5blg Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 (edytowane) Siema ponad 2 tygodnie piwko już dochodzi (od 23maja bodajże). Robiłem India Pale Ale Coopersa + Pale ale ekstrakt słodowy 1,7kg - Bruntal i do tego drożdże Fermentis Safale US-05. BLG no i tutaj za bardzo nie wiem jak się zmienia bo w dniu warzenia mi się balingomierz stłukł, kupiłem kolejny po paru dniach. Okazało się że ta probówka jest matowa i ciężko stwierdzić jaki to poziom (mam tylko zdjęcia bo pojemnik u dziewczyny....) ale teraz podobno ten poziom się nie zmienia i osad powoli się zmniejsza. Czy warto teraz jeszcze przelewać na cichą czy od razu wrzucić szyszki na zimne? Temperatura brzeczki to około 17-18stopni. Edytowane 7 Czerwca 2018 przez 5blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Nie ma potrzeby przelewania do innego wiadra, chmielenie na zimno przeprowadź w tym samym Chyba, że potrzebujesz zebrać gęstwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 4 godziny temu, 5blg napisał: Okazało się że ta probówka jest matowa i ciężko stwierdzić jaki to poziom To nie jest probówka tylko opakowanie na cukromierz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5blg Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Tak czy siak muszę kupić nowy szklany i przezroczysty Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Od biedy można użyć tego opakowania jako probówki. Trzeba je tylko odpowiednio uzupełnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 8 godzin temu, 5blg napisał: Czy warto teraz jeszcze przelewać na cichą Będę powtarzał do znudzenia: w warunkach domowych nie ma potrzeby zlewać na cichą. Cicha fermentacja ma sens, gdy drożdże poddawane są ogromnym naciskom przez słup cieczy (piwa) w tankach, natomiast w warunkach domowych takich obciążeń nie ma, za to zawsze piwo się w jakimś stopniu napowietrzy i czasem może wdać się infekcja. Cicha przydaje się jak chcesz zebrać gęstwę, więc jeśli nie chcesz (a przy US-05 chyba szkoda się w to bawić i ryzykować) to odpuść temat. Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 2 godziny temu, eltomek napisał: a przy US-05 chyba szkoda się w to bawić i ryzykować Nie no, dlaczego? Zawsze to 10 złociszy w kieszeni przy każdym pokoleniu a przy takim piątym to już 50 zł... piechotą nie chodzi Poza tym na kolejnych pokoleniach drożdże robią lepszą robotę niż na pierwotnych sucharach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5blg Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Odwlekam i odwlekam ale czas już chmielić i tu moje szybkie pytanie, który najlepiej będzie pasował do pytanego wcześniej piwa? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 A jaki efekt chcesz uzyskać tym chmieleniem? Magnum zdecydowanie odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5blg Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 A właśnie tego chciałem użyć dlaczego nie magnum? Znalazłem coś takiego "Magnum (GER): herbata, sosna, owoce cytrusowe" i takie coś by mi odpowiadało. Jaki efekt dadzą te kolejne? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 1 hour ago, 5blg said: A właśnie tego chciałem użyć dlaczego nie magnum? Znalazłem coś takiego "Magnum (GER): herbata, sosna, owoce cytrusowe" i takie coś by mi odpowiadało. Jaki efekt dadzą te kolejne? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Magnum lubi dać na cichej trawę i łodygi. Raczej używa się go na goryczkę. Mnie się raz udało a 2 nie i odstawilem ten chmiel z cichej. Tradition i Lubelski wniosa aromaty ziołowe i przypraw. Lubelski też nie powala na cichej, Tradition całkiem spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 11 godzin temu, 5blg napisał: który najlepiej będzie pasował do pytanego wcześniej piwa Z powyższej trójki to raczej Tradition. Magnum jak już ktoś wyżej pisał może dać trawę. Lubelski mi zwykle dawał truskawki (a przy dłuższym chmieleniu też łodygi). Pytanie co chcesz uzyskać. Mi chmielenie na zimno chmielami 'europejskimi' nie do końca wychodziło. Nie to co 'ameryka'... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5blg Opublikowano 12 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Mam jeszcze Sybille tylko opakowanie leżało na parapecie - na słońcu. Przyda się jeszcze do czegoś? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się