Urbixturbix Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 (edytowane) Witam wszystkich piwowarów. Zamierza uwarzyć swoje pierwsze piwko w stylu Belgian IPA. Proszę, powiedzcie mi co sądzicie o mojej recepturze i czy będzie pijalne. Mile widziana konstruktywna krytyka. Pale ale Weyermann 2,5 kg monachijski typ I Weyermann 1 kg Abbey Malt Weyermann 0,3 kg Carabelge Weyermann 0,2 kg Drożdże WLP 400 Centennial 60 gram - 60 min Centennial 30 gram - 45 min Mosaic 60 gram - 15 min Centennial 60 gram - 5 min Mosaic 60 gram - 0 min Chmielenie na zimno Equanot - 120 gram na 5 dni. Mosaic w szyszkach, reszta granulat. Zastanawiam się nad podaniem English Golding zamiast Centenniala w 5 minucie, Ewentualnie zamienic Centennial w 45 minucie na Marynke ale boje się trawiastych aromatów. Edytowane 13 Maja 2018 przez Urbixturbix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 (edytowane) Za crossposting powinno dostawać się wciry. Na szybko kilka rzeczy. Zasyp to takie bardziej BPA. Ja preferuję piwa jak Szczun (pilzneński i cukier) czy Backyard Bully (pale ale, cara claire i cukier) ale to kwestia preferencji. Imho może zagrać. Pytanie do zasypu - gdzie jest cukier. Wytrawność jest kluczowa o ile dobrze czytam opis stylu. Chmielenie. Znów bazując na dwóch wymienionych wariacja BIPA, całość na 60 minut zrobiłbym jakąś odmianą szlachetną, na smak aromat dowalił ameryki (od 15 minut, z 45 bym zrezygnował w ogóle). Drożdże. Tutaj mam największe wątpliwości. Robisz zasyp jak na BPA, chmielisz jak AIPA a drożdże wybrałeś do witbiera. Z takimi drożdżami to może american witbier ale BIPA? Rzuć okiem na Bouliego z mojej stopki. Tak planuje podejść do tego samego tematu. Edytowane 13 Maja 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Urbixturbix Opublikowano 13 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 (edytowane) Czytałem na tym forum temat dot. BIPA i dużo osób proponowało WLP400 albo WLP 500. Co do zasypu to masz racje - słody pochodzą z zestawu browamatora do BPA, jednak chciałem to trochę urozmaicić. Wzoruje się na Crazy Bitch Belgian IPA. Zamieniłem Amarillo na mosaic i equanot. https://www.brewtoad.com/recipes/crazy-bitch-belgian-ipa Jaką odmiane szlachetną proponujesz? Edytowane 13 Maja 2018 przez Urbixturbix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 Godzinę temu, Urbixturbix napisał: Jaką odmiane szlachetną proponujesz? Mówisz, że masz Kent Golding. Poszedłbym w to. Ja mam Tradition od groma i nim chce zrobić goryczkę. Co do klona Scoobiego - zobacz jakie jest to piwo - prosty jasny zasyp i skórki. Ty masz miedziane BPA które chcesz podrasować goryczkowo - aromatycznie ameryką. Weź coś bardziej uniwersalnego - WLP 500, 540, 550 albo WY 1224 albo FM 26. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Urbixturbix Opublikowano 13 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 Mam jeszcze s33. Przy wlp 400 nie bedzie pijalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 37 minut temu, Urbixturbix napisał: Przy wlp 400 nie bedzie pijalne Pewnie będzie, ale chodzi o spójność. Twój smak, Twoje piwo. Ja bym albo zmienił drożdże, albo zasyp. Ale to nie jest moje piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Urbixturbix Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 Posłuchałem się i zamówiłem FM 26. Z chmielem też mam zamiar postąpić tak jak napisałeś. Nie wiem natomiast co zrobić z tym cukrem. Nie chce żeby piwo było bardzo mocne. Chciałbym uzyskać mniej więcej 5-6%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 (edytowane) 22 godziny temu, Urbixturbix napisał: Nie wiem natomiast co zrobić z tym cukrem. Nie chce żeby piwo było bardzo mocne. No to nie dawaj go w ogóle albo daj 150-250 g na 20 l. Cel dodania cukru jest taki, żeby piwo było lżejsze wytrawniejsze. Skoro zamówiłeś drożdże zakładam, że masz jeszcze czas na poczytanie. “Wybór szczepu drożdży i odmiany chmielu jest krytyczny gdyż wiele wyborów koszmarnie się ze sobą gryzie.” B&B Magazine o Belgian IPA "Piwa Belgijskie: prawdopodobnie robisz to źle" jw. o szerszym spektrum i większej ilości zagadnień/ problemów związanych z Belgią. Kegerator daje ciekawy tekst o stylu: https://learn.kegerator.com/belgian-ipa/ Co jeszcze - jeśli masz jedną fiolkę a chcesz piwo 14-16 BLG jeśli dobrze rozumiem, zastanów się i policz co lepiej: starter czy coś lekkiego (Trapist Enkel) na rozbujanie drożdży. Jeśli starter to uważaj - Pagórki lubią spacerować. Edytowane 23 Maja 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się