verth Opublikowano 13 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 Hej. Mój hefeweizen właśnie kończy swój żywot na burzliwej i chcę go przelać za kilka dni na cichą (by odzyskać drożdże na których uwarzę weizenbocka). Czy mogę potrzymać tego hefeweizena tydzień na cichej w temp. ok 25 'C? Drożdże WB-06. Chodzi mi o wyeksponowanie bananów oraz a może przede wszystkim o to, że mam tylko jedno pudło styropianowe. Czy będzie ok? Czego ewentualnie mogę się spodziewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 Jak odfermentowało to niczego się nie spodziewaj spektakularnego i złego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 Cześć. Możesz trzymać w takiej temperaturze. Ale uważaj na infekcję w tych warunkach. Niemiecka pszenica nie jest wysoko ekstraktywna, co za tym idzie niewielka ilość alkoholu, oraz minimalna dawka chmielu, co nie pomaga odporności na infekcje. Warto zrobić nad taflą piwa jakąś poduszkę z CO2, żeby odciąć od tlenu i przelewać w czystych warunkach. Nie po śrutowaniu, piwnicy i takie tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 13 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2018 Jak mam obawy co do kontaktu z powietrzem na cichej, leję syrop ze 100ml wody i 4 łyżek cukru na dno drugiego fermentora. Drożdże pojedzą, narobią co2 i wypchną tlen znad piwa. Na smak taka ilość nie wpływa. Generalnie wystarczy zachować podstawowe środki ostrożności i nic się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się