Jump to content

Warzone przez Ogurka


Recommended Posts

Przeglądając wasze zapiski, pomyślałem, że założenie własnego wątku może być receptą na bałagan jaki mam w dotychczasowych notatkach. Zaczynam od dzisiejszej warki. Za wszystkie rady i uwagi, będę bardzo wdzięczny.

 

Warka nr 9. Grodziskie (15.04.2018)

 

Skład:

Pszeniczny Wędzony (Viking) - 5kg

Oktawia 9,2% - 50g

Drożdże FM51 Grodzie Dębowe - 1l starter na brzeczce żytniej (tylko taki słód miałem)

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 25l

52C - 30min.

64C - 45min. 

72C 15min

wysładzanie - 15+10l

6,5blg x ok.42l

 

Gotowanie:
90min.
60min. - 15g Oktawia 9,2%

30min. - 10g Oktawia 9,2%

15min. - 10g Oktawia 9,2%

5min. - 1 tbl. Whirfloc

0min. - 15g Oktawia 9,2%

Chłodzenie do 20st 40min.

 

Wyszło:

7,5-8blg x ok 33l, zadany starter, temp. ok19-20st

 

22.04.2018: Zlane znad drożdży, Blg 3,5. 

02.05.2018: Rozlane na dwa fermentatory po ok 16l, do jednego 50g Oktawii

12.05.2018: Chmielone na zimno rozlane: 120g cukru na 30 x 0,33l + 13 x 0,5l - czarne z logo

13.05.2018: Reszta też: 120g cukru na 30 x 0,33l + 11 x 0,5l - białe z logo872F0D40-88DF-4976-BA50-084420AD8571.jpeg

Edited by ogur_ek
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 10. Maryna Puławska nr1 (21.04.2018)

 

Skład:

Mep©Pilsner - 5kg

Mep©Vienna - 2kg

Carapils (Weyermann) - 0,4kg

Marynka 7,2% - 25g

Puławski 8,9% - 50g

Drożdże FM51 Grodzie Dębowe - gęstwa po warce nr 9

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l

65C - 60min. 

72C - 15min

wysładzanie - 15+10l

blg x ok.42l

 

Gotowanie:
70min.
60min. - 15g Marynka 7,2%

30min. - 20g Puławski 8,9%

Chłodzenie do 80st

30g Puławski 8,9%

 

22.04.2018

Wyszło: 12blg x ok. 33l, zadana cała gęstwa z warki nr 9. 

 

W trakcie zabutelkowana warka nr 7, przez pomyłkę policzyłem cukier jak do grodziskiego, zorientowałem się po fakcie. Zobaczymy co z tego będzie. Kapsel srebrny z logo.

 

Edited by ogur_ek
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Warka nr 11. Maryna Lubelska nr1 (13/14.12.2018)

 

Skład:

Słód pilzneński Malteurop - 7kg

Marynka 7,4% (2018) - 35g

Lubelski 4,1% (2017) - 30g

Lubelski 2,4% (2018) - 50g

Drożdże US-05 suche

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 70C

66C-64C - 60min. 

wysładzanie 75C- 15+10l

filtracja na nowym FD coś nie tak, trzeba uszczelnić kadź

blg x ok.42l

 

Gotowanie:
70min. - 35g Marynka 7,4%

10min. - 30g Lubelski 4,1%

Chłodzenie do 85st

50g Lubelski 2,4%

chłodzenie do 16C - ok. 60min.

 

Wyszło: 10,5blg x ok. 33l, zadane dwie paczki drożdży do fermentatora

 

16.01.19: dodałem 120g cukru w syropie, zlałem do wiaderka z kranikiem, nie wszystko, bo nie chciałem lać pod rant:

58 butelek 0,5l biały kapsel bez logo

Edited by ogur_ek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

OK, podczas szybkiej wymiany, zrozumiałem, że to koźlak.

W zapiskach koźlaka brak, więc trudno mi się odnieść do zasypu, drożdży czy chmielenia.

Nalałem - pierwszy rzut oka: piana redukuje się jednak bardzo szybko. Kolor jak na zdjęciu, lekka herbata. Drobiny chmielu najpierw wirują, potem osiadają na dnie. Pierwsze niuchnięcie: delikatny karmelek. Pierwsze łyki: słodowy, okrągły lager. Zbyt lekki jednak na koźlaka - zarówno kolor, jak słodowość. Kojarzy mi się z moją 10tą warką. Jak się uprę to wyczuje masełko ładnie zaokrąglające piwo.

Generalnie smaczne ale sporo od deklarowanego stylu.

 

 

201812_ogur_ek_01.jpg

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

W dniu 22.04.2018 o 10:10, ogur_ek napisał:

Warka nr 10. Maryna Puławska nr1 (21.04.2018)

Zdecydowanie czuć to wspominane przegazowanie. Bąbluje brzuch.

Piana szybko się zredukowała, kolor jak na zdjęciu.

Aromat: lekko owocowy - nie wiem na ile z chmielu, na ile z drożdży i fermentacji.

Smak: okrągły, dominuje słód, wszystko lekko owocowe, lekko szczypie w język.

Jak podczas wymiany usłyszałem - prosty ejlik. Ciekawe ja smakował w optimum.

 

 

201812_ogur_ek_02.jpg

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, ogur_ek napisał:

Miało być marcowe, ale na skutek jakiegoś błędu w zasypie, zamiast 14,5 Blg wyszło 17,

O! A nie czuć tego BLG. W każdym razie smakowało. Dziękuję!
Grodzisze zostawiam na jutro / pojutrze.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 12. Maryna Lubelska nr2 (30/31.12.2018)

 

Skład:

Słód pilzneński Optima - 7kg

Słud karmelowy jasny 7-9 EBC - 0,2kg

Marynka 7,4% (2018) - 35g

Lubelski 4,1% (2017) - 30g

Lubelski 2,6% (2018) - 50g

Drożdże WLP036 Düsseldorf Alt

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 72C

66C-64C - 60min. 

72C - 10min

wysładzanie 75C- 15+10l

blg x ok.42l

 

Gotowanie:
70min. - 35g Marynka 7,4%

10min. - 30g Lubelski 4,1%

po wyłączeniu

50g Lubelski 2,4%

 

 

Wyszło: 10,5blg x ok. 33l, zadany starter drożdży 

 

25.01.19: dodałem 120g cukru w syropie:

63 butelek 0,5l złoty kapsel bez logo

Edited by ogur_ek
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka nr 13. Monachijskie jasne (18-19.01.19)

 

Skład:

Słód pilzneński Optima - 6kg

Słód karmelowy jasny Optima 7-9 EBC - 1,5kg

Marynka 7,4% (2018) - 15g

Hallertauer Mittelfrueh DE 6,1% (2018) - 50g

Drożdże 2308 Munich Lager

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 68

64C-62C - 30min. 

po 15min 6l odebrałem do dekokcji, 15 min gotowania

74C - 30min

77C - 10min

wysładzanie 75C- 15+10l skorygowane kw. fosforowym do ok 5,6 (paski)

 

Gotowanie:
60min. - 15g Marynka 7,4%

30min. - 20g Hallertauer Mittelfrueh DE 6,1%

10min. - 10g Hallertauer Mittelfrueh DE 6,1%

0min. - 20g Hallertauer Mittelfrueh DE 6,1%

 

Wyszło:

10,5 Blg, ok 35l. Wywaliłem na dwór gorącą brzeczkę. Miało być ponad 11blg, coś poszło nie tak. 

 

20.01.19:

temperatura spadła do 4st. zadałem starter w podobnej temperaturze i wstawiłem do temp. 11st. . 

Edited by ogur_ek
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 14. Altbier (24-25.01.19)

 

Skład:

Słód monachijski Optima - 5kg. 

Słód pilzneński  jasny Optima - 1,3kg. 

Słód Caramunich - 1kg.

Słód melanoidowy Optima - 0,7kg. 

Tettnager DE 3,8% (2017) - 100g. 

Drożdże WLP036 Düsseldorf Alt z warki nr12

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 26l 72C

66-64 - 40min. 

74C - 20min. 

76C - 10min

wysładzanie 75C- 15+10l skorygowane kw. fosforowym do ok 5,6 (paski)

 

Gotowanie:
60min. - 50g.  Tettnager DE 3,8%

15min. - 50g. Tettnager DE 3,8%

 

Wyszło: 

12 Blg, ok. 32l

 

12.03.19

59 butelek 0,5l, kapsel czerwony z logo

Edited by ogur_ek
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 years later...

No to po prawie trzech latach kolejna warka ? Dla przypomnienia procedur łatwe, proste i przyjemne. 

Warka nr 15. Maryna Lubelska (05.01.22)

 

Skład:

Słód pilzneński VikingMalt - 5kg

Słód monachijski VikingMalt - 2kg

Słód karmelowy 150 VikingMalt - 0,3kg

Marynka 9,1% (2020) - 25g

Lubelski 5,0% (2020) - 100g

Drożdże US-05 - 2op

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 64C

64C - 10min. 

70C - 40min

wysładzanie 75C- 10+10+8l

blg x ok.42l

 

Gotowanie:
FWH - 20g Marynka 

60min - 5g Marynka 

30min - 20g Lubelski 

15min - 40g Lubelski

whirpool - 40g Lubelski 

(miało być 20gM+50gL+50gL+50gL ale w trakcie wcięło ostatnią paczkę Lubelskiego)

w 25min schłodzone do 20st

Wyszło: 12.3blg (12,5brix) x ok. 35L, suche drożdże do fermentora 

Rozlane: 25.01.22, 62 butelki (tyle mogę wlać do wiadra) + 170g cukru w syropie . Żółty kapsel. 

Edited by ogur_ek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

Warka nr 16. Bawarski leżak (17.01.22) 

W celach edukacyjnych miał być ten sam zasyp ale inne chmiele i drożdże, jednak 0,3kg karmelu 150 to dużo. Będzie lżejszy lager na żateckim. 

Skład: 

Słód pilzneński VikingMalt - 5kg 

Słód monachijski VikingMalt - 2kg 

Marynka 9,1% (2020) - 20g 

Żatecki % (2020) - 150g 

Drożdże 2206 Bavarian Lager  - starter 

  

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 67C (po zamieszaniu temp. spadła do 62, więc podgrzane do 65st) 

65C-63C - 75min.  

wygrzew do 75 

wysładzanie 75C- 10+10+8l 

blg x ok.42l 

w toku ? 

Gotowanie:
FWH - 20g Marynka   

20min - 50g Żatecki  

10min - 50g Żatecki  

whirpool - 50g Żatecki  

  

wystawione na noc na dwór 

Wyszło: 12blg (12,2brix) x ok. 35L,    

Rozlane:18.02, 100g cukru - 32l: grolsche i srebrne, białe, czerwone z logo 

 

Edited by ogur_ek
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka nr 17. Tomyski Pils (21.02.22)

 

Skład:

Słód pilzneński VikingMalt - 6kg

Słód monachijski VikingMalt - 0.5kg (żeby się końcówka nie zmarnowała)

Słód Carapils Weyerman - 1kg

Tomyski 4% - 200g

Drożdże 2206 Bavarian Lager  - gęstwa

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 68C 

63C - 15min.

70C - 60min 

wygrzew do 75

wysładzanie 75C- 18L

kilka litrów na podłogę przed gotowaniem ?

 

Gotowanie:
60min - 25g Marynka  

30min - 50g Tomyski

10min - 60g Tomyski

whirpool - 65g Tomyski

dolana woda do ok30l - blg 11

schłodzone do 20st. i wystawione na noc na dwór

22.02.22 schłodzone do 11st, zadana gęstwa z Warki nr 16.

Rozlane: 31.03, 110g cukru - 31l: niebieskie z logo

42665BD1-0EFA-49EF-8D63-1E12C260FF7B.jpeg

Edited by ogur_ek
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka nr 18. Marcowe  (07.04.22)

 

Skład:

Słód wiedeński Optima - 7kg

Słód pilzneński VikingMalt - 1kg

Słód karmelowy jasny Optima  - 1kg

Żatecki 4% (2020) - 100g

Drożdże 2206 Bavarian Lager  - gęstwa

 

Zacieranie:
Woda do zasypu - 29l 53C (po zamieszaniu temp. spadła do 51C) +5ml kw. mlekowego

51C-50C - 30min.

15min grzania

69C-68C - 30min 

wygrzew do 75

wysładzanie 75C- 22l +12ml kw. mlekowego

12blg x ok.45l

 

Gotowanie:  

60min - 50g Żatecki 

10min - 50g Żatecki  

wystawione na noc do chłodzenia

 

 

Wyszło:  ok. 37L x 13,7blg

Rozlane:

Edited by ogur_ek
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.