Fexor Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Witam, Wczoraj zastawiłem swój pierwszy starter w 1 l kolbie na mieszadle magnetycznym (Fermentum Mobile FM12). Dziś Ok. 12.00 piwo zaczęło mocno fermentować co objawiło się bardzo obfitą pianą, która chce wyjść z kolby (kolba przykryta luźno folią aluminiową). Mam 2 pytania: 1. Czy należy czekać aż starter przefermentuje do końca (bo właśnie obserwuję dość burzliwą fermentację). Jeżeli nie to co zrobić jeżeli piwo będę robić jutro rano? 2. Czy "uciekająca" piana z kolby może negatywnie wpłynąć na sterylność startera? Co zrobić jak mi się taka piana zaczęła robić? Przy najbliższym zakupie zamówię sobie kolbę 3L żeby mieć więcej miejsca ale na tę chwile muszę sobie poradzić z zaistniałą sytuacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fexor Opublikowano 15 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Przez przypadek temat dodał się dwa razy (jakiś błąd internetu chyba). Jeden temat do usunięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 (edytowane) odradzam 3 l kolbę(z praktyki) lepsza 2l jak chcesz mogę Ci odsprzedać 3l Edytowane 15 Czerwca 2018 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 13 minut temu, morfitru75 napisał: odradzam 3 l kolbę(z praktyki) lepsza 2l jak chcesz mogę Ci odsprzedać 3l Dlaczego 3 litrowa gorsza? Ja właśnie zasadzam się na 3 litrową, bo z 2 litrowej miałem ucieczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 (edytowane) Krowa straszna . 1l starter w 3l kolbie to tak jak by go nie było . Ja robię w 1l i mi nigdy nie wyszły drożdże, ale dla wygody byłaby lepsza 2l dla mnie Edytowane 15 Czerwca 2018 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fexor Opublikowano 15 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Myślałem o 3 litrowej z myślą o lagerach bo tam trzeba większy starter. Po dzisiejszej przygodzie z drożdzami w 1 litrowej kolbie myślę że zapas się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Mam dwie kolby, 2 i 3 litry. Jedyny minus 3-litrowej to taki, że trudniej ustawić mieszadło (dno chyba musi być inaczej wyprofilowane i ucieka). A do drożdży co lubią dużą pianę (albo podwójna warka) jest niezastąpiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fexor Opublikowano 16 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2018 Która kolbę byście polecili z wąską czy szeroką szyjką? Oczywiście zdaję sobie sprawę że nie ma to wpływu na starter ale zastanawiam się nad przykryciem tej kolby: na innym wątku przeczytałem że folia aluminiowa słabo przepuszcza powietrze i że lepszy jest korek z waty, który chyba łatwiej jest obsługiwać na kolbie z wąską szyjką. Z drugiej strony wszystkie instruktarze w internecie (nawet te oficjalne od producentów drożdży) mówią o przykryciu kolby folią aluminiową.Jak to wygląda u was w praktyce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 16 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2018 2 litry nam z wąską szyjką, 3 litry z szeroką. Do szerokiej mieści mi się ręka z gąbką - także jeśli chodzi o mycie to zdecydowanie szeroka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się