kamil.maciejewski Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Cześć, 14.04 uważałem swoją drugą warkę z Brewkitu Better Brew Pale Ale... po siedmiu dniach zajrzałem do fermentora, a tam jeszcze sporo piany (poniżej przesyłam zdjęcie). Piwo na drożdżach US-05, temperatura 20-22’C Z góry dzięki!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 A pytanie brzmi? dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Uprzedzę pytanie i odpowiem: nie zlewaj na cichą, zapomnij o wiadrze na 2-3 tygodnie i dopiero wtedy butelkuj ATizequeM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.maciejewski Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Jeżeli chciałbym dorzucić jeszcze chmiel na cichą to kiedy mam wrzucić?? Za dwa tygodnie na 3-4 dni przed butelkowanie?? Czy to jest normalne, że fermentacja może trwać tak długo?? To dobra oznaka czy wręcz przeciwnie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 12 minut temu, kamil.maciejewski napisał: Za dwa tygodnie na 3-4 dni przed butelkowanie?? Tak 12 minut temu, kamil.maciejewski napisał: Czy to jest normalne, że fermentacja może trwać tak długo?? To dobra oznaka czy wręcz przeciwnie?? Drozdze pracuja tyle ile musza. Temp masz troche za wysoka i piwo nie wyjdzie do konca czyste smakowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 W którym miejscu ta fermentacja jest długa? Jakie są parametry? Ile blg końcowe? ATizequeM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.maciejewski Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 3 godziny temu, Bogi napisał: W którym miejscu ta fermentacja jest długa? Jakie są parametry? Ile blg końcowe? Początkowe BLG 10, po sześciu dniach spadło do 2,5. 3 godziny temu, luki161 napisał: Tak Drozdze pracuja tyle ile musza. Temp masz troche za wysoka i piwo nie wyjdzie do konca czyste smakowo. Przenosić teraz do niższej temperatury czy uzbroić się w cierpliwość?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Teraz to juy nie przenos, nie obniza sie temperatury w trakcie fermentacji. Poza tym w 80% pewnie jest juz po robocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Jeśli zeszło z 10 do 2,5 Blg to pewnie jest już po fermentacji. Piana z US-05 może nie chcieć opaść (w końcu to GÓRNA fermentacja). Ale jak koledzy pisali, lepiej potrzymać piwo dłużej niż zlać lub butelkować za wcześnie. Zmierz Blg za tydzień, jak się nie zmieni sypnij chmiel na maks 5 dni i butelkuj. Cierpliwość jest w tym hobby najważniejsza. ATizequeM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.maciejewski Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Ok dzięki!! Przy okazji zadam pytanie ile dać tego chmielu na zimno?? Mam Mosaica, ale skoro mam tak dużo czasu to mogę dokupić jeszcze inny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.maciejewski Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Dzięki!! ATizequeM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.maciejewski Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Witam, Po trzech tygodniach od zabutelkowania piwo ma mocny posmak drożdżowy, widac również 2-3mm warstwę na dnie. Czy zostawić piwo na jeszcze kilka tygodni czy ratować/pozbywać się posmaku drożdży w inny sposób?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Warstwa drożdży jest normalna. Wstaw piwo na noc do lodówki, potem nalewaj je ostrożnie, by nie wzburzyć osadu z dna. Około 1 cm piwa zostaw w butelce. W następnym piwie przeprowadź fermrntację w niższej temperaturze, będzie lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 (edytowane) Godzinę temu, kamil.maciejewski napisał: Witam, Po trzech tygodniach od zabutelkowania piwo ma mocny posmak drożdżowy, widac również 2-3mm warstwę na dnie. Czy zostawić piwo na jeszcze kilka tygodni czy ratować/pozbywać się posmaku drożdży w inny sposób?? Drożdży w butelce może być jeszcze mniej, jeśli przed rozlewem zdekantujesz znad osadu piwo z cichej fermentacji do tanku pośredniego (kolejny fermentor z kranikiem). Tam też można przygotować roztwór wody z glukozą do refermentacji, dzięki czemu nie będziesz musiał sypać do każdej butelki. A teraz to tylko jak kolega koholet poradził - nalewać piwo do szklanki jednym płynnym ruchem bez drożdży i powinno być lepiej. Edytowane 27 Maja 2018 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil.maciejewski Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Czy miało by sens przelanie piwa spowrotem do fermentora i ponowne zabutelkowanie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Godzinę temu, kamil.maciejewski napisał: Czy miało by sens przelanie piwa spowrotem do fermentora i ponowne zabutelkowanie?? Moim zdaniem nie miało by to sensu. No i kupa roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się