wojtasw77 Opublikowano 2 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 (edytowane) Piwo czeka w butelkach na spożycie. To jest suszarka. Edytowane 2 Maja 2010 przez wojtasw77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Gratulacje .Ja jestem po 4 warkach z zacieraniem . 2e mentne 2e czyste .Jestem tez z okolic krakowa moze sie wymienimy piwami ? Pozdrawiam i Wysokiej piany :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 bardzo fajny pomysł z tą suszarką, u mnie może niezbyt przydatny bo sterylizuje w piekarniku, ale może ktoś z tego skorzysta. Jest tylko jedna płyta z otworami, czy pod spodem jest druga? a jeśli jest jedna to nie ma problemów z przewracaniem się butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 3 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 witam Jest tylko jedna płyta z otworami, butelki można lekko pochylić i nie ma problemu siedzą stabilnie. Przynajmniej tym razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazzman108 Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Gratuluję pierwszej warki Bierz się za zacieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 troszkę to duże ale liczy się pomysł gratuluję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 3 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Jestem tez z okolic krakowa moze sie wymienimy piwami ? Nie mam nic przeciwko, tylko muszę zrobić jakieś zapasy bo nie mam czego wymieniać Moja kolejna warka będzie zacierana surowce już kupiłem. Będę warzył STOUT 12°Blg z zestawu HB. Suszarka ma wymiary 80x70 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Po trzech dniach refermentacji w butelkach sprawdziłem na jednej butelce czy piwo już ma jakiś gaz. Przy otwieraniu słychać było charakterystyczne "pssyt" przy okazji sprawdziłem smak piwa i muszę powiedzieć, że zaraz po cichej było lepsze pomimo braku nagazowania. Teraz wyraźnie czuć drożdże, ale w instrukcji jest napisane 3-4 tygodnie leżakowania czekam więc cierpliwie W sobotę planuję zrobić zacieranego STOUT-a z zestawu surowców HB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 (edytowane) Moja cierpliwość ma swoje granice, ciekawość wygrała. Otwarłem pierwszą butelkę MOJEGO piwa po tygodniu od zabutelkowania. Piwo jest już trochę nagazowane, ale nie wystarczyło na wysoką pianę. Czuć drożdże, ale w smaku jest bardzo przyjemne. Myślę że za dwa tygodnie nabierze pełni smaku. Niestety nie udało mi się zacieranie dzisiaj z powodu braku czasu (narodziny dziecka i co za tym idzie "trochę" więcej obowiązków w domu). Edytowane 8 Maja 2010 przez wojtasw77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orix Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Gratuluje pierwszego udanego piwka, ja właśnie się przymierzam do swojej pierwszej warki jestem na etapie zbierania sprzętu i wiedzy. Jak wszystko dobrze pójdzie pierwsza warka powinna ruszyć za dwa tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Dzięki wielkie. Piwko jest wyśmienite z każdym dniem coraz lepsze (dokonuje regularnych degustacji) to jest piwo z ekstraktów i jest świetne,aż się boję jak będzie smakowało piwo zacierane . Niestety nie mogę znaleźć czasu na zacieranie STOUTA, a surowce czekają i się proszą o zacieranie. Córcia nie pozwala tatusiowi zniknąć na kilka godzin. Wybaczam jej bo ma dopiero 4 tygodnie, aż żal od niej odejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garczek Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 piwo z brewkita musi leżeć minimum 2 miesiące, wcześniej czuć drożdże i to mocno, częste sprawdzanie nie pomaga, tylko się wkurza człek, i to co piszesz przy zlewaniu na cichą lepiej smakuje niż po krótkim leżakowaniu daj czas, jak nie jest kwaśne to najlepsze będzie za rok ostatnio kolega częstował mnie triplem, żytnim i witbierem, które leżakowały koło roku i była rewelka, choć nie każde podeszło smakowo, to wysycenie, głębia, zapach były super, drożdży nie było czuć wcale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 14 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 (edytowane) piwo z brewkita musi leżeć minimum 2 miesiące, wcześniej czuć drożdże i to mocno,częste sprawdzanie nie pomaga, tylko się wkurza człek, i to co piszesz przy zlewaniu na cichą lepiej smakuje niż po krótkim leżakowaniu daj czas, jak nie jest kwaśne to najlepsze będzie za rok ostatnio kolega częstował mnie triplem, żytnim i witbierem, które leżakowały koło roku i była rewelka, choć nie każde podeszło smakowo, to wysycenie, głębia, zapach były super, drożdży nie było czuć wcale Moje piwko nie jest z brewkita tylko z ekstraktów słodowych niechmielonych tak gwoli ścisłości A tak wygląda w kuflu: Edytowane 14 Maja 2010 przez wojtasw77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Cześć A tak wygląda w kuflu: Zaiste piękny widok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 A tak wygląda w kuflu: Nie ma to jak pierwsza warka, niezapomniane przeżycie Napatrz się na ta klarowność, przy zacieraniu nie zawsze wyjdzie idealnie klarowne, zależnie od zasypu i drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 14 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Właśnie upajam się smakiem tego co na zdjęciu powyżej. Ciągle myślę nad nazwą mojego browaru, ale nic na razie mi nie przychodzi do głowy. Tak sobie myślę , że po kilku warkach jakiś pomysł wpadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 21 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 Skonsumowałem dzisiaj butelkę mojego piwa po trzech tygodniach od butelkowania i muszę powiedzieć , że bardzo mi smakuje. Mam wrażenie , że bardziej czuć aromat chmielu drożdży już wcale. Piwo jest dobrze nagazowane ma ładny kolor i jest klarowne, tworzy się ładna piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R2r Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Witam wszystkich. Gratuluję Wojtasw77 udanego piwka. Jakiej wody użyłeś? Kranówka czy jakaś źródlana? Będę się starał naśladować Twoje sukcesy. Właśnie przymierzam się do swojej pierwszej warki. To jest mój pierwszy post ;D Troszkę już poczytałem. Sprzęt jest już w drodze. Na początku przymierzałem się do Stouta, ale niestety nie ma takowych zestawów ekstraktów. Zacznę więc od ciemnego ale. Mam nadzieję że będzie czarne jak smoła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasw77 Opublikowano 31 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Woda do piwka z kranu. Pozdrawiam i życzę samych sukcesów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się