Antek Braszczyński Opublikowano 18 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 Cześć, Przymierzam się do uwarzenia imperial stouta z receptury brewdoga. Na stronie jest napisane, że powinno się użyć drożdży wyeast 1272- American ale II, ale znalazłem informacje, że te drożdże mają tolerancję 10% ABV. Przy czym piwo ma docelono 15%. Czy uważacie, że powinienem je wcześniej zahartować? Jeśli tak to w jaki sposób? W recepturze pojawiają się też wskazówki jak: Be really careful when mashing, as this amount of malt can get tough to sparge! Add honey into the boil, and naga chili and vanilla in maturation (soak them in some neutral spirit to sanitise). Nie rozumiem też dokońca kategori TWIST w ich recepturach w niektórych są wskazówki co dodawać, a w tej jest Chilli cake. Co autor miał na myśli??? Macie jakies swoje wskazówki? to jest ta receptura: https://brewdogrecipes.com/recipes/dog-a Fajnie byłboby dostać pomoc a nie info pod tytułem, Nie rób tego piwa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 18 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 Na pewno powinieneś rozkręcić drożdże na słabszym piwie i użyć gęstwy. Informacje od producenta nie zawsze są zgodne z rzeczywistością i drożdże prawdopodobnie są w stanie zejść niżej (wyprodukować więcej niż 10% alko). Co do chilli cake, to Google podpowiada: https://www.google.pl/amp/tastefoodblog.com/2012/02/13/flourless-chile-chocolate-cake-and-a-guest-post/amp/ Ja bym użył przypraw i dodatków z tego przepisu (oczywiście bez masła i jajek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antek Braszczyński Opublikowano 18 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 sadzisz ze te dodatki lepiej na cicha czy gotoowanie? a jesli tak to ktora minuta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 18 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 Z przepisu można wnioskować, że użyli całych papryczek i lasek wanilii macerowanych w alkoholu i dodanych zapewne na cichą. Miód do gotowania. Czekoladowy i kawowy posmak uzyskali że słodów (na to bym stawiał). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 18 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 Godzinę temu, JackStyle napisał: Czekoladowy i kawowy posmak uzyskali że słodów (na to bym stawiał). W chmielach jest 2 razy po 12.5 gram ziaren kawy, tak jakby była wrzucana razem z chmielami. Wiec o ile czekolada to pewnie słód o tyle kawa z ziaren. Przynajmniej ja to tak rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 18 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 +1 Racja nie zauważyłem tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się