Gawron Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Tak sobie dumam, czy w nowym sezonie nie sprawić sobie prezentu i nie fundnąć do browaru fermentorów z nierdzewki. Takie coś znalazłem Klarstein. Co wy na to? Jakieś pros and cons, lub alternatywy ? Znaczam, że nie poszukuję zbiornika cct. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Bielinski Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Fajny ale chyba nie da się pozbyć w trakcie fermentacji nadmiaru drożdży ! Widziałem stożkowy fermentora 30l ale że sztucznego tworzywa, z tego samego centrum petynery tylko nie pamiętam nazwy, ale producent chyba jest z Australii, możne je kupić w Niemczech ...Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 10 godzin temu, Fabian Bielinski napisał: możne je kupić w Niemczech ... W Polsce też można kupić fermentory plastikowe stożkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 11 godzin temu, Fabian Bielinski napisał: Fajny ale chyba nie da się pozbyć w trakcie fermentacji nadmiaru drożdży ! Dlaczego? Dekantujesz do innego fermentora. Szukam płaskiego z nierdzewki, a nie stożkowego z plastiku. Zresztą to na razie takie gdybanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Hej, akurat wczoraj się też rozglądałem. Jak szukasz płaskiego z nierdzewki to na allegro jest coś takiego: http://allegro.pl/garnek-gar-30-litrow-ze-stali-nierdzewnej-i7042025322.html są też inne rozmiary. Niby to gar, ale jest w miarę szczelny i ma w pokrywce miejsce na rurkę bulgotkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 (edytowane) Sensowne cenowo rozwiązanie jeśli nie szukacz cct: Garnek z klamrami, wytrzumuje lekkie ciśnienie więc po zrobieniu kranika możesz nawet wypychać piwo za pomocą co2 nie dekatnując grawitacyjnie: http://allegro.pl/garnek-30l-z-pokrywa-klamry-gar-do-piwa-zacierania-i7199128999.html Druga opcja to kegi cornelius 19l, za 2 zapłacisz tyle ile za powyższy garnek i pojemnościowo to będzie to samo a jakby co masz 2 kegi gdybyś w przyszłości chciał rozwinąć browar o wyszynk. Edytowane 12 Czerwca 2018 przez WiHuRa Gawron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ebol77 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 (edytowane) A 150littow nie chcesz? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 12 Czerwca 2018 przez ebol77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 36 minut temu, ebol77 napisał: A 150littow nie chcesz? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Dowcipniś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Bielinski Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Te ten z Włoch ? A 150littow nie chcesz? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ebol77 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Te ten z Włoch ?Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu TapatalkaNie, ze Szwajcarii. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Bielinski Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 A podesłał byś linka do sklepu ?Nie, ze Szwajcarii. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ebol77 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 A podesłał byś linka do sklepu ?Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu TapatalkaTo nie sklep. Gościu ma do sprzedania używkę, 3 x użyta i zastanawiam sie czy warto.. a po ile te włoskie latają? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Chyba firmę Tabec kolega ma na myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ebol77 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 W polsce widzialem takie po 1048zl nettoSzwajcar chce ok 900zl brutto a po ile te wloskie? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Bielinski Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 https://www.polsinelli.it/serbatoio-inox-per-olio-da-100-lt--P274.htm. Proszę to oni Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Ja mam taki 70l i drugi 50l, potwierdzam co kolega WiHuRa napisał, lekkie ciśnienie wytrzymują, można wypchać piwo do kega za pomocą Co2 https://destylandia.pl/zbiorniki-polerowane-133 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Bielinski Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 A jak i czy pozbywasz się " cementu" w trakcie fermentacji? Ja mam taki 70l i drugi 50l, potwierdzam co kolega WiHuRa napisał, lekkie ciśnienie wytrzymują, można wypchać piwo do kega za pomocą Co2https://destylandia.pl/zbiorniki-polerowane-133 Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Teraz, Fabian Bielinski napisał: A jak i czy pozbywasz się " cementu" w trakcie fermentacji? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Używam 2 zbiorników, burzliwa w jednym, cicha w drugim, tak samo jak to ma się w przypadku zwykłych wiaderek. Obecnie używam nierdzewki do leżakowania i na cichą z chmielem, burzliwą przeprowadzam w 70l beczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Bielinski Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 70 l beczki chyba nie włożysz do lodówki Używam 2 zbiorników, burzliwa w jednym, cicha w drugim, tak samo jak to ma się w przypadku zwykłych wiaderek. Obecnie używam nierdzewki do leżakowania i na cichą z chmielem, burzliwą przeprowadzam w 70l beczce.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Fermentor który zalinkowałem jest także dostępny w wersji 25l, ale z wymiarów podanych na stronie wynika, że ma on 30 l objętości całkowitej. W sumie na warki 20-22 litry wystarczy, a kosztuje o 80 zł mniej, a w de cena jeszcze niższa, bo w przeliczeniu wychodzi 400 pln. Pytanie, czy miał ktoś z nim do czynienia. Jak z jakością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 6 godzin temu, Fabian Bielinski napisał: 70 l beczki chyba nie włożysz do lodówki Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Mieści się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Bielinski Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Wow nice a jaka to lodwowka ? Mieści się Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Klarstein wyglądają dobrze, zaletą jest to że wszystko już w komplecie - kran, rurka itp. Jest jeden minus tych wszystkich garnków - odbierają szczęście oglądania fermentacji w przezroczystym wiadrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 32 minuty temu, Fabian Bielinski napisał: Wow nice a jaka to lodwowka ? Chyba wygląda mi na lodówkę zdjełano w ZSRR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabian Bielinski Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Hahah Mińsk czy jakoś tak ? Chyba wygląda mi na lodówkę zdjełano w ZSRR.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi