Jump to content

Dodatek glukozy podczas cichej fermentacji


Recommended Posts

No tak. Piwo zeszło do 4,5 °Blg dodałem glukozę i po kilku godzinach ładna pianka się zrobiła.

Na cichej temu bo pomyślałem że drożdże będą po rozgrzewce :)

To jest błąd? Piwo ostatecznie ma 9,2 %

Po co robić cichą jeśli znowu robisz fermentacje ?

Dlaczego rozgrzewasz drożdże ?

Link to comment
Share on other sites

No nie wiem co chciałeś osiągnąć, ale to chyba zły pomysł. Drożdże na cichej mają się wyciszyć i opaść na dno. Ty je tak rozkręciłeś, że może zrobisz po 14 dniach drugą cichą.

 

Cel został osiągnięty - bimber robi się inaczej.

Edited by wena
Link to comment
Share on other sites

Dobrze zrobiłeś że dodałeś po burzliwej bo jakbyś dał wcześniej to stężenie cukrów było by za duże. Przykład np. wino to dosładza się kilkakrotnie czasami żeby nie zrobić syropu gdzie drożdże po prostu nie fermentują! :)

Link to comment
Share on other sites

Dobrze zrobiłeś że dodałeś po burzliwej bo jakbyś dał wcześniej to stężenie cukrów było by za duże. Przykład np. wino to dosładza się kilkakrotnie czasami żeby nie zrobić syropu gdzie drożdże po prostu nie fermentują! :)

Chwalisz za błędy, bo tym jest dodawanie cukrów po przelaniu do drugiego fermentatora, czyli kontynuowaniu burzliwej w 2 fermentatorze (na pewno nie jest to cicha). W drugim fermentatorze znajduje się już znacznie mniej drożdży i w skrajnych przypadkach mogą nie poradzić sobie z dodanym cukrem. Jeżeli już ktoś decyduje się dodać cukier, to przed zadaniem drożdży przy ekstrakcie początkowym do 20 Blg, przy większym Blg po kilku dniach burzliwej (czyli tak jak się to robi w winiarstwie).

Link to comment
Share on other sites

Browary dodają syrop glukozowo fruktozowy to teoretycznie lepsza glukoza żeby % nabić. A tak teoretycznie to jak chciałbym 10l zwiększyć o 1% to ile glukozy krystalicznej musiałbym dodać w gramach? Bo powiedzmy od takiej proporcji łatwo było by obliczyć ile % i ile litrów można "wzbogacić" ???

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.