Saladyn Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 Witam za szwankowały mi kable grzewcze podczas fermentacji cichej Sweet Stout temperaturę utrzymywałem w granicach 16 C ,aż tu nagle zaglądam dzisiaj do pudła z wiadrem a tu ukrop na termometrze mam 50 C a może i więcej(zabrakło skali) taki stan rzeczy mógł utrzymywać się około dwóch dni 1.Czy taki skok wpłynie jakoś na smak? 2. Czy tak wysoka temperatura mogła pozabijać drożdże i czy mogę mieć problem z nagazowaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 O drożdżach można zapomnieć. Przed butelkowaniem trzeba by zadać nieco gęstwy. Smak - trudno powiedzieć, mało kto takie eksperyment ma za sobą, ale ja bym nie wylewał, może coś ciekawego się wylęgnie. Nie poddawaj się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 (edytowane) Poświęć jedną butelkę dla nauki - nie dodawaj do niej dodatkowych drożdży. Oznacz ją i porównaj nagazowanie z pozostałymi butelkami. Edytowane 7 Maja 2018 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 Prawdopodobnie wpłynie na smak. Utlenienie w takich temperaturach zachodzi ekstremalnie szybko. Polecam każdemu w ramach eksperymentu zostawić piwo podczas upału w samochodzie. Cuda się potrafią dziać. Kompletnie utlenienie, a nawet autoliza już po niecałej dobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 2 lata temu przyjechałem na konkurs w Grodzisku, zostawiłem w bagażniku piwo na słońcu - czyste berliner weisse, drugiego dnia miałem je wziąć na afterparty po festiwalu, jak wyciągałem z bagażnika to było bardzo ciepłe, mimo iż słońce już nie świeciło zbyt mocno. Piwo po schłodzeniu smakowało tak, że pewnie mógłbym wmówić, że był to owocowy berliner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się