krychu Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Witam,Mam za soba kilka warek z ekstraktow.Postanowilem sprobowac sil w warzeniu ze slodow. Padlo na Weizena. Poki co kupilem zestaw surowcow. Zacierani wyszlo chyba ok w kazdym razie zgodnie z instrukcja. Bylem zdiziwiony kiedy zamiast sg1130 bylo 1160 ale ok postanowilem fermentowac. Drzdze z zestamu Mangrowe Jack M20 i do fermentora. Fermentacja malo widoczna ale tonraczej z winy uszczelki przy rurce po uszczelnieniu pobulkalo troche i cisza. Potrzymalem 10 dni pierwszy pomiar i wynik 1030 po kolejnych 3 dniach nie zmienia sie. Instrukcja mowi ze powinno zejsc do 1014 ale w tym przypadku nie wiem czy zejdzie ze wzgledu na za wysoka wartosc poczatkowa. Czy powinienem jeszcze poczekac z butelkiwaniem czy butelkiwac od razu. Dodam ze w smaku jest calkiem przyjemnie gozdzikowo bananowe i dosc slodkie, a nie chce granatow.... Sent from my iPhone using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 1.130 to około 30 blg, o 1.160 nawet nie wspominam. Chyba źle coś wpisałeś. Podaj jak zacierałeś itp rzeczy. I używaj polskch miar czyli blg, każdy ma już w głowie co i jak w blg, a sg trzeba przeliczyć. To tak jakbyś poszedł do sklepu i poprosił o 2 funty karkówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychu Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Ok juz poprawiam. Zacieranie w 68 stopniach przez godzine. Potem mashout w 78 przez 10min. Pomiar przed zadaniem drozdzy ok 16blg po prawie dwuch tygodniach fermentacji zeszlo do ok 7.5blg a powinno wedlug receptyry zaczac od 12blg zejsc do 4blg. Chyba ze moj hydrometr zawodzi ale w sumie jakos zbytnio alko nie czuc podczas probySent from my iPhone using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) Pamiętaj też, że nie zawsze drożdże odfermentują tak jak Ty chcesz one robią swoje i po swojemu. Trochę mocny ten weizen. Zacierałeś na słodko to nie zejdę nisko, ale i tak coś jeszcze za mało. W jakiej temperaturze stoi wiadro? Jest jeszcze jedno - sprawdź na czystej wodzie w 20 st C czy na pewno wskazuje 0 i podczas pomiaru już fermentującej brzeczki CO2 czasami oblepia spławik i lekko unosi co zaburza pomiar. Pokręć nim i potrzymaj kilka minut żeby się odgazowało. Edytowane 11 Maja 2018 przez Henx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychu Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Zgadzam sie, nie zawsze jest jak chcemy. Tez mi sie wydawalo ze mocny, sprawdzalem na wodzie i jest zero, przed fermentacja refraktometr pokazywal 16brixow wiec raczej odczyt byl poprawny. Splawik zakrecilem pare razy zeby miec pewnosc, i zostawilem na 5 minut ae w dalszym ciagu jest to samo. Najwyzej potrzymam jeszcze pare dni i zobacze co sie bedzie dzialo. Piana jest sladowa ale sa male skupiska babelkow na powierzchni wiec moze jeszcze powoli pracuja. Tylko zastanawia mnie jedno, bo raczej przy tej gestosci poczatkowej powinien byc eaczej mocny i alko byl by wyczuwalny raczej, a tu raczej nie czuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 2 hours ago, krychu said: Zgadzam sie, nie zawsze jest jak chcemy. Tez mi sie wydawalo ze mocny, sprawdzalem na wodzie i jest zero, przed fermentacja refraktometr pokazywal 16brixow wiec raczej odczyt byl poprawny. Splawik zakrecilem pare razy zeby miec pewnosc, i zostawilem na 5 minut ae w dalszym ciagu jest to samo. Najwyzej potrzymam jeszcze pare dni i zobacze co sie bedzie dzialo. Piana jest sladowa ale sa male skupiska babelkow na powierzchni wiec moze jeszcze powoli pracuja. Tylko zastanawia mnie jedno, bo raczej przy tej gestosci poczatkowej powinien byc eaczej mocny i alko byl by wyczuwalny raczej, a tu raczej nie czuje. od biedy możesz zebrać próbkę 200ml i zabutelkować bez dodatków, tak żeby złapało trochę tlenu w małej butelce np.po coli. Zostawić na 3 dni w cieplejszym miejscu ok 25C. Jak próbka będzie nagazowana, to znaczy, że drożdże jeszcze jedzą, tylko coś im nie lezało z natlenieniem albo temperaturą. Wtedy lekko poruszaj wiadrem, zostaw w spokoju piwo na tydzień jeszcze i potem pomierz. Pamiętaj tylko, że w piwie jest trochę CO2, więc to nagazowanie musi być widoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 12 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Nie napisałeś w jakiej temperaturze stoi teraz wiadro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychu Opublikowano 12 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Wiadro mam w kuchni w temperaturze ok 19-20 stopni. Termometr na wiadrze wskaxuje jakies 21-2Sent from my iPhone using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 (edytowane) A mierzysz spławikiem czy refraktometrem, bo piszesz o obydwu przyrządach? Jeśli 16 i 7,5 to odczyty z refraktometru, to odfermentowanie masz w porządku. Edytowane 13 Maja 2018 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychu Opublikowano 13 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 (edytowane) Po fermentacji splawikiem, przed obydwoma przyzadami Sent from my iPhone using Tapatalk Sent from my iPhone using Tapatalk Edytowane 13 Maja 2018 przez krychu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się