Skocz do zawartości

Klubo-gospoda (miody piwa kwas chlebowy)


mimazy

Rekomendowane odpowiedzi

69°C->68°C 90'

76°C 10'

Dlaczego zacierasz Tripla na słodko ? Powinno być bardziej wytrawne niż słodkie - między innymi taki jest cel dodawania cukru do tego piwa. Jak chcesz aby było bardziej słodkie to możesz zmniejszyć ilość dodawanego cukru . . . chyba, że chcesz uzyskać jakiś innyy efekt.

 

Pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 168
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

podstawowa zasada mojego browaru domowego brzmi "a kto mi zabroni??" Nie robię piw pod kątem konkursów, tylko dla siebie, więc nie widzę problemu. Z mojego doświadczenia THG wytrawiały mimo" zaciarania na słodko" z 16-18* blg do 3°Blg więc wytrawność nowych drożdży chciałem porównać w podobnych warunkach:)

 

PS czysto słodowego podwójnego Bocka 20blg zacieranego w 72->68°C na THG sprowadziłem do 5 blg... myślisz że to dużo??

Edytowane przez Mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej,

 

nie ma co się tak unosić. Ja też nie widzę problemu w tym co robisz w swoim browarze - jak dla mnie możesz tańczyć wokół kotła i śpiewać kołysanki, żeby piana nie wykipiała :okey:

 

Po prostu pytałem o oczekiwany efekt końcowy

 

ps. 5 BLG jak na podwójnego bocka to dość nisko (choć z pewnością piwo jest dobre). Na belga to raczej za wysoko.

Z 17°Blg na belgian strong ale udało mi się dojść do 1°Blg (udział cukru był 20%).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka XL Jasne pełne miodowe

 

Pilzeński Optima 5kg

miód wielokwiatowy z maliną 0,35kg

miód gryczany 0.25kg

 

65°C->63°C 70'

76°C 10'

 

warzenie 120'

marynka 10g 60'

East Kent Golding 25g 30'

Cascade 20g 10'

miody 600g 0'

 

drożdże Belgian Strong Ale 25,5l

blg... pewnie ze 13, nie mierzyłem

Edytowane przez Mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka XLI Im-Porter szkocki podwędzany

 

Pilzeński optima 3kg

wędzony Wayermann 1kg

karmelowy Litovel 150 0,25kg

crystal 0,25kg

czekoladowy (ze sklepu piwowar, bez informacji) 0,25kg

special B 0,2kg

barwiący 0,05kg

 

 

 

68°C-> 65°C 60'

76°C 10'

 

Gotowanie 150'

marynka granulat 10g 60'

East Kent Golging granulat 25g 30'

fuggles granulat 25g 10'

 

 

25l 12 blg

drożdże szkockie ale

Edytowane przez Mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka XLII Gruit sosnowy

 

pilzeński optima 5kg

 

65°C ->62°C 60'

78°C 10'

 

gotowanie 120'

pędy sosny małymi porcjami na 55', większość dodane na 10' i na czas chłodzenia, łącznie 500g

 

25l 12blg

drożdże trappistów

 

Myślę żeby dodać na cichą fermentację szyszkojagód jałowca

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka XLIII Witbier Bzowy

 

pilzeński optima 3,4kg

śruta orkiszowa z łuską 2kg

płatki owsiane 0,5kg

mąka pszenna 0,25kg

 

66°C-> 64°C 120'

76°C 10'

 

gotowanie 100'

East Kent Golding 15g 60'

mech irlandzki 4g 15'

Fuggles 25g 12'

curacao 20g 12'

kwiaty bzu dzikiego bez baldachów ok 8 litrów (nie ważyłem) 0'

 

24l 13blg

drożdże Belgian Strong Ale

 

Miałem nadzieję na większą wydajność (że będzie to Grand Cru a nie Witbier), jednak w tej śrucie orkiszowej w sumie jest wagowo niemal tyle łuski co ziarna, brzeczka dość ciemna.

Edytowane przez Mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, ale tak czytam sobie ten wątek i intryguje mnie jedna rzecz. Zrobiłem 5 piw na THG i podobnie jak Ty, Mimazy uważam, że te drożdże odfermentowują bardzo nisko. Dubbel zszedł z 18 do 1°Blg, Pale Ale do 2°Blg. Z kolei Związkowiec pisze:

5 BLG jak na podwójnego bocka to dość nisko (choć z pewnością piwo jest dobre). Na belga to raczej za wysoko.

Z 17°Blg na belgian strong ale udało mi się dojść do 1°Blg (udział cukru był 20%).

że piwa belgijskie nie powinny tak nisko odfermentowywać. Jak to jest? To można jakoś temu zaradzić? Przerwać fermentację? Nie kumam tego...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osobiście zrozumiałem to jako informację że piwa belgijskie właśnie powinny być wytrawne a nie treściwe :)

Wszak podwójny bock z założenia nie jest belgiem, to tylko moja niderlandzka wariacja (by Jacer)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie rozlewam trippelka o którym była mowa, zszedł do 1blg.

Gdybym zacierał wytrawnie pewnie było by koło 1blg jak u kolegi Związkowca :D;) Przyznaję więc rację- skoro ma wyjść na to samo to po co utrudniać pracę drożdżom, zwłaszcza że większa obecność cukrów prostych stymuluje do większego wytwarzania estrów.

Ale jak głosił slogan w sali od fizyki w podstawówce "bez eksperymentu nie dowiemy się niczego" ;)

 

a teraz:

 

Warka XLIV Jozin z Bazin Stout Gruit

 

Pilzeński optima 4kg

wędzony(nieznany- sklep Piwowar) 1kg

special B 0,25kg

czekoladowy 0,25kg

barwiący 0,1kg

 

owies ziarno z łuską skleikowany 2kg

żyto 1kg

 

69°C->68°C 90'

75°C 20'

 

gotowanie 90'

Bobrek trójlistny 15g 20'

mech irlandzki 3g 15'

dziki rozmaryn 15g 20'; 17g 10' 18 g 0'

 

Drożdże Szkockie Ale,

14,5 blg 25l (?)

 

Fatalnie niska wydajność, chyba trzeba sobie darować śrutowanie ziarna w łusce w domu, bo to jak podcierać się w toalecie papierem ściernym- efekt niewielki i przyjemność żadna...

Edytowane przez Mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka XLV Miś Paddington Brown Ale

 

pilzeński Optima 3kg

Monachijski I Wayermann 0,8kg

Monachijski II Wayermann 0,5kg

Crystal 0,25kg

Special B 0,25kg

Caramunich II 0,125kg

Cukier kandyzowany 130°C prawdopodobnie powyżej 0,5kg

 

68°C->62°C 60'

76°C 15'

 

gotowanie 100'

 

East Kent Goldings 15g 60', 5g 45'

Fuggles 20g 45', 15g 30', 6g 0'

mech irlandzki 3g 15'

Cukier kandyzowany w 130°C który wykipiał i częściowo uzyskał powyżej 150°C (kruszył się) ilość nieokreślona 15'

 

28l 11blg

Wyeast London Ale III

Edytowane przez Mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka XLVI Bez cienia jęczmienia

 

piwo mające w sobie coś z grodzisza (100% zasyp pszenny, planuję klarować) witbiera (50% niesłodowana pszenica orkisz) i weizena (acz tu właściwie nie wiem co :) )

czyli w stylu grodweizenwit :)

 

orkisz śrutowany wraz z łuską (właściwie całe kłosy bez słomy*) skleikowany 3kg

pszenny jasny 1,5kg

pszenny monachijski 15EBC 0,8kg

carawheat 0,3kg

 

słody 50°C->44°C 20'

po dodaniu kleiku 60'C 15'

62°C 90'

76°C 10'

 

gotowanie 150'

fuggles 15g 60', 23g 40'

cascade 15g 20', 10g 0'

 

 

25l 11,5 blg

Zymoferm Z039 Belgische Klosterbiere

 

 

PS z racji że łuski było znacznie więcej niż w zasypie jęczmień-pszenica 1:1 (a zaryzykowałbym że więcej niż w zasypie jęczmień 100%), mimo dużej ilości mąki (w śrucie) wysładzanie szło perfekcyjnie.

 

PS2 * także bez tej ości wewnątrz kłosa oczywiście :)

Edytowane przez Mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka XLVII jasne pełne muzealnowiejskoradomskie czyli warka pokazowa w Muzeum Wsi Radomskiej

 

pilzeński 5kg

 

62°C 20'

72°C 20'

 

gotowanie 100'

marynka granulat 50' ok 10g 30' ok 10-15g

lubelski szyszka zwietrzała 10g 30'

lubelski granulat 5' ok 15g

 

sklep piwodziej nie dostarczył słodów na grodzisza na czas, do tego zapomniałem odważyć chmiel, więc sypany był na garsteczki, pomiary czasu też szacunkowo w trakcie prelekcji, warunki plenerowe... ciekawe czy coś z tego będzie :beer: Ale kilka- kilkanaście osób zainteresowanych skierowałem na wiki.piwo.org więc może choć tyle ;)

 

12blg 25l

drożdże grodziskie namnożone z piwa od kolegi Kitaferia

 

 

PS Pojawił się temat do przemyślenia aby pokazy piwowarskie w Muzeum Wsi Radomskiej przerodzić w doroczną imprezę cykliczną, podobnie jak odbywające się w przyszłym tygodniu Święto Chleba, gdyż temat dla organizatorów okazał się nośny i mający potencjał. Mogłoby to ewentualnie zostać połączone z miodobraniem (także impreza cykliczna), myślę że warto pomyśleć o zlocie, konferencji czy innym tego typu działaniu za rok, wykorzystując przychylność i otwartość owej instytucji.

Edytowane przez Mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

po długiej przerwie...

 

Warka XLVIII Grodziskie

 

wędzony Castel Malting 1,7kg

pszenny jasny Castel Malting 1,7kg

zakwaszający 0,03kg

 

38°C 25'

50°C 20'

62°C 30'

72°C 10'

78°C 10'

 

gotowanie 60'

marynka 20g 60'

mech irlandzki 4g 15'

lubelski 20g 15' 10g 5' 5g do fermentacji "na zimno"

 

25l 8-8,5blg

drożdże grodziskie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Producent informuje w karcie produktu.

 

"Treated by being smoked during kilning over a fire made from Scottish peat moss." -> http://castlemalting.com/Publications/SPECS_Malt_Chateau_Peated_Crop2011_EN.pdf

 

Peat moss = torf

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyśmienity belgijski słód wędzony, nadaje przyjemny wędzony smak i zapach, charakterystyczny dla klasycznych niemieckich piw typu Rauchbier. Stosowany do piw szkockich, wędzonych oraz specjalnych. Może stanowić do 100% udziału w zasypie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

idąc za ciosem, aby odrobić zaległości...

 

Warka XLIX Alt

Monachijski Strzegom 2,9kg

Monachijski I Wayermann 0,88kg

Monachijski II Wayermann 0,62kg

caramunich 0,4kg

 

62-63°C 15'

71-72°C 30'

78°C 10'

 

gotowanie 60'

lubelski szyszka 20g 60'

taurus szyszka 5g 50'

mech irlandzki 4g 15'

lubelski granulat 15g 15', 5g 5', 10g "na zimno" do fermentacji

 

25l 10blg

drożdże grodziskie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

warka L Grodzisz Gromosław Che G.

 

Słód pszeniczny 3,4 kg

pszenica niesłodowana 0,2kg

łuska orkiszowa 6l

śliwka węgierka wędzona 0,5kg (do zacieru)

 

40°C 10'

46°C 10'

50°C 10'

56°C 10'

60°C 10'

63°C 20'

72°C 20'

78°C 10'

kolejne temp wynikały z podwyższania temp kolejnymi czajnikami wrzątku i tempem ich gotowania :beer:

gotowanie 60'

marynka 15g 60', 15g 30'

lubelski 15g 20' 15g 5'

mech irlandzki 4g 15'

 

27l 10,5blg

drożdże grodziskie pokolenie kolejne... pewnie ostatnie :beer:

Edytowane przez Mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.