gotowanie: 90min. 60min. - 15g Oktawia 9,2% 30min. - 10g Oktawia 9,2% 15min. - 10g Oktawia 9,2% 5min. - 1 tbl. Whirfloc 0min. - 15g Oktawia 9,2% Chłodzenie do 20st 40min. Wyszło: 7,5-8blg x ok 33l, zadany starter, temp. ok19-20st 22.04.2018: Zlane znad drożdży, Blg 3,5. 02.05.2018: Rozlane na dwa fermentatory po ok 16l, do jednego 50g Oktawii 12.05.2018: Chmielone na zimno rozlane: 120g cukru na 30 x 0,33l + 13 x 0,5l - czarne z logo 13.05.2018: Reszta też: 120g cukru na 30 x 0,33l + 11 x 0,5l - białe z logo Edytowane 14 Maja 2018 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) Warka nr 10. Maryna Puławska nr1 (21.04.2018) Skład: Mep©Pilsner - 5kg Mep©Vienna - 2kg Carapils (Weyermann) - 0,4kg Marynka 7,2% - 25g Puławski 8,9% - 50g Drożdże FM51 Grodzie Dębowe - gęstwa po warce nr 9 Zacieranie: Woda do zasypu - 29l 65C - 60min. 72C - 15min wysładzanie - 15+10l blg x ok.42l Gotowanie: 70min. 60min. - 15g Marynka 7,2% 30min. - 20g Puławski 8,9% Chłodzenie do 80st 30g Puławski 8,9% 22.04.2018 Wyszło: 12blg x ok. 33l, zadana cała gęstwa z warki nr 9. W trakcie zabutelkowana warka nr 7, przez pomyłkę policzyłem cukier jak do grodziskiego, zorientowałem się po fakcie. Zobaczymy co z tego będzie. Kapsel srebrny z logo. Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 (edytowane) Warka nr 11. Maryna Lubelska nr1 (13/14.12.2018) Skład: Słód pilzneński Malteurop - 7kg Marynka 7,4% (2018) - 35g Lubelski 4,1% (2017) - 30g Lubelski 2,4% (2018) - 50g Drożdże US-05 suche Zacieranie: Woda do zasypu - 29l 70C 66C-64C - 60min. wysładzanie 75C- 15+10l filtracja na nowym FD coś nie tak, trzeba uszczelnić kadź blg x ok.42l Gotowanie: 70min. - 35g Marynka 7,4% 10min. - 30g Lubelski 4,1% Chłodzenie do 85st 50g Lubelski 2,4% chłodzenie do 16C - ok. 60min. Wyszło: 10,5blg x ok. 33l, zadane dwie paczki drożdży do fermentatora 16.01.19: dodałem 120g cukru w syropie, zlałem do wiaderka z kranikiem, nie wszystko, bo nie chciałem lać pod rant: 58 butelek 0,5l biały kapsel bez logo Edytowane 17 Stycznia 2019 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) OK, podczas szybkiej wymiany, zrozumiałem, że to koźlak. W zapiskach koźlaka brak, więc trudno mi się odnieść do zasypu, drożdży czy chmielenia. Nalałem - pierwszy rzut oka: piana redukuje się jednak bardzo szybko. Kolor jak na zdjęciu, lekka herbata. Drobiny chmielu najpierw wirują, potem osiadają na dnie. Pierwsze niuchnięcie: delikatny karmelek. Pierwsze łyki: słodowy, okrągły lager. Zbyt lekki jednak na koźlaka - zarówno kolor, jak słodowość. Kojarzy mi się z moją 10tą warką. Jak się uprę to wyczuje masełko ładnie zaokrąglające piwo. Generalnie smaczne ale sporo od deklarowanego stylu. Edytowane 27 Grudnia 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 W dniu 22.04.2018 o 10:10, ogur_ek napisał: Warka nr 10. Maryna Puławska nr1 (21.04.2018) Zdecydowanie czuć to wspominane przegazowanie. Bąbluje brzuch. Piana szybko się zredukowała, kolor jak na zdjęciu. Aromat: lekko owocowy - nie wiem na ile z chmielu, na ile z drożdży i fermentacji. Smak: okrągły, dominuje słód, wszystko lekko owocowe, lekko szczypie w język. Jak podczas wymiany usłyszałem - prosty ejlik. Ciekawe ja smakował w optimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Warka chyba nr 5, mój drugi lager. Miało być marcowe, ale na skutek jakiegoś błędu w zasypie, zamiast 14,5 Blg wyszło 17, więc przemianowałem https://beersmithrecipes.com/viewrecipe/2266689/marcowe-ogurek- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) 7 minut temu, ogur_ek napisał: Miało być marcowe, ale na skutek jakiegoś błędu w zasypie, zamiast 14,5 Blg wyszło 17, O! A nie czuć tego BLG. W każdym razie smakowało. Dziękuję! Grodzisze zostawiam na jutro / pojutrze. Edytowane 27 Grudnia 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Warka nr 12. Maryna Lubelska nr2 (30/31.12.2018) Skład: Słód pilzneński Optima - 7kg Słud karmelowy jasny 7-9 EBC - 0,2kg Marynka 7,4% (2018) - 35g Lubelski 4,1% (2017) - 30g Lubelski 2,6% (2018) - 50g Drożdże WLP036 Düsseldorf Alt Zacieranie: Woda do zasypu - 29l 72C 66C-64C - 60min. 72C - 10min wysładzanie 75C- 15+10l blg x ok.42l Gotowanie: 70min. - 35g Marynka 7,4% 10min. - 30g Lubelski 4,1% po wyłączeniu 50g Lubelski 2,4% Wyszło: 10,5blg x ok. 33l, zadany starter drożdży 25.01.19: dodałem 120g cukru w syropie: 63 butelek 0,5l złoty kapsel bez logo Edytowane 25 Stycznia 2019 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Warka nr 13. Monachijskie jasne (18-19.01.19) Skład: Słód pilzneński Optima - 6kg Słód karmelowy jasny Optima 7-9 EBC - 1,5kg Marynka 7,4% (2018) - 15g Hallertauer Mittelfrueh DE 6,1% (2018) - 50g Drożdże 2308 Munich Lager Zacieranie: Woda do zasypu - 29l 68 64C-62C - 30min. po 15min 6l odebrałem do dekokcji, 15 min gotowania 74C - 30min 77C - 10min wysładzanie 75C- 15+10l skorygowane kw. fosforowym do ok 5,6 (paski) Gotowanie: 60min. - 15g Marynka 7,4% 30min. - 20g Hallertauer Mittelfrueh DE 6,1% 10min. - 10g Hallertauer Mittelfrueh DE 6,1% 0min. - 20g Hallertauer Mittelfrueh DE 6,1% Wyszło: 10,5 Blg, ok 35l. Wywaliłem na dwór gorącą brzeczkę. Miało być ponad 11blg, coś poszło nie tak. 20.01.19: temperatura spadła do 4st. zadałem starter w podobnej temperaturze i wstawiłem do temp. 11st. . Edytowane 26 Stycznia 2019 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Warka nr 14. Altbier (24-25.01.19) Skład: Słód monachijski Optima - 5kg. Słód pilzneński jasny Optima - 1,3kg. Słód Caramunich - 1kg. Słód melanoidowy Optima - 0,7kg. Tettnager DE 3,8% (2017) - 100g. Drożdże WLP036 Düsseldorf Alt z warki nr12 Zacieranie: Woda do zasypu - 26l 72C 66-64 - 40min. 74C - 20min. 76C - 10min wysładzanie 75C- 15+10l skorygowane kw. fosforowym do ok 5,6 (paski) Gotowanie: 60min. - 50g. Tettnager DE 3,8% 15min. - 50g. Tettnager DE 3,8% Wyszło: 12 Blg, ok. 32l 12.03.19 59 butelek 0,5l, kapsel czerwony z logo Edytowane 12 Marca 2019 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 12 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 (edytowane) Warka nr 15. ...... (21.02.19) Edytowane 5 Stycznia 2022 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 6 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 (edytowane) No to po prawie trzech latach kolejna warka ? Dla przypomnienia procedur łatwe, proste i przyjemne. Warka nr 15. Maryna Lubelska (05.01.22) Skład: Słód pilzneński VikingMalt - 5kg Słód monachijski VikingMalt - 2kg Słód karmelowy 150 VikingMalt - 0,3kg Marynka 9,1% (2020) - 25g Lubelski 5,0% (2020) - 100g Drożdże US-05 - 2op Zacieranie: Woda do zasypu - 29l 64C 64C - 10min. 70C - 40min wysładzanie 75C- 10+10+8l blg x ok.42l Gotowanie: FWH - 20g Marynka 60min - 5g Marynka 30min - 20g Lubelski 15min - 40g Lubelski whirpool - 40g Lubelski (miało być 20gM+50gL+50gL+50gL ale w trakcie wcięło ostatnią paczkę Lubelskiego) w 25min schłodzone do 20st Wyszło: 12.3blg (12,5brix) x ok. 35L, suche drożdże do fermentora Rozlane: 25.01.22, 62 butelki (tyle mogę wlać do wiadra) + 170g cukru w syropie . Żółty kapsel. Edytowane 25 Lutego 2022 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 18 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2022 (edytowane) Warka nr 16. Bawarski leżak (17.01.22) W celach edukacyjnych miał być ten sam zasyp ale inne chmiele i drożdże, jednak 0,3kg karmelu 150 to dużo. Będzie lżejszy lager na żateckim. Skład: Słód pilzneński VikingMalt - 5kg Słód monachijski VikingMalt - 2kg Marynka 9,1% (2020) - 20g Żatecki % (2020) - 150g Drożdże 2206 Bavarian Lager - starter Zacieranie: Woda do zasypu - 29l 67C (po zamieszaniu temp. spadła do 62, więc podgrzane do 65st) 65C-63C - 75min. wygrzew do 75 wysładzanie 75C- 10+10+8l blg x ok.42l w toku ? Gotowanie: FWH - 20g Marynka 20min - 50g Żatecki 10min - 50g Żatecki whirpool - 50g Żatecki wystawione na noc na dwór Wyszło: 12blg (12,2brix) x ok. 35L, Rozlane:18.02, 100g cukru - 32l: grolsche i srebrne, białe, czerwone z logo Edytowane 8 Kwietnia 2022 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 21 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 (edytowane) Warka nr 17. Tomyski Pils (21.02.22) Skład: Słód pilzneński VikingMalt - 6kg Słód monachijski VikingMalt - 0.5kg (żeby się końcówka nie zmarnowała) Słód Carapils Weyerman - 1kg Tomyski 4% - 200g Drożdże 2206 Bavarian Lager - gęstwa Zacieranie: Woda do zasypu - 29l 68C 63C - 15min. 70C - 60min wygrzew do 75 wysładzanie 75C- 18L kilka litrów na podłogę przed gotowaniem ? Gotowanie: 60min - 25g Marynka 30min - 50g Tomyski 10min - 60g Tomyski whirpool - 65g Tomyski dolana woda do ok30l - blg 11 schłodzone do 20st. i wystawione na noc na dwór 22.02.22 schłodzone do 11st, zadana gęstwa z Warki nr 16. Rozlane: 31.03, 110g cukru - 31l: niebieskie z logo Edytowane 31 Marca 2022 przez ogur_ek Adamiko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 (edytowane) Warka nr 18. Marcowe (07.04.22) Skład: Słód wiedeński Optima - 7kg Słód pilzneński VikingMalt - 1kg Słód karmelowy jasny Optima - 1kg Żatecki 4% (2020) - 100g Drożdże 2206 Bavarian Lager - gęstwa Zacieranie: Woda do zasypu - 29l 53C (po zamieszaniu temp. spadła do 51C) +5ml kw. mlekowego 51C-50C - 30min. 15min grzania 69C-68C - 30min wygrzew do 75 wysładzanie 75C- 22l +12ml kw. mlekowego 12blg x ok.45l Gotowanie: 60min - 50g Żatecki 10min - 50g Żatecki wystawione na noc do chłodzenia Wyszło: ok. 37L x 13,7blg Rozlane: Edytowane 8 Kwietnia 2022 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się