Wuuu Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Dobry. Zanoszę się z odwzorowaniem receptury na Black IPA (23l, 16blg, 50 IBU, SRM 22) z książki "Twoje domowe piwa", ale z lekkimi modyfikacjami. W oryginalnej recepturze zostały użyte następujące chmiele: Target Wye (szyszki) 13 g (11% ak) 60 min Simcoe (granulat) - 43 g (13,5% ak) 15 min Chinook (granulat) - 31g (11% ak) 15 min Fuggle (granulat) - 26 g (4,7% ak) 15 min A ja chcę, jak w tytule, popełnić single hopa na samym chinooku. Przeliczając chmiel na GPH (czy ktoś w ogóle z tego korzysta w tych czasach? :)) biorąc pod uwagę, że chinook z 2017 zgodnie z informacją od dystrybutora ma zawartość alfa-kwasów ok. 11,3% wyszło mi w przybliżeniu takie chmielenie: Chinook (granulat) - 10 g (11,3% ak) - 60 min Chinook (granulat) - 90 g (11,3% ak) - 15 min I z mojej inicjatywy chciałbym podnieść aspekty chmielowe w tym piwie, dorzucając jeszcze 100 g: Chinook (granulat) - 50 g (11,3% ak) - na whirpool/hop stand Chinook (granulat) - 50 g (11,3% ak) - na cichą 5 dni Mój lekko zmodyfikowany zasyp: Pale Ale Belgijski - 4,5 kg Wiedeński Strzegom - 1,3 kg Prażona pszenica - 0,3 kg Płatki kukurydziane - 0,4 kg Crystal 160 EBC - 0,23 kg Specjal B 315 EBC - 0,18 kg Chocolate 1200 EBC - 0,15 kg Palony Black 1350 EBC - 0,1 kg Zacieranie: 52C - 15 min 67C - 60 min 77C - 10 min Do fermentacji chcę użyć gęstwy American Ale 1056 po APA 13 blg I tu moje pytania: Czy lepiej słody palone ekstrahować w zimnej wodzie, czy przy takim niewielkim zasypie nic się nie stanie jak wrzucę na podgrzewanie na mashout? Wiadomo, chce uniknąć dużej paloności. Ilość słodów palonych też lekko zwiększona w stosunku do oryginalnej receptury, bo mi na brewness EBC jakieś niskie wychodziło poniżej 20. I drugie pytanie co do chmielenia tym chinookiem. Wg receptury większość chmielu idzie na aromat, czy lepiej sobie rozbić i coś w 30 minucie wrzucić na smak czy taka ilość na koniec wystarczy? I czy nie za dużo na hop stand i cichą? Nie robiłem Black IPA jeszcze, a ostatnio takie ilości chmielu to wrzucałem do Vermonta i efekt był zacny. Z góry dziękuję za wszystkie dobre rady Link do receptury na brewness, może będzie łatwiej: https://brewness.com/pl/recipe/single-hop-chinook-black-ipa/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Carafa special III fajnie barwi bez dodawania paloności, mozesz zamienić ten palony. W zeszłym roku bawiłem się w ciemne mocno chmielone, bo spodobał mnie się Lost Weekend z Radugi. Z doświadczeń i ostatnich konsumpcji rocznych piw poleciłbym dodanie płatków owsianych podpieczonych w piekarniku zamiast kukurydzianych. Chocolate i najciemniejszy dodałbym na mashout, wczesniej podgrzane do 75' w 0.5 litra wody. Palonosci przykrywającej chmiel nie wniesie. Co do chmielenia, to sążne ilości, ale wygląda smakowicie. Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) 14 godzin temu, Wuuu napisał: Mój lekko zmodyfikowany zasyp: Pale Ale Belgijski - 4,5 kg Wiedeński Strzegom - 1,3 kg Prażona pszenica - 0,3 kg Płatki kukurydziane - 0,4 kg Crystal 160 EBC - 0,23 kg Specjal B 315 EBC - 0,18 kg Chocolate 1200 EBC - 0,15 kg Palony Black 1350 EBC - 0,1 kg Ja bym ten zasyp mocno uprościł. Pale ale, crystal, pszenica i tak jak kolega na pisał Carafa special. I przerwą białkową wywalił. Edit. Chyba, że czyścisz magazyn. Edytowane 16 Maja 2018 przez Gawron Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Ja wiem, że zasyp do najprostszych nie należy, ale chciałem pozostać jak najbardziej wierny oryginalnej recepturze. "Twoje domowe piwa" to spory zestaw zwycięskich receptur z włoskich konkursów piw domowych i byłem ciekaw czym sobie twórcy tej receptury zasłużyli na finał Zdaję sobie sprawę, że używając innego chmielu i w takich ilościach, efekt końcowy będzie odbiegał od pierwowzoru. Bardziej niż zasypem martwię się czy nie przesadzam z tym chmieleniem na whirpool i cichą. Choć zakupy już poczynione to mogę jeszcze domówić Carafę specjal III podmieniając ten palony black, skoro ma to wnieść mniej paloności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 2 minuty temu, Wuuu napisał: czy nie przesadzam z tym chmieleniem na whirpool i cichą 200 gram, to nie taka wielka przesada. Uważaj tylko z goryczką. Chinook ma dużo AA, więc ostrożnie z tym chmieleniem w części gorącej i uwzględnij to, że chmielenie na zimno też podbije goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) Staram się uważać, stąd niewielka ilość od początku gotowania. Ale pierwsze słyszę, że chmielenie na zimno może podnieść goryczkę. Na whirpoolu to rozumiem, że a-k jeszcze w temp 80C coś tam mogą izomeryzować, ale na zimno? Chyba, że mówimy o goryczce trawiastej w przypadku złego odfiltrowania chmielin od piwa przed rozlewem, ale mam zamiar zastosować cold crash i dodatkową filtrację z siatki nylonowej, więc tego problemu nie biorę pod uwagę. Edytowane 16 Maja 2018 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 29 minut temu, Wuuu napisał: Staram się uważać, stąd niewielka ilość od początku gotowania. Ale pierwsze słyszę, że chmielenie na zimno może podnieść goryczkę. Na whirpoolu to rozumiem, że a-k jeszcze w temp 80C coś tam mogą izomeryzować, ale na zimno? Chyba, że mówimy o goryczce trawiastej w przypadku złego odfiltrowania chmielin od piwa przed rozlewem, ale mam zamiar zastosować cold crash i dodatkową filtrację z siatki nylonowej, więc tego problemu nie biorę pod uwagę. Goryczka ta nie powstaje z izomeryzacji AA, tylko wypłukiwania innych składników chmielu, np. olejków eterecznych, tanin itp. Wrzuć chmiel do zimnej wody na kilka dni, a potem spróbuj tej wody. Będzie gorzkie bez gotowania. Gdzieś był wątek na forum o tym. Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) 38 minut temu, Wuuu napisał: Ale pierwsze słyszę, że chmielenie na zimno może podnieść goryczkę @Wuuu zerknij na ten wpis. Chmielenie na zimno ma wpływ na gorycz. Gorycz to nie tyko izometryzowane alfakwasy ale też polifenole, humulininy powstające w wyniku utleniania. Pośrednio również zapach ma wpływ na odbiór smaku, np, aromat grapefruita. Pozostają jeszcze beta kwasy i produkty ich utlenienia. Edytowane 16 Maja 2018 przez Daniel() Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 To czy przejdzie czy nie zależy od odmiany ,chmiele na zimno dużo niechmielonych kwasów i różnie jest, nie zależy to na pewno od ilości AA Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 No proszę, człowiek uczy się całe życie Dzięki za pouczenie panowie. Ciekawy artykuł @Daniel(), ale wydaje się, że poziom goryczki nie zwiększy się jakoś znacznie, bo jeśli dobrze rozumiem podczas tego procesu, redukują się izo-a-k na rzecz huluponów. Cytuj When researchers used greater loads during dry-hopping, they reduced the concentration of iso-alpha acids in the beer. That's right, bitterness from humulinones reduce bitterness from alpha acids. Cytuj As hops oxidize, the bitterness that comes from iso-alpha acids diminishes because their precursors, alpha acids, are lost as a result of oxidation, but this is somewhat offset by the presence of bitterness from the hulupones Niemniej jednak przy piwie typu Black IPA, wzrost IBU nawet o 10-15% od bazowej wartości chyba go nie zrujnuje. Jak pisałem wcześniej, nawet większych ilości chmielu, bo ok 160g używałem na chmielenie na zimno przy Vermoncie i tam nie nie spotkałem się z powalającą goryczką, a powtarzałem warkę 3 razy. Sugerujecie jednak żeby zmniejszyć w którymś etapie ilość chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 1 godzinę temu, Wuuu napisał: Sugerujecie jednak żeby zmniejszyć w którymś etapie ilość chmielu? Może nie zmniejszyć, ale przyjrzyj się dokładniej efektowi. Spróbuj piwa przed dodaniem chmielu i po, aby mieć porównanie i bazę danych do wyciągnięcia wniosków. Myślę, że najistotniejsze będzie szybkie schłodzenie, abyś osiągnął poziom goryczki wyliczony z kalkulatora tak, aby baza miała faktycznie oczekiwane 50, a nie np 65 ibu, bo to już zrobi różnicę. Przy ilości jaką chcesz wrzucić pod koniec chmielenia może mieć to kluczowe znaczenie. Ile ibu Ci wyczodzi z tych ostatnich 15 minut? Strasznie dużo coś tak na oko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 3 minuty temu, Gawron napisał: Spróbuj piwa przed dodaniem chmielu i po, aby mieć porównanie i bazę danych do wyciągnięcia wniosków Ile ibu Ci wyczodzi z tych ostatnich 15 minut? Te 10 g od początku daje raptem 10 IBU, 90 g na 15 minut ma dać niby 43 IBU. Spróbuję po gotowaniu i przed whirpoolem. A różnicę w goryczce po dodaniu chmielu na cichą, to chyba tylko można sprawdzić, warząc bliźniaczą warkę bez dodatku na cichą No nic, zobaczymy co z tego wyniknie. Nie omieszkam podzielić się spostrzeżeniami, ale na nie przyjdzie nam trochę poczekać, bo w planach przed tym będzie Single Hop Mosaic PA. A w ogóle to czekam na conical fermenter i glykol chiller od Grainfathera, porzucam plastiki i zaczynam warzenie na poważnie Dzięki zainteresowanym za wszystkie uwagi, byliście niezwykle pomocni! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 , 8 minut temu, Wuuu napisał: na 15 minut ma dać niby 43 IBU. Ale doliczasz hop stand. W tym czasie też będzie zachodzić izomeryzacja z tych 90 gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Nie będę dorzucał na flameout tylko schłodzę do 80C i pokręcę whirpool z 5-10 minut i dalej chłodzenie. Poniżej 80C już rzekomo a-k nie izomeryzują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 36 minut temu, Wuuu napisał: Nie będę dorzucał na flameout tylko schłodzę do 80C i pokręcę whirpool z 5-10 minut i dalej chłodzenie. Poniżej 80C już rzekomo a-k nie izomeryzują. To możesz też przenieść te 90 g na wyłączenie palnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 2 hours ago, Wuuu said: A różnicę w goryczce po dodaniu chmielu na cichą, to chyba tylko można sprawdzić, warząc bliźniaczą warkę bez dodatku na cichą No nic, zobaczymy co z tego wyniknie. Nie omieszkam podzielić się spostrzeżeniami Zabutelkuj jedną sztukę przed cichą. ... tylko nie z dna, bo za dużo drożdży. Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 2 godziny temu, Gawron napisał: To możesz też przenieść te 90 g na wyłączenie palnika. To z kolei za bardzo obniży mi goryczkę, ale jest to jakiś pomysł. Może jako złoty środek podzielę te 90 g na 15 minut i na flameout. Ale to już się robi z tego istna alchemia 49 minut temu, Jankasper napisał: Zabutelkuj jedną sztukę przed cichą. ... tylko nie z dna, bo za dużo drożdży. Patrz Pan! Czasem człowiek nie widzi najprostszych rozwiązań, przy nadmiernym kombinowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 31 minutes ago, Wuuu said: Patrz Pan! Czasem człowiek nie widzi najprostszych rozwiązań, przy nadmiernym kombinowaniu No ja tez knułem jakieś podwójne warki, i raz mnie ojciec, laik kompletnie w tym temacie, z ciekawosci spytał, czemu jak zabutelkuje przed cichą to będzie źle.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Lepiej więcej. Do jednej to może się jakaś infekcja przypałętać i nici z eksperymentu. No i można komuś przekazać do porównania. Co dwie gęby to nie jedna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się