zegancio Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Tydzień temu popełniłem warkę z ekstraktów Bruntal. 2xPale Ale + 1xPszenny. Użyłem gęstwy M44 która miała ok 2,5tyg. Ku mojemu zaskoczeniu gęstwa miała dość nie przyjemny zapach(kanalizy). Patrząc z perspektywy czasu widocznie popełniłem błąd używając jej bo piwo po tygodniu zeszło z 16 na 5 blg i dalej pracuje a co gorsza jest lekko kwaskowe, niema nut cytrusowych po chinnok, citra i simcone jakie zostały użyte podczas warzenia. Ciężko mi przyznać ale widocznie walnąłem niezłego babola zadając gęstwę w takim stanie. Czy piwo czeka kanał czy poczekać do końca fermentacji czy może po ustaniu fermentacji burzliwej zlać na cichą i doprawić chmielem? Sam nie wiem więc proszę o pomoc, szkoda byłoby zmarnować 21L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 28 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 Poczekaj z tym wylewaniem - zawsze zdążysz to zrobić. Zadawanie podejrzanej gęstwy to błąd, ale może jeszcze coś z tego wyjdzie. Odpuść sobie przelewanie na cichą, daj jeszcze 1-2 tyg spokoju i potem zobacz co z tego wyszło. Jak będzie kwas i siara, to kanał i nauka na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 (edytowane) Spróbowałem po raz drugi piwa, tym razem jednak pierwsze kilkanaście ml wylewając w "kanał". Ku mojemu zdziwieniu piwo smakuje, nie ma już tego odrzucającego zapachu kanalizy. Przypuszczam że gęstwa została zebrana ze sporą ilością chmielin i to one mogły wnieść te nieprzyjemne zapachy i smak lub po prostu drożdze m44 tak mają (pierwszą próbkę zapewne zebrałem z drożdżami z reduktora osadów) . Wczoraj postanowiłem jednak zlać piwo na cichą zbierając przy tym gęstwę która ma poprawny zapach oraz smak. Dziwi jednak mnie że piwo z 16 zeszło tylko do 5 blg. Teraz cicha min 10dni. Edytowane 31 Maja 2018 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 31 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Do ilu chciałbyś aby ci zeszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 Piwa tego typu na US-05 lub S-04 schodziły mi do 3BLG. Na podobny wynik liczyłem na M44. Zobaczę ile zejdzie na cichej. ` Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi