Jump to content

Czy warto robić jeszcze cichą?


Recommended Posts

Siema ;) ponad 2 tygodnie piwko już dochodzi (od 23maja bodajże). Robiłem India Pale Ale Coopersa + Pale ale ekstrakt słodowy 1,7kg - Bruntal i do tego drożdże Fermentis Safale US-05. BLG no i tutaj za bardzo nie wiem jak się zmienia bo w dniu warzenia mi się balingomierz stłukł, kupiłem kolejny po paru dniach. Okazało się że ta probówka jest matowa i ciężko stwierdzić jaki to poziom :D (mam tylko zdjęcia bo pojemnik u dziewczyny....) ale teraz podobno ten poziom się nie zmienia i osad powoli się zmniejsza. Czy warto teraz jeszcze przelewać na cichą czy od razu wrzucić szyszki na zimne? Temperatura brzeczki to około 17-18stopni.

34628296_1256576971111962_439286136888623104_n.jpg

34019871_1249962751773384_5777102128359145472_n.jpg

Edited by 5blg
Link to comment
Share on other sites

Nie ma potrzeby przelewania do innego wiadra, chmielenie na zimno przeprowadź w tym samym

Chyba, że potrzebujesz zebrać gęstwę

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, 5blg napisał:

Czy warto teraz jeszcze przelewać na cichą

Będę powtarzał do znudzenia: w warunkach domowych nie ma potrzeby zlewać na cichą. Cicha fermentacja ma sens, gdy drożdże poddawane są ogromnym naciskom przez słup cieczy (piwa) w tankach, natomiast w warunkach domowych takich obciążeń nie ma, za to zawsze piwo się w jakimś stopniu napowietrzy i czasem może wdać się infekcja.

Cicha przydaje się jak chcesz zebrać gęstwę, więc jeśli nie chcesz (a przy US-05 chyba szkoda się w to bawić i ryzykować) to odpuść temat.

Pozdro!

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, eltomek napisał:

a przy US-05 chyba szkoda się w to bawić i ryzykować

Nie no, dlaczego? Zawsze to 10 złociszy w kieszeni przy każdym pokoleniu a przy takim piątym to już 50 zł... piechotą nie chodzi  :) 

Poza tym na kolejnych pokoleniach drożdże robią lepszą robotę niż na pierwotnych sucharach

Link to comment
Share on other sites

A właśnie tego chciałem użyć dlaczego nie magnum? Znalazłem coś takiego "Magnum (GER): herbata, sosna, owoce cytrusowe" i takie coś by mi odpowiadało. Jaki efekt dadzą te kolejne?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, 5blg said:

A właśnie tego chciałem użyć emoji16.png dlaczego nie magnum? Znalazłem coś takiego "Magnum (GER): herbata, sosna, owoce cytrusowe" i takie coś by mi odpowiadało. Jaki efekt dadzą te kolejne?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
 

Magnum lubi dać na cichej trawę i łodygi.  Raczej używa się go na goryczkę.  Mnie się raz udało a 2 nie i odstawilem ten chmiel z cichej. 

Tradition i Lubelski wniosa aromaty ziołowe i przypraw.  Lubelski też nie powala na cichej,  Tradition całkiem spoko.  

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, 5blg napisał:

który najlepiej będzie pasował do pytanego wcześniej piwa

 

Z powyższej trójki to raczej Tradition. Magnum jak już ktoś wyżej pisał może dać trawę. Lubelski mi zwykle dawał truskawki (a przy dłuższym chmieleniu też łodygi). Pytanie co chcesz uzyskać. Mi chmielenie na zimno chmielami 'europejskimi' nie do końca wychodziło. Nie to co 'ameryka'...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.