Jump to content

Start Fermentacji


Recommended Posts

Witam w sobote postawiłem swoja druga warke i mam problem poniewaz fermentacja nie ruszyła nie wiem co mogłem zrobic zle temperatura brzeczki miala 24 stopnie podczas dodawania drozdzy wszystko dokladnie odkaziłem Czy da sie to jakos uratowac dodam jeszcze ze temperatura nastawu ma 21-22 stopnie

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, koper2503 napisał:

 drozdze z zestawu 

Tych drożdży jest zawsze za mało i z reguły nie są przechowywane w lodówce. Mogą staryowć długo i z nieprzewidywalnymi efektami.

Ale jak pisał luki, na pewno nie ruszyły? Bulkanie lub jego brak o tym nie świadczy.

Link to comment
Share on other sites

Nie mogę zrozumieć jaka może być przyjemność z robienia piwa na ekstraktach i z zestawów. Chcemy pić taniej dobre piwo, no i ok. Ale nie wiem czy te parę godzin mniej zadośćuczyni mi układanie przepisu, robienie i degustację piwa na produktach, które świadomie kupiłem.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Nie mogę zrozumieć jaka może być przyjemność z robienia piwa na ekstraktach i z zestawów. Chcemy pić taniej dobre piwo, no i ok. Ale nie wiem czy te parę godzin mniej zadośćuczyni mi układanie przepisu, robienie i degustację piwa na produktach, które świadomie kupiłem.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Zajawka tkwi w tym, że z warki na warkę jesteś coraz lepszy, rozwijasz się i wykorzystujesz coraz to nowe metody, a piwo z warki na warkę jest coraz lepsze.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Dobra... JAK dodane drożdże?

 

Osobiście polecam ulanie odrobiny piwa na pomiar aktualnego Blg, jeśli nie ruszyło, albo prawie nie ruszyło to zlać do gara, zagotować i dodać świeżych drożdży S-04, bo chyba najbliższe specyfiką i proste w użyciu.

 

Jak coś się zmieniło... napisz co i jak, wtedy będziemy myśleć.

 

Mojej rady nr 1 też nie stosuj bez opinii kogoś bardziej "normalnego". Ja tu uchodzę za oszołoma :]

Link to comment
Share on other sites

17 godzin temu, pogo napisał:

Dobra... JAK dodane drożdże?

 

Osobiście polecam ulanie odrobiny piwa na pomiar aktualnego Blg, jeśli nie ruszyło, albo prawie nie ruszyło to zlać do gara, zagotować i dodać świeżych drożdży S-04, bo chyba najbliższe specyfiką i proste w użyciu.

 

Jak coś się zmieniło... napisz co i jak, wtedy będziemy myśleć.

 

Mojej rady nr 1 też nie stosuj bez opinii kogoś bardziej "normalnego". Ja tu uchodzę za oszołoma :]

dzieki sprawdzilem blg i na starcie bylo 11 teraz jest 9 wiec powoli rusza

Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, Zukowiec napisał:

Zajawka tkwi w tym, że z warki na warkę jesteś coraz lepszy, rozwijasz się i wykorzystujesz coraz to nowe metody, a piwo z warki na warkę jest coraz lepsze.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
 

jest to moja 2 warka dopiero wchodze w swiat domowych piw i ich produkcji ale wiem ze nastepna chce robic sam bo chce sie w tym temacie rozwijac a nie skonczyc na zestawach

Link to comment
Share on other sites

jest to moja 2 warka dopiero wchodze w swiat domowych piw i ich produkcji ale wiem ze nastepna chce robic sam bo chce sie w tym temacie rozwijac a nie skonczyc na zestawach
I tak trzymać

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.