Skocz do zawartości

Cicha w temp pokojowej


verth

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Mój hefeweizen właśnie kończy swój żywot na burzliwej i chcę go przelać za kilka dni na cichą (by odzyskać drożdże na których uwarzę weizenbocka). Czy mogę potrzymać tego hefeweizena tydzień na cichej w temp. ok 25 'C? Drożdże WB-06. Chodzi mi o wyeksponowanie bananów oraz a może przede wszystkim o to, że mam tylko jedno pudło styropianowe. Czy będzie ok? Czego ewentualnie mogę się spodziewać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Możesz trzymać w takiej temperaturze. Ale uważaj na infekcję w tych warunkach. Niemiecka pszenica nie jest wysoko ekstraktywna, co za tym idzie niewielka ilość alkoholu, oraz minimalna dawka chmielu, co nie pomaga odporności na infekcje. Warto zrobić nad taflą piwa jakąś poduszkę z CO2, żeby odciąć od tlenu i przelewać w czystych warunkach. Nie po śrutowaniu, piwnicy i takie tam. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak mam obawy co do kontaktu z powietrzem na cichej, leję syrop ze 100ml wody i 4 łyżek cukru na dno drugiego fermentora. Drożdże pojedzą, narobią co2 i wypchną tlen znad piwa.

Na smak taka ilość nie wpływa.

Generalnie wystarczy zachować podstawowe środki ostrożności i nic się nie stanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.