Jacho Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Uwarzyłem American Wheat 12,5 BLG (zacier: 66c - 60 min i 72C - 15 min). Od jakichś 12 dni fermentują na US-05. Fermentor stoi w skrzyni styropianowej, temperatura przez pierwszych kilka dni w okolicach 17 stopni (zaczynałem od jakichś 15), stopniowo podnoszona do 21 stopni i na tym poziomie utrzymuje się 5 dzień. Do tej pory na powierzchni wciąż leży czapa z piany drożdżowej, a BLG spadło do jakichś 4,5. Mam obawy, czy ta fermentacja nie trwa zbyt długo, i czy nie podnieść temperatury lub nie zamieszać fermentorem by przyspieszyć pracę drożdży. Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Ile dni łącznie fermentuje? 21°C to wystarczająco wysoko imho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porman Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Dla US-05 21C to wysoka temperatura, według mnie już zrobiły co miały. Zacierałeś też dośc słodko, więc 4.5 BLG to nie jest zupełnie nierealna wartość. Moim zdaniem potrzymaj jeszcze w tej temperaturze i mierz co dwa dni BLG. Jeśli stoi znaczy, że koniec. Jeśli jestes pewien, że nie było ekstremalnych wahań temperatury (zimna noc, słoneczny dzień) i nie zabiłeś czymś przykrym drożdży to tyle A czapą drożdży się nie przejmuj - czasem tak sobie stoi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Łącznie już 12 dni drożdże pracują, cały czas na burzliwej rzecz jasna. Co do temperatury fermentacji, to starałem się ją kontrolować na ile możliwe w styropianowym pudle, zmieniając raz na 12-14h zamrożonego 1,5 litrowego PET-a. Drożdże zadane w temperaturze brzeczki wynoszącej około 16-17 stopni, po jakichś 2 dniach temperatura wyniosła około 19 i tak była utrzymywana. Chyba raz w trakcie fermentacji temperatura w pudle spadła mi do jakichś 15 stopni (włożyłem niepotrzebnie 2 butelki z zamrożoną wodą). Dziś po raz pierwszy zrobiłem pomiar BLG. Sprawdzę jeszcze w środę, czy spada. Po prostu zdziwiła mnie ta czapa drożdży. Może dlatego, że po raz pierwszy fermentację przeprowadzam w styropianowym pudle, a nie wystawiam fermentor w pokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magsaayos Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Faktycznie, wysoko zacierane. Ja bym już zlał na cichą, drożdże dojedzą resztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 1 godzinę temu, Jacho napisał: Po prostu zdziwiła mnie ta czapa drożdży. Taki urok us-05... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Na początku kwietnia robiłem taką pszenicę. Na US-05 z 13 zeszły do 4 i koniec (zacieranie 66c przez godzinę). Zrobiłem pod koniec dwa pomiary BLG, bez zlewania na cichą. Na burzliwej trzymałem ok. 2 tygodnie, a sam przepis był z blogu homebrewing. Piwo zabutelkowane i już w części wypite. Zrób kolejny pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Dzięki za podpowiedzi. Miałem pierwotnie nie przelewać na cichą, tylko przetrzymać do 12-14 dni na burzliwej i od razu do butelek. Ale postanowiłem zlać i dosypać jeszcze troszkę chmielu na aromat. Zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porman Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 2 godziny temu, Jacho napisał: Chyba raz w trakcie fermentacji temperatura w pudle spadła mi do jakichś 15 stopni (włożyłem niepotrzebnie 2 butelki z zamrożoną wodą). To akurat nie problem - z mojego doświadczenia 15 stopni otoczenia to akurat super na spokojną fermentację. Drożdże i tak podbiją o jakieś 2 stopnie, ale dostaniesz super czysty profil piwa, co w American Wheat mi akurat bardzo odpowiada. Ja właśnie w takiej temperaturze kończę fermentować mojego Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się