Effa_Panda Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) Hej! Warzę właśnie swoje pierwsze piwko jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie bo zacząłem od eksperymentów ale pachnie nie najgorzej. Chciałbym zastosować refermentację w butelce za pomocą czeskich cukierków. Brzeczka wystartowała z pułapu 10 st. blg na drożdżach S-04. Obawiam się granatów ponieważ przeczytałem że ten szczep drożdży pozostawia niestrawione cukry w tej sytuacji nie wiem czy nie zastosować mniejszej części surowca do refermentacji. Proszę o poradę z góry dzięki. Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Effa_Panda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Jeśli drożdże zjadły wszystko co są w stanie zjeść (czyli prawidłowo odfermentowały) to surowca do refermentacji nie dajesz mniej tylko tyle ile trzeba. Skoro drożdże we wiadrze czegoś nie dojadły to w butelkach też nie powinny. Najważniejsze jest to abyś był pewny, że fermentacja się zakończyła (na koniec fermentacji podnieś temp.). Ile już to piwo Ci fermentuje i w jakich temperaturach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Effa_Panda Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) Od Niedzieli wieczór, a mamy piątek rano w temperaturze 19-21 stopni. @edit: po cukierku na butelkę? mają 3g i tyle mi wiadomo na ich temat Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Effa_Panda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 19-21 to temperatura piwa, czy otoczenia? To lekkie piwo, ale daj im jeszcze z 7-10 dni w spokoju, zmierz Blg, porównaj po kolejnych 3 dniach, jeśli nie spada, to granatów raczej nie masz się co obawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Effa_Panda Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 temperatura otoczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 W takiej temperaturze to pewnie odferementowalo dobrze, za to szalu w smaku nie bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Effa_Panda Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 byłem przekonany że im temperatura fermentacji bliższa optimum tym lepiej ^^ piwo od otoczenia jest zatem chłodniejsze tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 1 minutę temu, Effa_Panda napisał: byłem przekonany że im temperatura fermentacji bliższa optimum tym lepiej ^^ co masz na myśli pisząc optimum? 1 minutę temu, Effa_Panda napisał: piwo od otoczenia jest zatem chłodniejsze tak? odwrotnie... a podczas fermentacji burzliwej o kilka stopni cieplejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Effa_Panda Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 w róznych sklepach w cechach produktu podają temperatury optymalne na pierwszej z brzegu stronie pod S-04 jest napisane 15-20 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Piwo jest cieplejsze tym samym oddalasz sie od optimum. Plus bierze sie pod uwage dolne widelki dla czystosci profilu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Effa_Panda Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) ^^ zdecydowanie jest tam chłodniej niż cieplej być może nawet poniżej 19 stopni szczególnie nocą@edit: To co za tydzień wnieść na górę tak? Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Effa_Panda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 No to zostaje liczyc na to, ze przy w miare niskim ekstrakcie temp brzeczki nie skoczyla za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonDamiano Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Dnia 19.04.2018 o 12:50, Effa_Panda napisał: Od Niedzieli wieczór, a mamy piątek rano w temperaturze 19-21 stopni. @edit: po cukierku na butelkę? mają 3g i tyle mi wiadomo na ich temat Ale te cukierki to oprócz cukru zawierają mnóstwo "chemii", a i sam cukier jest różny... Niby przefermentuje ale... tylko część fermentowalna. Na pewno chcesz w to brnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Effa_Panda Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 ^^ a jakiej chemii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 2 godziny temu, Effa_Panda napisał: ^^ a jakiej chemii? Sam nie znasz skladu cukierkow, a wymagasz zeby inni cokolwiek o nich wiedzieli Fakt jest taki, ze moze tam byc pelno gowna od barwnikow mniej lub bardziej naturalnych, po slodziki, utrwalacze smaku itp. Te mityczne cukierki masz bez opakowania, skladu itd.? Znalazles je w foliowym woreczku na strychu czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Effa_Panda Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 'Cukierki nachmielone - dropsy do refermentacji wyprodukowano w: Czechy Dystrybucja: Browamator adres blablabla' może nie są takie mityczne co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Nigdzie wczesniej nie wspomniales, ze chodzi o cukierki do refermentacji. Mysle, ze moja i inych krysztalowa kula nie zadzialaly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się