verth Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 (edytowane) Hej. Dzisiaj butelkowałem hefeweizena na drożdżach WB-06, który po 3 tyg fermentacji zszedł do 2 blg. Przy butelkowaniu mam taką taktykę, że nalewam piwo do butelek, a następnie zakrywam to kapslem wyciągniętym z roztworu z oxi. Dopiero gdy naleję piwa do wszystkich butelek, biorę kapslownicę i te położone na gwintach kapsle zaciskam. Jakież było moje zaskoczenie, gdy te kapsle przed zaciśnięciem zaczęły tańczyć na gwintach butelek. Mieliście kiedykolwiek taką sytuację? To wyglądało jak fermentacja burzliwa w butelce (w kilkanaście minut po dodaniu środka do refermentacji). Czy Wb-06 aż tak szybko działają, czy może to coś innego? Edytowane 20 Lipca 2018 przez verth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 21 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 To dość częste i normalne, możliwe, że piwo miało dość wysoką temperature Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 21 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 (edytowane) 6 godzin temu, dwesoly napisał: To dość częste i normalne, możliwe, że piwo miało dość wysoką temperature raczej niską a przy lekkim ogrzaniu zaczęło uwalniać się CO2 Edytowane 21 Lipca 2018 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 21 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 Zawsze tak mam, a piwa wychodzą normalnie nagazowane, nie ma się czym przejmować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Withereggie Opublikowano 21 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 Młode piwo nosi śladowe ilości CO2, wzruszone przy nalewaniu po prostu uwalnia to CO2. Ot co... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 21 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 To duch. Duch kraftu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 21 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 47 minutes ago, Henx said: To duch. Duch kraftu Raczej pozytywne wibracje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 21 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 No i dobrze, że tak się dzieje bo co2 wypchnie tlen z butelki a jak zakapslujesz od razu to on tam zostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi