scooby_brew Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 (edytowane) Scooby?s House Ale Warka: 11 gal (41,6 l) OG: 1.054 (13.3 Plato) Słody: 20 lbs. (9.07 kg) 2-row 2 lbs. (0.9 kg) munich 1 lb. (0.45 kg) crystal 40 Chmiele: 2 oz. (57 g) Centennial 60 min 2 oz. (57 g) Cascade 15 min 2 oz. (57 g) Cascade 5 min 2 oz. (57 g) Cascade chmielenie na sucho Drożdże: Fermentis US-05 1. 8:30 rano, podgrzewam 8.5 gal (32 l) wody na zacier (strike water). To mi daje gęstość zacieru 1.5 qt. wody na 1 lb. słodów (1,4 l wody/ 0,45 kg słodu). 2. Słód jest w temp. 61F (16C), czyli jak podaje ProMash na 23 lbs (10,4 kg) słodów i pożądaną temp zacierania 152F (67 C), temp początkpowa wody ma być 164F (73 C). 3. Będę zacierał w mojej lodówce turystycznej przez 60 min w ok. 152F (67 C) 4. MLT ma na dnie filtrator z rurek CPCV, wycięcia są na dole 5. Przez otwór przeciągnięta jest rurka gumowa, dzięki temu jest szczelnie 6. Z drugiej strony mam zwykły plastikowy zawór 7. Wodę w kegglu zagrzewam do 180F (82 C) 8. Po przelaniu wody do MLT ma temp 170F (77 C), muszę pomieszać aby schłodzić ją do 164F (73 C) 9. Wsypuje słód, mieszam, zamykam na 15 min i temp. zacieru jest 151F (66 C), czyli prawie dokładnie gdzie ją chciałem. 10. Siedzimy i czekamy 11. Czas na pyfko 12. Tymczasem aby wykorzystać drożdże z poprzedniej warki, przelewam mój Willamette Red Ale do kega. Te drożdże pójdą pół na pół do dwóch fermentorów z nowym piwem 13. BTW, to jest mój patent do kega, aby osad został na dnie. Na dole rurki leży plastikowa zakrętka po butelce do wody 14. Zagrzewam wodę do wysładzania, 200F (93 C). 15. Zaczynam wysładzanie ciągłe (fly sparging). 16. Woda wysladzająca zpływa z keggla poprzez lodówkę turystyczną do fermentora. 17. Prysznic z rurek PCPV 18. Po wysłodzeniu brzeczka (13 gal, 49 l) idzie do keggla (15 gal, 57 l). Tuż przed gotowaniem spryskuje to wodą aby uchronić się przed wykipieniem. 19. Warka się gotuje, do worka wrzucam chmiele: 20. Oto co znalazłem w worku z chmielem. Gdyby to były pelety, to bym nawet nie wiedział co wrzucam do warki 21. Zużyty słód idzie do kompostu, a kompost idze do ogródka. 22. Sterylizuję 2 fermentory StarSanem 23. 15 min. przed końcem gotowania wrzucam chłodziarkę, następne chmiele i Mech Irlandzki (Irish Moss). 24. Chłodzenie 25. Temp brzeczki zeszła do 80F (27 C), czas przelać ją do fermentorów 26. Ok 5.5 galonów razy 2, czyli ~40L 27. Dodaje drożdże, natleniam warkę i znoszę ją do piwnicy, gdzie mam 68-70F (20 C) zimą i latem 28. Moje zapiski piwowarskie B: brewed S: secondary DH: dry hopped B/K: bottled/kegged Edyt: wpisałem jednostki metryczne w (nawiasach). Edytowane 17 Listopada 2010 przez scooby_brew mareceksz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Scooby?s House Ale Warka: , 11 gal Wszystko fajnie, ale bieda w tej Ameryce, żeby normalnego garnka nie używać tylko kega i jakiegoś plastikowego wózka ?!!! A taki poza tym super relacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 ano bida panie co poradze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Wszystko fajnie, ale bieda w tej Ameryce, Nie wiem jak Twój, ale mój telewizor mówił rok temu, że w Ameryce kryzys. Osprzęt scoobiego zdaje się to potwierdzać . Pewnie z warzeniem czekał, aż żona zwróci mu po zakupach wózek na kółkach <hahaha> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Ja tam nie wiem, ale za dwa dni ma Obama do nas przylecieć, ciekawe na czy przyleci, bo u nas to chłopaki nawet na drzwiach od stodoły potrafią latać, jeden marszałek tak kiedyś gadał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Brawo, fajny temat, można popatrzeć jak za oceanem się warzy i jednostki miar są jakieś kosmiczne + za inwencję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 (edytowane) Dzięki Jejski, polskie jednostki wpiszę jutro w (nawiasach) tylko muszę je najpierw ??przetłumaczyć?? na ProMash Edytowane 15 Kwietnia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Twoje warzenie pachnie dla mnie egzotyką Bardzo ciekawe zdjęcia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Bardzo ciekawie i szczegółowo ukazane. (+) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Świetnie przekazane, fajnie pomyślane (z zakretką jak reduktor osadów, różnice poziomów na tarasie) widać, że sprzęt Cię słucha:) . Warzysz w sposób który jest mi bardzo bliski (proste, skuteczne rozwiązania i do tego niskonakładowe) . Plusik dla Ciebie i szacun do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 (edytowane) Dzięki wszystkim za miłe słowa z zakretką jak reduktor osadów. Właściwie plastikowe nakrętki nie są najlepszym rozwiązaniem, bo one pływają w wodzie i musisz je przycisnąć do dna rurką odpływową, bo inaczej ci wypłynie. Lepszym rozwiązaniem było by użycie takich końcówek do rurek miedzianych, nawet je kiedyś kupiłem ale nie wiem gdzie one się podziały, więc nadal używam nakrętek plastikowych Edytowane 18 Kwietnia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się