Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich piwowarów.

Zamierza uwarzyć swoje pierwsze piwko w stylu Belgian IPA.

Proszę, powiedzcie mi co sądzicie o mojej recepturze i czy będzie pijalne.

Mile widziana konstruktywna krytyka. 

 

Pale ale Weyermann 2,5 kg

monachijski typ I Weyermann 1 kg

Abbey Malt Weyermann 0,3 kg

Carabelge Weyermann 0,2 kg

 

Drożdże WLP 400

 

Centennial 60 gram - 60 min

Centennial 30 gram - 45 min

Mosaic 60 gram -  15 min

Centennial 60 gram - 5 min

Mosaic 60 gram - 0 min

 

Chmielenie na zimno Equanot - 120 gram na 5 dni.

 

Mosaic w szyszkach, reszta granulat.

 

Zastanawiam się nad podaniem English Golding zamiast Centenniala w 5 minucie, Ewentualnie zamienic Centennial w 45 minucie na Marynke ale boje się trawiastych aromatów. 

 

Edited by Urbixturbix
Link to comment
Share on other sites

Za crossposting powinno dostawać się wciry.

Na szybko kilka rzeczy.

Zasyp to takie bardziej BPA. Ja preferuję piwa jak Szczun (pilzneński i cukier) czy Backyard Bully (pale ale, cara claire i cukier) ale to kwestia preferencji. Imho może zagrać.

Pytanie do zasypu - gdzie jest cukier. Wytrawność jest kluczowa o ile dobrze czytam opis stylu.

Chmielenie. Znów bazując na dwóch wymienionych wariacja BIPA, całość na 60 minut zrobiłbym jakąś odmianą szlachetną, na smak aromat dowalił ameryki (od 15 minut, z 45 bym zrezygnował w ogóle).

Drożdże. Tutaj mam największe wątpliwości. Robisz zasyp jak na BPA, chmielisz jak AIPA a drożdże wybrałeś do witbiera. Z takimi drożdżami to może american witbier ale BIPA?

Rzuć okiem na Bouliego z mojej stopki. Tak planuje podejść do tego samego tematu.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Czytałem na tym forum temat dot. BIPA i dużo osób proponowało WLP400 albo WLP 500. Co do zasypu to masz racje - słody pochodzą z zestawu browamatora do BPA, jednak chciałem to trochę urozmaicić. Wzoruje się na Crazy Bitch Belgian IPA. Zamieniłem Amarillo na mosaic i equanot. https://www.brewtoad.com/recipes/crazy-bitch-belgian-ipa Jaką odmiane szlachetną proponujesz?

Edited by Urbixturbix
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Urbixturbix napisał:

Jaką odmiane szlachetną proponujesz?

Mówisz, że masz Kent Golding. Poszedłbym w to. Ja mam Tradition od groma i nim chce zrobić goryczkę.

Co do klona Scoobiego - zobacz jakie jest to piwo - prosty jasny zasyp i skórki. Ty masz miedziane BPA które chcesz podrasować goryczkowo - aromatycznie ameryką.

Weź coś bardziej uniwersalnego - WLP 500, 540, 550 albo WY 1224 albo FM 26.

 

Link to comment
Share on other sites

37 minut temu, Urbixturbix napisał:

Przy wlp 400 nie bedzie pijalne

Pewnie będzie, ale chodzi o spójność. Twój smak, Twoje piwo.

Ja bym albo zmienił drożdże, albo zasyp.

Ale to nie jest moje piwo ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
22 godziny temu, Urbixturbix napisał:

Nie wiem natomiast co zrobić z tym cukrem. Nie chce żeby piwo było bardzo mocne.

No to nie dawaj go w ogóle albo daj 150-250 g na 20 l. Cel dodania cukru jest taki, żeby piwo było lżejsze wytrawniejsze.

Skoro zamówiłeś drożdże zakładam, że masz jeszcze czas na poczytanie.

Wybór szczepu drożdży i odmiany chmielu jest krytyczny gdyż wiele wyborów koszmarnie się ze sobą gryzie.”  B&B Magazine o Belgian IPA

"Piwa Belgijskie: prawdopodobnie robisz to źle" jw. o szerszym spektrum i większej ilości zagadnień/ problemów związanych z Belgią.

Kegerator daje ciekawy tekst o stylu: https://learn.kegerator.com/belgian-ipa/

 

Co jeszcze - jeśli masz jedną fiolkę a chcesz piwo 14-16 BLG jeśli dobrze rozumiem, zastanów się i policz co lepiej: starter czy coś lekkiego (Trapist Enkel) na rozbujanie drożdży. Jeśli starter to uważaj - Pagórki lubią spacerować.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.