scooby_brew Posted April 15, 2010 Share Posted April 15, 2010 (edited) Scooby?s House Ale Warka: 11 gal (41,6 l) OG: 1.054 (13.3 Plato) Słody: 20 lbs. (9.07 kg) 2-row 2 lbs. (0.9 kg) munich 1 lb. (0.45 kg) crystal 40 Chmiele: 2 oz. (57 g) Centennial 60 min 2 oz. (57 g) Cascade 15 min 2 oz. (57 g) Cascade 5 min 2 oz. (57 g) Cascade chmielenie na sucho Drożdże: Fermentis US-05 1. 8:30 rano, podgrzewam 8.5 gal (32 l) wody na zacier (strike water). To mi daje gęstość zacieru 1.5 qt. wody na 1 lb. słodów (1,4 l wody/ 0,45 kg słodu). 2. Słód jest w temp. 61F (16C), czyli jak podaje ProMash na 23 lbs (10,4 kg) słodów i pożądaną temp zacierania 152F (67 C), temp początkpowa wody ma być 164F (73 C). 3. Będę zacierał w mojej lodówce turystycznej przez 60 min w ok. 152F (67 C) 4. MLT ma na dnie filtrator z rurek CPCV, wycięcia są na dole 5. Przez otwór przeciągnięta jest rurka gumowa, dzięki temu jest szczelnie 6. Z drugiej strony mam zwykły plastikowy zawór 7. Wodę w kegglu zagrzewam do 180F (82 C) 8. Po przelaniu wody do MLT ma temp 170F (77 C), muszę pomieszać aby schłodzić ją do 164F (73 C) 9. Wsypuje słód, mieszam, zamykam na 15 min i temp. zacieru jest 151F (66 C), czyli prawie dokładnie gdzie ją chciałem. 10. Siedzimy i czekamy 11. Czas na pyfko 12. Tymczasem aby wykorzystać drożdże z poprzedniej warki, przelewam mój Willamette Red Ale do kega. Te drożdże pójdą pół na pół do dwóch fermentorów z nowym piwem 13. BTW, to jest mój patent do kega, aby osad został na dnie. Na dole rurki leży plastikowa zakrętka po butelce do wody 14. Zagrzewam wodę do wysładzania, 200F (93 C). 15. Zaczynam wysładzanie ciągłe (fly sparging). 16. Woda wysladzająca zpływa z keggla poprzez lodówkę turystyczną do fermentora. 17. Prysznic z rurek PCPV 18. Po wysłodzeniu brzeczka (13 gal, 49 l) idzie do keggla (15 gal, 57 l). Tuż przed gotowaniem spryskuje to wodą aby uchronić się przed wykipieniem. 19. Warka się gotuje, do worka wrzucam chmiele: 20. Oto co znalazłem w worku z chmielem. Gdyby to były pelety, to bym nawet nie wiedział co wrzucam do warki 21. Zużyty słód idzie do kompostu, a kompost idze do ogródka. 22. Sterylizuję 2 fermentory StarSanem 23. 15 min. przed końcem gotowania wrzucam chłodziarkę, następne chmiele i Mech Irlandzki (Irish Moss). 24. Chłodzenie 25. Temp brzeczki zeszła do 80F (27 C), czas przelać ją do fermentorów 26. Ok 5.5 galonów razy 2, czyli ~40L 27. Dodaje drożdże, natleniam warkę i znoszę ją do piwnicy, gdzie mam 68-70F (20 C) zimą i latem 28. Moje zapiski piwowarskie B: brewed S: secondary DH: dry hopped B/K: bottled/kegged Edyt: wpisałem jednostki metryczne w (nawiasach). Edited November 17, 2010 by scooby_brew mareceksz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted April 15, 2010 Share Posted April 15, 2010 Scooby?s House Ale Warka: , 11 gal Wszystko fajnie, ale bieda w tej Ameryce, żeby normalnego garnka nie używać tylko kega i jakiegoś plastikowego wózka ?!!! A taki poza tym super relacja Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted April 15, 2010 Author Share Posted April 15, 2010 ano bida panie co poradze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted April 15, 2010 Share Posted April 15, 2010 Wszystko fajnie, ale bieda w tej Ameryce, Nie wiem jak Twój, ale mój telewizor mówił rok temu, że w Ameryce kryzys. Osprzęt scoobiego zdaje się to potwierdzać . Pewnie z warzeniem czekał, aż żona zwróci mu po zakupach wózek na kółkach <hahaha> Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted April 15, 2010 Share Posted April 15, 2010 Ja tam nie wiem, ale za dwa dni ma Obama do nas przylecieć, ciekawe na czy przyleci, bo u nas to chłopaki nawet na drzwiach od stodoły potrafią latać, jeden marszałek tak kiedyś gadał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted April 15, 2010 Share Posted April 15, 2010 Brawo, fajny temat, można popatrzeć jak za oceanem się warzy i jednostki miar są jakieś kosmiczne + za inwencję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted April 15, 2010 Author Share Posted April 15, 2010 (edited) Dzięki Jejski, polskie jednostki wpiszę jutro w (nawiasach) tylko muszę je najpierw ??przetłumaczyć?? na ProMash Edited April 15, 2010 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted April 16, 2010 Share Posted April 16, 2010 Twoje warzenie pachnie dla mnie egzotyką Bardzo ciekawe zdjęcia ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted April 16, 2010 Share Posted April 16, 2010 Bardzo ciekawie i szczegółowo ukazane. (+) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mark33 Posted April 17, 2010 Share Posted April 17, 2010 Świetnie przekazane, fajnie pomyślane (z zakretką jak reduktor osadów, różnice poziomów na tarasie) widać, że sprzęt Cię słucha:) . Warzysz w sposób który jest mi bardzo bliski (proste, skuteczne rozwiązania i do tego niskonakładowe) . Plusik dla Ciebie i szacun do tego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted April 18, 2010 Author Share Posted April 18, 2010 (edited) Dzięki wszystkim za miłe słowa z zakretką jak reduktor osadów. Właściwie plastikowe nakrętki nie są najlepszym rozwiązaniem, bo one pływają w wodzie i musisz je przycisnąć do dna rurką odpływową, bo inaczej ci wypłynie. Lepszym rozwiązaniem było by użycie takich końcówek do rurek miedzianych, nawet je kiedyś kupiłem ale nie wiem gdzie one się podziały, więc nadal używam nakrętek plastikowych Edited April 18, 2010 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now