Zwiazkowiec Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 69°C->68°C 90'76°C 10' Dlaczego zacierasz Tripla na słodko ? Powinno być bardziej wytrawne niż słodkie - między innymi taki jest cel dodawania cukru do tego piwa. Jak chcesz aby było bardziej słodkie to możesz zmniejszyć ilość dodawanego cukru . . . chyba, że chcesz uzyskać jakiś innyy efekt. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 (edytowane) podstawowa zasada mojego browaru domowego brzmi "a kto mi zabroni??" Nie robię piw pod kątem konkursów, tylko dla siebie, więc nie widzę problemu. Z mojego doświadczenia THG wytrawiały mimo" zaciarania na słodko" z 16-18* blg do 3°Blg więc wytrawność nowych drożdży chciałem porównać w podobnych warunkach:) PS czysto słodowego podwójnego Bocka 20blg zacieranego w 72->68°C na THG sprowadziłem do 5 blg... myślisz że to dużo?? Edytowane 22 Kwietnia 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Hej, nie ma co się tak unosić. Ja też nie widzę problemu w tym co robisz w swoim browarze - jak dla mnie możesz tańczyć wokół kotła i śpiewać kołysanki, żeby piana nie wykipiała Po prostu pytałem o oczekiwany efekt końcowy ps. 5 BLG jak na podwójnego bocka to dość nisko (choć z pewnością piwo jest dobre). Na belga to raczej za wysoko. Z 17°Blg na belgian strong ale udało mi się dojść do 1°Blg (udział cukru był 20%). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Przepraszam jeśli tak to odebrałeś, nie miałem zamiaru się unosić Wyjaśniam po prostu moje podejście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 (edytowane) Warka XL Jasne pełne miodowe Pilzeński Optima 5kg miód wielokwiatowy z maliną 0,35kg miód gryczany 0.25kg 65°C->63°C 70' 76°C 10' warzenie 120' marynka 10g 60' East Kent Golding 25g 30' Cascade 20g 10' miody 600g 0' drożdże Belgian Strong Ale 25,5l blg... pewnie ze 13, nie mierzyłem Edytowane 20 Maja 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 (edytowane) Warka XLI Im-Porter szkocki podwędzany Pilzeński optima 3kg wędzony Wayermann 1kg karmelowy Litovel 150 0,25kg crystal 0,25kg czekoladowy (ze sklepu piwowar, bez informacji) 0,25kg special B 0,2kg barwiący 0,05kg 68°C-> 65°C 60' 76°C 10' Gotowanie 150' marynka granulat 10g 60' East Kent Golging granulat 25g 30' fuggles granulat 25g 10' 25l 12 blg drożdże szkockie ale Edytowane 20 Maja 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Warka XLII Gruit sosnowy pilzeński optima 5kg 65°C ->62°C 60' 78°C 10' gotowanie 120' pędy sosny małymi porcjami na 55', większość dodane na 10' i na czas chłodzenia, łącznie 500g 25l 12blg drożdże trappistów Myślę żeby dodać na cichą fermentację szyszkojagód jałowca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 (edytowane) Warka XLIII Witbier Bzowy pilzeński optima 3,4kg śruta orkiszowa z łuską 2kg płatki owsiane 0,5kg mąka pszenna 0,25kg 66°C-> 64°C 120' 76°C 10' gotowanie 100' East Kent Golding 15g 60' mech irlandzki 4g 15' Fuggles 25g 12' curacao 20g 12' kwiaty bzu dzikiego bez baldachów ok 8 litrów (nie ważyłem) 0' 24l 13blg drożdże Belgian Strong Ale Miałem nadzieję na większą wydajność (że będzie to Grand Cru a nie Witbier), jednak w tej śrucie orkiszowej w sumie jest wagowo niemal tyle łuski co ziarna, brzeczka dość ciemna. Edytowane 4 Czerwca 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Przepraszam, ale tak czytam sobie ten wątek i intryguje mnie jedna rzecz. Zrobiłem 5 piw na THG i podobnie jak Ty, Mimazy uważam, że te drożdże odfermentowują bardzo nisko. Dubbel zszedł z 18 do 1°Blg, Pale Ale do 2°Blg. Z kolei Związkowiec pisze: 5 BLG jak na podwójnego bocka to dość nisko (choć z pewnością piwo jest dobre). Na belga to raczej za wysoko. Z 17°Blg na belgian strong ale udało mi się dojść do 1°Blg (udział cukru był 20%). że piwa belgijskie nie powinny tak nisko odfermentowywać. Jak to jest? To można jakoś temu zaradzić? Przerwać fermentację? Nie kumam tego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Osobiście zrozumiałem to jako informację że piwa belgijskie właśnie powinny być wytrawne a nie treściwe Wszak podwójny bock z założenia nie jest belgiem, to tylko moja niderlandzka wariacja (by Jacer) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 11 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 (edytowane) Właśnie rozlewam trippelka o którym była mowa, zszedł do 1blg. Gdybym zacierał wytrawnie pewnie było by koło 1blg jak u kolegi Związkowca ;) Przyznaję więc rację- skoro ma wyjść na to samo to po co utrudniać pracę drożdżom, zwłaszcza że większa obecność cukrów prostych stymuluje do większego wytwarzania estrów. Ale jak głosił slogan w sali od fizyki w podstawówce "bez eksperymentu nie dowiemy się niczego" a teraz: Warka XLIV Jozin z Bazin Stout Gruit Pilzeński optima 4kg wędzony(nieznany- sklep Piwowar) 1kg special B 0,25kg czekoladowy 0,25kg barwiący 0,1kg owies ziarno z łuską skleikowany 2kg żyto 1kg 69°C->68°C 90' 75°C 20' gotowanie 90' Bobrek trójlistny 15g 20' mech irlandzki 3g 15' dziki rozmaryn 15g 20'; 17g 10' 18 g 0' Drożdże Szkockie Ale, 14,5 blg 25l (?) Fatalnie niska wydajność, chyba trzeba sobie darować śrutowanie ziarna w łusce w domu, bo to jak podcierać się w toalecie papierem ściernym- efekt niewielki i przyjemność żadna... Edytowane 12 Czerwca 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 (edytowane) Warka XLV Miś Paddington Brown Ale pilzeński Optima 3kg Monachijski I Wayermann 0,8kg Monachijski II Wayermann 0,5kg Crystal 0,25kg Special B 0,25kg Caramunich II 0,125kg Cukier kandyzowany 130°C prawdopodobnie powyżej 0,5kg 68°C->62°C 60' 76°C 15' gotowanie 100' East Kent Goldings 15g 60', 5g 45' Fuggles 20g 45', 15g 30', 6g 0' mech irlandzki 3g 15' Cukier kandyzowany w 130°C który wykipiał i częściowo uzyskał powyżej 150°C (kruszył się) ilość nieokreślona 15' 28l 11blg Wyeast London Ale III Edytowane 13 Lipca 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 14 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 (edytowane) Warka XLVI Bez cienia jęczmienia piwo mające w sobie coś z grodzisza (100% zasyp pszenny, planuję klarować) witbiera (50% niesłodowana pszenica orkisz) i weizena (acz tu właściwie nie wiem co ) czyli w stylu grodweizenwit orkisz śrutowany wraz z łuską (właściwie całe kłosy bez słomy*) skleikowany 3kg pszenny jasny 1,5kg pszenny monachijski 15EBC 0,8kg carawheat 0,3kg słody 50°C->44°C 20' po dodaniu kleiku 60'C 15' 62°C 90' 76°C 10' gotowanie 150' fuggles 15g 60', 23g 40' cascade 15g 20', 10g 0' 25l 11,5 blg Zymoferm Z039 Belgische Klosterbiere PS z racji że łuski było znacznie więcej niż w zasypie jęczmień-pszenica 1:1 (a zaryzykowałbym że więcej niż w zasypie jęczmień 100%), mimo dużej ilości mąki (w śrucie) wysładzanie szło perfekcyjnie. PS2 * także bez tej ości wewnątrz kłosa oczywiście Edytowane 14 Lipca 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 (edytowane) Warka XLVII jasne pełne muzealnowiejskoradomskie czyli warka pokazowa w Muzeum Wsi Radomskiej pilzeński 5kg 62°C 20' 72°C 20' gotowanie 100' marynka granulat 50' ok 10g 30' ok 10-15g lubelski szyszka zwietrzała 10g 30' lubelski granulat 5' ok 15g sklep piwodziej nie dostarczył słodów na grodzisza na czas, do tego zapomniałem odważyć chmiel, więc sypany był na garsteczki, pomiary czasu też szacunkowo w trakcie prelekcji, warunki plenerowe... ciekawe czy coś z tego będzie Ale kilka- kilkanaście osób zainteresowanych skierowałem na wiki.piwo.org więc może choć tyle 12blg 25l drożdże grodziskie namnożone z piwa od kolegi Kitaferia PS Pojawił się temat do przemyślenia aby pokazy piwowarskie w Muzeum Wsi Radomskiej przerodzić w doroczną imprezę cykliczną, podobnie jak odbywające się w przyszłym tygodniu Święto Chleba, gdyż temat dla organizatorów okazał się nośny i mający potencjał. Mogłoby to ewentualnie zostać połączone z miodobraniem (także impreza cykliczna), myślę że warto pomyśleć o zlocie, konferencji czy innym tego typu działaniu za rok, wykorzystując przychylność i otwartość owej instytucji. Edytowane 28 Sierpnia 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 po długiej przerwie... Warka XLVIII Grodziskie wędzony Castel Malting 1,7kg pszenny jasny Castel Malting 1,7kg zakwaszający 0,03kg 38°C 25' 50°C 20' 62°C 30' 72°C 10' 78°C 10' gotowanie 60' marynka 20g 60' mech irlandzki 4g 15' lubelski 20g 15' 10g 5' 5g do fermentacji "na zimno" 25l 8-8,5blg drożdże grodziskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Ten słód wędzony CM to jest słód wędzony torfem do whisky. Ma bardzo odmienny aromat od tego, czego się spodziewamy w wędzonym piwie. Powiedziałbym, że mało przyjemny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Szkoda że sklepy o tym nie informują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Producent informuje w karcie produktu. "Treated by being smoked during kilning over a fire made from Scottish peat moss." -> http://castlemalting.com/Publications/SPECS_Malt_Chateau_Peated_Crop2011_EN.pdf Peat moss = torf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Wyśmienity belgijski słód wędzony, nadaje przyjemny wędzony smak i zapach, charakterystyczny dla klasycznych niemieckich piw typu Rauchbier. Stosowany do piw szkockich, wędzonych oraz specjalnych. Może stanowić do 100% udziału w zasypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 idąc za ciosem, aby odrobić zaległości... Warka XLIX Alt Monachijski Strzegom 2,9kg Monachijski I Wayermann 0,88kg Monachijski II Wayermann 0,62kg caramunich 0,4kg 62-63°C 15' 71-72°C 30' 78°C 10' gotowanie 60' lubelski szyszka 20g 60' taurus szyszka 5g 50' mech irlandzki 4g 15' lubelski granulat 15g 15', 5g 5', 10g "na zimno" do fermentacji 25l 10blg drożdże grodziskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 (edytowane) warka L Grodzisz Gromosław Che G. Słód pszeniczny 3,4 kg pszenica niesłodowana 0,2kg łuska orkiszowa 6l śliwka węgierka wędzona 0,5kg (do zacieru) 40°C 10' 46°C 10' 50°C 10' 56°C 10' 60°C 10' 63°C 20' 72°C 20' 78°C 10' kolejne temp wynikały z podwyższania temp kolejnymi czajnikami wrzątku i tempem ich gotowania gotowanie 60' marynka 15g 60', 15g 30' lubelski 15g 20' 15g 5' mech irlandzki 4g 15' 27l 10,5blg drożdże grodziskie pokolenie kolejne... pewnie ostatnie Edytowane 25 Listopada 2011 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 No to gratuluję "pińdziesiontki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 No... "L" - ładna liczba. Gratulacje! :lol: W zasypie sama pszenica? Jak poszła filtracja? A gdzie zdobyłeś łuski orkiszowe? Ale orkisz to też pszenica - czy te łuski pomogły w filtracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 śliwka wędzona ? wow! Eksperyment czy inspiracja jakimś innym przepisem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Pewnie był w Szydłowie na "śliwkowych dożynkach". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się