verth Opublikowano 13 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 Toś pojechał Tak czy siak pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 Twoje piwo, Twoja sprawa. Ale podzielam zdanie Gawrona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 Wszyscy widzę maja podobne zdanie, w przeciwieństwie do zainteresowanego. I to mnie zdumiewa, dlaczego ten wątek jeszcze żyje.. Tapatalknięte z drogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 On 9.5.2018 at 12:41 PM, ChmielowyAli said: O, ciekawa opinia. Masz coś na poparcie tej tezy? Mam na myśli oczywiście teorię z utlenieniem. Myślałem że to bezpieczne bo co2 z większym ciężarem, będzie "zalegał" na dole, nad lustrem piwa. Najzwyczajniej w świecie CO2 musi gdzieś wypchnąć tlen. W szczelnie zamknietym pojemniku nie bedzie ujscia i osłona z CO2 nie będzie zalegała całkowicie nad piwem. Pan Niemiec u którego uczyłem się podstaw browarnictwa nawet smarował wieko od spodu spirytusem, podpalał i zamykał. Coś jak niektóre babcie kompoty zabezpieczają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 36 minut temu, Jankasper napisał: Najzwyczajniej w świecie CO2 musi gdzieś wypchnąć tlen. W szczelnie zamknietym pojemniku nie bedzie ujscia i osłona z CO2 nie będzie zalegała całkowicie nad piwem. Pan Niemiec u którego uczyłem się podstaw browarnictwa nawet smarował wieko od spodu spirytusem, podpalał i zamykał. Coś jak niektóre babcie kompoty zabezpieczają. To jakas nowa fizyka chyba jest. Ciezszy gaz bedzie nad piwem lzejszy gaz nie wazne czy bedzie mial gdzie ujsc czy nie bedzie powyzej tego ciezszego gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi