Jump to content

Imperial Stout - kilka pytań


Recommended Posts

Cześć,

Przymierzam się do uwarzenia imperial stouta z receptury brewdoga. Na stronie jest napisane, że powinno się użyć drożdży wyeast 1272- American ale II, ale znalazłem informacje, że te drożdże mają tolerancję 10% ABV. Przy czym piwo ma docelono 15%.  Czy uważacie, że powinienem je wcześniej zahartować? Jeśli tak to w jaki sposób? 

W recepturze pojawiają się też wskazówki jak: Be really careful when mashing, as this amount of malt can get tough to sparge! Add honey into the boil, and naga chili and vanilla in maturation (soak them in some neutral spirit to sanitise).  

Nie rozumiem też dokońca kategori TWIST w ich recepturach w niektórych są wskazówki co dodawać, a w tej jest Chilli cake. Co autor miał na myśli???

Macie jakies swoje wskazówki?

to jest ta receptura: https://brewdogrecipes.com/recipes/dog-a

Fajnie byłboby dostać pomoc a nie info pod tytułem, Nie rób tego piwa!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Na pewno powinieneś rozkręcić drożdże na słabszym piwie i użyć gęstwy. Informacje od producenta nie zawsze są zgodne z rzeczywistością i drożdże prawdopodobnie są w stanie zejść niżej (wyprodukować więcej niż 10% alko).

 

Co do chilli cake, to Google podpowiada:

https://www.google.pl/amp/tastefoodblog.com/2012/02/13/flourless-chile-chocolate-cake-and-a-guest-post/amp/

Ja bym użył przypraw i dodatków z tego przepisu (oczywiście bez masła i jajek).

Link to comment
Share on other sites

Z przepisu można wnioskować, że użyli całych papryczek i lasek wanilii macerowanych w alkoholu i dodanych zapewne na cichą. Miód do gotowania.

Czekoladowy i kawowy posmak uzyskali że słodów (na to bym stawiał). 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, JackStyle napisał:

Czekoladowy i kawowy posmak uzyskali że słodów (na to bym stawiał). 

W chmielach jest  2 razy po 12.5 gram ziaren kawy, tak jakby była wrzucana razem z chmielami. Wiec o ile czekolada to pewnie słód o tyle kawa z ziaren. Przynajmniej ja to tak rozumiem. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.