koper2503 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Witam w sobote postawiłem swoja druga warke i mam problem poniewaz fermentacja nie ruszyła nie wiem co mogłem zrobic zle temperatura brzeczki miala 24 stopnie podczas dodawania drozdzy wszystko dokladnie odkaziłem Czy da sie to jakos uratowac dodam jeszcze ze temperatura nastawu ma 21-22 stopnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Jakie drozdze, jaka brzeczka (zacierana czy ekstrakty, ile blg). Skad pewnosc ze nie ruszyla? Lagi moga trwac do 48h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koper2503 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 ekstrakt coopers IPA blg 11 na starcie mineły juz 3 dni i dalej nic drozdze z zestawu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Na jakiej podstawie stwierdzasz ze nie ruszyly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 6 minut temu, koper2503 napisał: drozdze z zestawu Tych drożdży jest zawsze za mało i z reguły nie są przechowywane w lodówce. Mogą staryowć długo i z nieprzewidywalnymi efektami. Ale jak pisał luki, na pewno nie ruszyły? Bulkanie lub jego brak o tym nie świadczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zukowiec Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Nie mogę zrozumieć jaka może być przyjemność z robienia piwa na ekstraktach i z zestawów. Chcemy pić taniej dobre piwo, no i ok. Ale nie wiem czy te parę godzin mniej zadośćuczyni mi układanie przepisu, robienie i degustację piwa na produktach, które świadomie kupiłem. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zukowiec Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Nie mogę zrozumieć jaka może być przyjemność z robienia piwa na ekstraktach i z zestawów. Chcemy pić taniej dobre piwo, no i ok. Ale nie wiem czy te parę godzin mniej zadośćuczyni mi układanie przepisu, robienie i degustację piwa na produktach, które świadomie kupiłem. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu TapatalkaZajawka tkwi w tym, że z warki na warkę jesteś coraz lepszy, rozwijasz się i wykorzystujesz coraz to nowe metody, a piwo z warki na warkę jest coraz lepsze. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Dobra... JAK dodane drożdże? Osobiście polecam ulanie odrobiny piwa na pomiar aktualnego Blg, jeśli nie ruszyło, albo prawie nie ruszyło to zlać do gara, zagotować i dodać świeżych drożdży S-04, bo chyba najbliższe specyfiką i proste w użyciu. Jak coś się zmieniło... napisz co i jak, wtedy będziemy myśleć. Mojej rady nr 1 też nie stosuj bez opinii kogoś bardziej "normalnego". Ja tu uchodzę za oszołoma :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koper2503 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 17 godzin temu, pogo napisał: Dobra... JAK dodane drożdże? Osobiście polecam ulanie odrobiny piwa na pomiar aktualnego Blg, jeśli nie ruszyło, albo prawie nie ruszyło to zlać do gara, zagotować i dodać świeżych drożdży S-04, bo chyba najbliższe specyfiką i proste w użyciu. Jak coś się zmieniło... napisz co i jak, wtedy będziemy myśleć. Mojej rady nr 1 też nie stosuj bez opinii kogoś bardziej "normalnego". Ja tu uchodzę za oszołoma :] dzieki sprawdzilem blg i na starcie bylo 11 teraz jest 9 wiec powoli rusza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koper2503 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 18 godzin temu, Zukowiec napisał: Zajawka tkwi w tym, że z warki na warkę jesteś coraz lepszy, rozwijasz się i wykorzystujesz coraz to nowe metody, a piwo z warki na warkę jest coraz lepsze. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka jest to moja 2 warka dopiero wchodze w swiat domowych piw i ich produkcji ale wiem ze nastepna chce robic sam bo chce sie w tym temacie rozwijac a nie skonczyc na zestawach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zukowiec Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 jest to moja 2 warka dopiero wchodze w swiat domowych piw i ich produkcji ale wiem ze nastepna chce robic sam bo chce sie w tym temacie rozwijac a nie skonczyc na zestawachI tak trzymać Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi