Jump to content

Cicha w szczelnie zamkniętym wiadrze


Recommended Posts

Hej. Po 10 dniach fermentacji burzliwej risa, mam zamiar zlać go na cichą, wynieść do piwnicy i chwilowo o nim zapomnieć. W piwnicy panuje przyjemne 18-19 'C. 

 

Czy mogę spokojnie zamknąć szczelnie wieko fermentora (bez rurki) na cichą, jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg? Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

Edited by verth
Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, verth napisał:

Hej. Po 10 dniach fermentacji burzliwej risa, mam zamiar zlać go na cichą, wynieść do piwnicy i chwilowo o nim zapomnieć. W piwnicy panuje przyjemne 18-19 'C. 

 

Czy mogę spokojnie zamknąć szczelnie wieko fermentora (bez rurki) na cichą, jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg? Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

Przelewanie risa na cichą po 10 dniach burzliwej to nie jest dobry pomysł. A jeżeli na cichej nie planujesz żadnych dodatków to już w ogóle taki pomysł jest bez sensu.

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, kowalczyka napisał:

Przelewanie risa na cichą po 10 dniach burzliwej to nie jest dobry pomysł. A jeżeli na cichej nie planujesz żadnych dodatków to już w ogóle taki pomysł jest bez sensu.

Dlaczego?

Link to comment
Share on other sites

"robię RISa jako drugą warkę", odcinek pierdyliard pierwszy.

http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/

Polecam lekturę sekcji:

3. Cicha fermentacja to (zazwyczaj) mit.

6. Nie porywaj się z motyką na słońce. Wybierz odpowiedni styl.

Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, verth said:

Hej. Po 10 dniach fermentacji burzliwej risa, mam zamiar zlać go na cichą, wynieść do piwnicy i chwilowo o nim zapomnieć. W piwnicy panuje przyjemne 18-19 'C. 

 

Czy mogę spokojnie zamknąć szczelnie wieko fermentora (bez rurki) na cichą, jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg? Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

nie, utleni Ci się na maksa, bo tlen nie będzie miał gdzie uciec. nad piwem zawsze powinna być osłona z co2. Po 10 dniach przy tym ekstrakcie to drożdże nawet nie sa w połowie roboty. nie chodzi tylko o zjedzenie cukrów. 

Link to comment
Share on other sites

Cytuj

jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg?

jeżeli zostawisz jeszcze na kolejne 20 dni to może zostanie im jeszcze cukier resztkowy na cichą a może nie. Najgorsze jest przyjęcie błędnego założenia. Zbyt wczesne przelanie znad drożdży ciężkiego piwa, może spowodować wręcz niedofermentowanie.

Link to comment
Share on other sites

31 minut temu, verth napisał:

Dlaczego?

1. Nie ma takiej możliwości żeby fermentacja tego piwa skończyła się po 10 dniach,

2. Jak już pisał wyżej dirk gently:  Cicha fermentacja to (zazwyczaj) mit.

Link to comment
Share on other sites

17 minut temu, dirk gently napisał:

"robię RISa jako drugą warkę", odcinek pierdyliard pierwszy.

http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/

Polecam lekturę sekcji:

3. Cicha fermentacja to (zazwyczaj) mit.

6. Nie porywaj się z motyką na słońce. Wybierz odpowiedni styl.

Moja sprawa co robię. Moje pieniądze i mój czas. Jak mnie wkurzają takie mędrki, które na pytanie nie potrafią odpowiedzieć merytorycznie i muszą dodać swój komentarz odnośnie niewiedzy rozmówcy i cnoty jego matki...

Link to comment
Share on other sites

Spokojnie odczekaj jeszcze 20-25 dni, zmierz Blg jeśli wartość zbliży się do przewidywanego FG to możesz sobie przelać na cichą.

Link to comment
Share on other sites

Teraz, overstack napisał:

Spokojnie odczekaj jeszcze 20-25 dni, zmierz Blg jeśli wartość zbliży się do przewidywanego FG to możesz sobie przelać na cichą.

Dzięki. Tak zrobię.

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, verth napisał:
8 godzin temu, dirk gently napisał:

"robię RISa jako drugą warkę", odcinek pierdyliard pierwszy.

http://www.beerfreak.pl/7-zasad-dla-poczatkujacego-piwowara/

Polecam lekturę sekcji:

3. Cicha fermentacja to (zazwyczaj) mit.

6. Nie porywaj się z motyką na słońce. Wybierz odpowiedni styl.

Moja sprawa co robię. Moje pieniądze i mój czas. Jak mnie wkurzają takie mędrki, które na pytanie nie potrafią odpowiedzieć merytorycznie i muszą dodać swój komentarz odnośnie niewiedzy rozmówcy i cnoty jego matki...

 

A przeczytałeś chociaż cokolwiek z tego linku?

Powiem tak: robisz RISa i zadajesz takie pytania? To znaczy, że kompletnie nie wiesz o co chodzi :)

 

8 godzin temu, verth napisał:

Moje pieniądze i mój czas.

Ale zdrowie kogoś innego...

 

9 godzin temu, verth napisał:

Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

Spokojnie. Czas na rozsadzanie przyjdzie trochę później... i nie fermentor akurat będzie rozsadzany.

 

 

Podesłałbym Ci kilka linków do przeczytania ale pewnie nazwiesz mnie mędrkiem co nie potrafi odpowiedzieć.

Tak z ciekawości jeśli można, ile masz tego piwa o jakim blg i ile i jakich drożdży dałeś?

 

Pozdrawiam i bez uszczypliwości z mojej strony :)

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, verth napisał:

Hej. Po 10 dniach fermentacji burzliwej risa, mam zamiar zlać go na cichą, wynieść do piwnicy i chwilowo o nim zapomnieć. W piwnicy panuje przyjemne 18-19 'C. 

 

Czy mogę spokojnie zamknąć szczelnie wieko fermentora (bez rurki) na cichą, jeżeli do przejedzenia zostanie max jakieś 1-2 blg? Czy istnieje szansa, że rozsadzi mi na cichej szczelnie zamknięty fermentor?

 

Ja również fermentuję Risa i przelałem go po 30 dniach fermentacji z nad drożdży, gdy zszedł mi z 25 blg do 6. Zamknąłem go szczelnie w wiadrze bo na tym trzymam inne wiadro(mała piwnica).

Odpowiadając na twoje pytanie tak można. Myślę, że prędzej wystrzeli pokrywę niż rozsadzi fermentor. 

Ja jednak sugerował bym ci wstrzymać się jeszcze z przelewaniem i nie ryzykować. Drożdże na początku szybko jedzą cukry, potem coraz wolniej, a później musza po sobie posprzątać. Po za tym Ris i tak bedzie sie dlugo układał więc nie ma co się spieszyć. 

Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, verth napisał:

To kiedy przelać na cichą? Muszę to zrobić bo chcę dodać dębowych płatków.

Widzisz, gdybyś poznał podstawy to wiedziałbyś, że nie musisz. 

Wskazanie do cichej fermentacji jest tylko jedno - zebranie gęstwy drożdżowej. A gęstwa po RIS-ie nadaje się jedynie do wylania. 

Link to comment
Share on other sites

 

9 minut temu, WujekStaszek napisał:

Wskazanie do cichej fermentacji jest tylko jedno - zebranie gęstwy drożdżowej.

Muszę się nie zgodzić, gdyż trzymanie piwa w jednym wiadrze przez na przykład 3 miesiące (w przypadku RISa) może źle wpłynąć, ze względu na przykład na autolizę.

 

Fermentacja burzliwa mojego RISa 25blg trwała ponad miesiąc, przelałem do drugiego wiadra, a parę dni temu dałem do niego 50g płatków po bourbonie, po 2 tygodniach będę butelkował. 

Link to comment
Share on other sites

22 godziny temu, Jankasper napisał:

nie, utleni Ci się na maksa, bo tlen nie będzie miał gdzie uciec. nad piwem zawsze powinna być osłona z co2. Po 10 dniach przy tym ekstrakcie to drożdże nawet nie sa w połowie roboty. nie chodzi tylko o zjedzenie cukrów. 

 

O, ciekawa opinia. Masz coś na poparcie tej tezy? Mam na myśli oczywiście teorię z utlenieniem. Myślałem że to bezpieczne bo co2 z większym ciężarem, będzie "zalegał" na dole, nad lustrem piwa.

Link to comment
Share on other sites

Dnia 8.05.2018 o 14:36, verth napisał:

Moja sprawa co robię. Moje pieniądze i mój czas. Jak mnie wkurzają takie mędrki, które na pytanie nie potrafią odpowiedzieć merytorycznie i muszą dodać swój komentarz odnośnie niewiedzy rozmówcy i cnoty jego matki...

bardzo mało mnie obchodzi co cię wkurza, a jeśli nie dostrzegasz merytoryki w tych komentarzach to tylko potwierdza że nie bardzo wiesz co robisz.

Link to comment
Share on other sites

Dnia 8.05.2018 o 14:16, dirk gently napisał:

"robię RISa jako drugą warkę"

Chyba logiczne, na pierwszej namnożył drożdże. Robienie RISa jako pierwszą byłoby bez sensu :)

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, tibek napisał:

Chyba logiczne, na pierwszej namnożył drożdże. Robienie RISa jako pierwszą byłoby bez sensu :)

@tibek potrzymaj mi piwo ;). A tak serio to też ma sens, kwestia dużego startera.

Link to comment
Share on other sites

Przelałem na cichą po 10 dniach, ale zostawiłem rurkę. Piwo odfermentowało do 9 blg. W smaku jest rewelacyjne. Żadnych negatywnych posmaków. Fermentacja w niskiej temp., więc i raczej brak wyższych alkoholi. To tak informacyjnie dla cwaniaków przekonanych, że piwny noob nie powinien się brać za RIS-a wcześniej niż przed 80 warką. 

 

Dziękuję wszystkim tym, którzy udzielili mi merytorycznych porad, a tym walczącym z każdym nowicjuszem polecam wyciągnięcie kija z wiadomej części ciała.

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, verth napisał:

Czemu zakładasz, że nie jestem ogarnięty w sensoryce? 

Ponieważ osoby ogarnięte sensorycznie mają także dużą wiedzę z zakresy produkcji piwa, bo muszą wiedzieć skąd się wady biorą i jak im zapobiegać.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.